Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 13:23 6 881 15

18 невероятни факта за човешкия мозък (II част)

  • мозък-
  • орган-
  • факти

Мозъкът може да контролира времето

18 невероятни факта за човешкия мозък (II част) - 1
Снимка: Shutterstock

Този орган е толкова уникален, че е изумявал хората през всички векове на съществуването на човека. Някои учени и лекари са посветили целия си живот на изучаването на това как работи мозъкът и не е чудно, че хората се радват да научат нови факти за този невероятен орган в човешкото тяло, пише varna24.bg.

10. Мозъкът има нужда от тренировки, точно както мускулите

Ученето, упражненията на чист въздух, здравословното хранене, здравия сън, пътуването на нови места, новите дейности, записките в дневник, танците и дори играта на Тетрис – всичко това е полезно за мозъка ви.

11. Мозъкът никога не почива

Дори когато спим, мозъкът се труди здраво. Нещо повече, активността му по време на сън е по-висока, отколкото през деня.

12. Понякога е жизнено важно да "изключим“

За да потънем в хиляди отрицателни мисли, понякога имаме нужда да "изключим“ и да се махнем от всички грижи, за да дадем почивка на имунната си система. Не забравяйте активната почивка – тя е най-полезната релаксация за мозъка.

13. Мозъкът може да контролира времето

Нашето възприятие за времето е резултат от възприемането на множество сигнали и организирането им по начин, чрез който могат да бъдат обработени. Колкото повече сигнали възприемаме – особено ако са непознати – толкова по-дълго ни отнема да ги организираме. Затова моментите, когато изпитваме нещо ново или интензивно, ни се струват по-дълги от обикновено. Можем да накараме времето да върви по-бавно, ако се поставяме в непознати и интересни ситуации – почти като да живеем по-дълго, само като правим нови неща.

14. Мозъкът спира да расте, но никога не спира да се променя

Вярно е, че мозъкът спира да расте на обем и маса в даден момент, обикновено около 18-годишна възраст. Въпреки това, физическата му структура – плътността и относителния размер на различните области – продължава да се променя през целия ни живот. По тази причина ставаме добри в дейности за възрастни – като паркирането на стръмна улица, и забравяме как да въртим обръч.

15. Забравянето поддържа нервната система в изправност

За да запази новите спомени, мозъкът трябва да се освободи от излишното. Щеше да е чудесно, ако решаваме съзнателно какво да запомним и какво да забравим. За да го направим, трябва да използваме информацията, която искаме да запазим, по-често.

16. Стресът може да промени мозъка

Стресът не е само неприятен, но може да повлияе на развитието на мозъка, да убие неврони, да разруши невронни връзки и да попречи на създаването на нови. Избягването на стреса и научаването на нови техники за справяне с него, е важно както за настроението, така и за функционирането на мозъка.

17. Мозъкът е нечувствителен към болка

Мозъкът ни реагира на болка, но самият той не я чувства, защото няма необходимите рецептори. Това обаче не се отнася за множеството кръвоносни съдове, тъкани и нерви, които го обграждат.

18. Мозъкът непрекъснато се препрограмира

Всеки от милиардите неврони е свързан с хиляди други. По този начин те си взаимодействат, за да извършват функциите си успешно. Непрекъснато се създават нови връзки, променят се и се премахват в отговор на нашите действия. Ако две области в мозъка се активират едновременно, невроните в тях формират повече връзки помежду си. По този начин асоциациите между тях стават по-лесни и бързи в бъдеще. Другият вариант е да се сформират отделни мрежи, но ще отнеме по-дълго време да се активират едновременно. Колкото повече се упражняваме в нещо, толкова по-лесно ще бъде за мозъка ни да го прави.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5 звезди

    20 1 Отговор
    5 звезди Браво !
  • 2 Факт

    18 1 Отговор
    Супер статия
  • 3 Borislav Popov

    6 9 Отговор
    18. Мозъкът непрекъснато се препрограмира
    19. Мозъкът на каскетнята непрекъснато се промива

    Коментиран от #9

  • 4 Тиквата

    16 4 Отговор
    Най - невероятният факт: управлява ни индивид без такъв.
  • 5 Pompev/Veni, onaq rabota

    8 0 Отговор
    А отношението на мозъка към оная работа,Вени как е
  • 6 Вени

    9 0 Отговор
    Друго е да пишеш полезни и интересни неща, а?

    Коментиран от #8

  • 7 Бесен Язовец

    10 1 Отговор
    ФАКТ 19 :НЕ ВСИЧКИ ДВУКРАКИ ПРИТЕЖАВАТ МОЗЪК! ФАКТ 20: 80% ОТ ИМАЩИТЕ МОЗЪК НЕ ГО ПОЛЗВАТ!
  • 8 Pompev

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Вени":

    Ама за ония работи пиши Вени бе
  • 9 Леко леко

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Борка,не се прави на остроумен-не ти отива заради липстващият умствен багаж.
  • 10 дъртак

    2 1 Отговор
    Към хубавата статия само да добавя, че при странично кроше черепа се завърта, а мозъка се удря от вътрешната страна и се получава нещо подобно на изтръпване водещо до припадък. Това и причината за нокдаун.
  • 11 дъртак

    1 0 Отговор
    И още нещо - мозъка постоянно разпознава образите като наслагва образите с базата данни. При движение в джунгла това разпознаване води до претоварване поради многото обекти. За да се избегне световъртеж и прилошаване се гледа към пътекатаь а не встрани.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 malka zlobarka

    1 0 Отговор
    Хубава и смислена статия! . . .НО!!!
    Факт 19. Мозъкът се състои от 80% течност! Е, при някои е Спирачна!
  • 14 Франкенщайн...!

    3 0 Отговор
    Стресът променя мозъка, но не и характера...!
  • 15 Цецо

    2 0 Отговор
    Вени, поздравявам те и за двете части от тази статия, продължавай да ни заинтригуваш с подобни интересни неща!!!