Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 17:03 1 982 3

Нова комета в Слънчевата система бе открита от любител астроном

  • космически обект-
  • комета-
  • нова комета-
  • генадий борисов-
  • любител астроном-
  • слънчева система-
  • откритие

Откривателят е руснакът Генадий Борисов

Нова комета в Слънчевата система бе открита от любител астроном - 1
Снимки: shutterstock

Нова комета в Слънчевата система бе открита от руски любител астроном.

Тя е деветият космически обект, забелязан от Генадий Борисов, който в края на август пръв видя междузвездната комета C / 2019 Q4.

Новооткритата комета, също както и предходната, ще носи името на своя откривател - Борисов. Разликата между двете е тази, че сегашното космическо тяло не идва от далечния Космос, а от доста по-близо, защото се смята, че е възникнала в нашата Слънчева система.

Кометата, която жителят на кримското селище Научний видя преди дни, е наречена C / 2019 V1 (Борисов).

Нова комета в Слънчевата система бе открита от любител астроном
Снимка: NASA

По думите на руснака новооткритият от него обект се намира на границата между съзвездията Орион и Близнаци и след няколко дни ще навлезе в съзвездие Близнаци.

„Открих нова комета в началото на ноември. Току-що получих писмо от Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз. Това не е междузвездна комета, а съвсем обикновен обект от нашата слънчева система. Тя получи името C / 2019 V1 (Борисов) и откриването ѝ вече е официално потвърдено", заяви Борисов пред агенция ТАСС.

„Това е далечен обект, който лети сред много звезди от Млечния път“, поясни още любителят астроном, който наскоро помогна на НАСА да открие извънземна вода на повърхността на предишния междузвезден посетител в нашата Слънчева система.

Междузвездната комета C/2019 Q4 (Борисов) бе открита на 30 август от Генади Борисов от обсерваторията MARGO в Крим. По-късно статутът ѝ на междузвезден обект бе потвърден от научната общност и тя официално бе кръстена на своя откривател.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    2 0 Отговор
    Щом е от Крим,значи е българин!!!:):):)

    Коментиран от #3

  • 2 Митю

    1 1 Отговор
    последно в Сл.система ,или в Галактиката,че нещо не се разбира?
  • 3 Алфа Вълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Да някой брадчед на Бойко Борисов!