Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 13:21 8 208 4

18 невероятни факта за човешкия мозък (I част)

  • мозък-
  • факти

Някои учени и лекари са посветили целия си живот на изучаването на този уникален орган

18 невероятни факта за човешкия мозък (I част) - 1
Снимка: Shutterstock

Човешкият мозък е смятан от учените за най-сложната позната ни структура във Вселената. Тази сложност позволява на орган със средно тегло от 1,5 кг да извършва операции, които са непостижими и за най-модерния и голям изчислителен център в света, пише varna24.bg. Ето още интересни факти за този уникален орган:

1. Мозъкът съдържа половин галактика от малки компютри

Мозъците ни имат между 86 милиарда и 100 милиарда неврони – клетки, които предават сигнали в мозъка. Това е около половината от звездите в Млечния път. Невроните ни помагат да учим нови неща и да се развиваме всеки ден.

2. За мозъка ни няма разлика между реалност и въображение

Мозъкът реагира на всяка мисъл и не различава фактите от фантазиите. Ето защо хората, които гледат на света през розови очила, се чувстват по-щастливи, и ето защо организмът приема плацебото като истинско лекарство.

3. Мозъкът създава нови неврони непрекъснато

Докато детето се развива в утробата на майката, мозъкът му създава неврони със скорост 250,000 неврона за минута. След раждането този процес се забавя, но продължава през целия живот на човека.

4. Умствената работа не изморява мозъка

Чувството за умствена умора е резултат от нашите емоции. Съставът на кръвта, протичаща през мозъка по време на активна работа остава непроменен. За разлика от кръвта във вените на човек, който е работил физическа работа, се променя значително.

5. Мозъкът разхищава енергия

Мозъкът съдържа кръвоносни съдове с обща дължина над 600 километра и използва около 20% от общата енергия на тялото и приетия кислород. Взаимодействието между електроните генерира около 25 вата електричество – достатъчно, за да захрани малка електрическа крушка.

6. Обикновено мозъкът работи автоматично

Повече от половината от днешните ни мисли са от вчера. Ето защо е толкова трудно песимистите да променят погледа си към света. Те буквално трябва да "прочистят“ мозъка си и да го накарат да реагира на положителни стимули по-често.

7. Мозъкът мрази диетите

На пръв поглед мозъкът сякаш съдържа доста излишно пространство – около 60% мазнини или 73% вода. Всъщност това е изключително важно за използването на цялата енергия. Дехидратация от само 2% пречи на вниманието и паметта и мозъчните клетки, които имат нужда от енергия, започват да изяждат други мозъчни клетки. По тази причина имаме нужда от храна и почивка, за да може мозъкът ни да използва пълния си потенциал. Хранете се здравословно и пийте достатъчно вода.

8. Виждаме това, за което мислим

Ако си мечтаем за пътешествие в Париж, ще виждаме напомняния за града навсякъде около себе си. Ако мислим неприятни неща за себе си, ще виждаме потвърждения на всяка крачка. Променете мислите си и вижте около себе си една малко по-различна реалност.

9. Областите в мозъка са едновременно специализирани и многостранни

Вероятно сте чували, че определени области в мозъка ни контролират определени дейности. Въпреки това, това разделение на дейностите не е написано на камък. Много от мозъчните ни процеси включват няколко области в мозъка, които си взаимодействат. Когато една област е наранена, останалите могат да изземат функциите ѝ. Някои пациенти, на които половината мозък е оперативно премахнат, успяват да функционират без значителни промени. С други думи, мозъкът е като пъзел с много парчета. Всяко от тях изпълнява различни функции. Дори да махнем някои от парчетата, все още ще виждаме голямата картина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Телефончету

    6 4 Отговор
    Колко съвременен човек съм, 99%от тези неща ми ги изпълнява мозъка, един процент ми обърква живота..!
  • 2 слънчева радиация

    7 2 Отговор
    Факт № 1 в повечето случаи - ЛИПСВА !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иди на Хуй

    5 9 Отговор
    А,как реагират, невроните на мозъка при поставянето на анален разширител?