Last news in Fakti

24 Октомври, 2019 18:19 9 048 17

Защо в Китай забраняват спасяването на хора, които се давят?

  • китай-
  • културни различния-
  • давещ се-
  • обичаи-
  • разбирания-
  • порядки-
  • спасяване-
  • удавници

Според източната философия не трябва да се намесваме и да променяме съдбата на човек

Защо в Китай забраняват спасяването на хора, които се давят? - 1
Снимки: shutterstock

Често обичаите и философията в някои страни ни се струват странни, необичайни, а понякога направо ни шокират.

Китай е една от тези държави по света, които имат коренно различна култура от тази на европейците. Именно поради тази причина традициите и порядките там често ни се струват потресаващи или смайващи. Но не трябва да подхождаме осъдително, а да разберем скритата философия, която се крие зад всяко тяхно действие или правило, напълно различаващо се от тези на западните народи. Така започва една от статиите си руският блогър и пътешественик Володя Алексеев.

Ето какво му е направило най-голямо впечатление, по време на престоя му в Китай.

"Ще ви дам за пример една китайска традиция, която е абсурдна за моя разум - китайците никога не спасяват хората, които се давят. Те имат за това и своя философски отговор.

Според тях цикълът на живота трябва да приключи така, както е било предвидено от съдбата и никой няма право да нарушава хода на събитията в нея.

Ако на някого му е съдено да се удави, нека това да стане. Китайците са убедени, че дори и да го спасят в този момент, след време съдбата отново ще се намеси и по един или друг начин отново ще отнеме живота му.

Но това са глупости, къде е виждано подобно нещо и кой е забранил да се спасяват давещите се? Бил съм на китайски плажове и там има спасители. В техните задължения е включено да наблюдават ситуацията на плажа и евентуално да предотвратяват инциденти.

Но невинаги могат да се притекат на помощ.

Известно е, че по-голямата част от китайското население просто плува като дънер. Те смятат, че е загуба на време да се научат да плуват.

В някои семейства родителите дори възпитават в децата си страх от "голямата вода". Те им разказват за всякакви зли духове, които населяват водната стихия и само дебнат, за да потопят поредната си жертва.

А ако стане така, че някой започне да се дави, трагедията е просто неизбежна. Китайците не познават елементарни правила за това как трябва да се държат във водата, нито пък знаят как да окажат първа помощ на давещите се.

Не са редки и случаите, когато мошеници използват подходящ случай и обвиняват спасителя си, че му е нанесъл травми, докато е опитвал да му окаже първа помощ.

Така те могат да го принудят да им плати обезщетение за лечението. Така, че, ако сте в Китай, помислете за последствията, преди да се втурнете да спасявате някой, който се дави.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах

    16 7 Отговор
    Защото. Остап Бендер е казал „ Проблема на давещият се , е проблем на самият давещ се”
    Той не е измислен герой !

    Коментиран от #15

  • 2 Orthodox

    11 11 Отговор
    Това при тях не е само при давещи се, а също и при пострадали от пътно-транспортни произшествия. Който повика линейката, трябва да плати за всички спасителни действия на лекарския екип, а дори може да се окаже обвинен от пострадалия, че му е навредил по някакъв начин, и тогава добронамереният човек ще му плаща помощи цял живот. Затова често може да се види по клипове как китаец бива блъснат от кола при пресичане на улицата, лежи на платното и нито колите спират, нито пешеходците му обръщат внимание. Даже някои от автомобилите го прегазват отново и отново, като куче, макар шофьорите да го виждат. Също и ако някое бебе падне от количката си и случаен човек го вдигне, майката може да обвини помагача, че е осакатил детето, и той да се наложи да плаща солидни суми. Изобщо - странни хора, странни нрави. Извънземни...
  • 3 Луд

    18 1 Отговор
    До средата на статията пише ,че не ги спасяват след това пише ,че ема спасители.Ча съм луд,луд съм.Ама не съм само аз,колеги, джурналя.

    Коментиран от #4

  • 4 ФатмакЪ

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Луд":

    Съгласен! Текстът е слаб (или нескопостно преведен). Що за негативна конотация трябва да носи сравнението "плуват като дънер"? Дънерът първо плАва, второ справя се с това доста по-добре, отколкото журналистите на Факти.
  • 5 Китайските особености

    4 3 Отговор
    Тея пичове са убедени че всички хора по света им разбират йероглифите,дори може да си изядете боя ако им кажете че не им разбирате драскулките!
  • 6 Шока

    6 1 Отговор
    Прави добро,яж л-о е казал народа,разсъжденията са им като на наше джагали-ти го спасяваш,то те изнудва,за да живее на гърба ти цял живот,освен ако не го оставиш да умре или доубиеш,циганска работа,странна ми е тази философия
  • 7 Eleonora

    8 1 Отговор
    Тази "философия" или "традиция" идва от Будизма, в който се проповядва, че всеки минава кръга на самсара и го напуска едва, когато кармата му е пречистена чрез страдания, т.е който страда(в конкретния пример от статията- който се дави) значи има лоша карма и трябва да я изчисти. Та затова, ако иска човек да помогне на давещ се или въобще на страдащ, според Будизма се намесва непозволено в самсарата му и му причинява да бъде отново прероден с лоша карма....! Не е като в Християнството....да помагаме не само на ближния си, а дори и на неприятеля си....
  • 8 Тодор

    5 1 Отговор
    Сериалът Спасители на плажа сигурно няма гледаемост там! За Доктор Хаус и Спешно отделение, пак така ще е...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Опитен

    7 1 Отговор
    Е да има кой да те спаси, това не е ли част от съдбата?
  • 11 мислещ

    6 1 Отговор
    кармата си е ..това което трябва да ти се случи е съдба но да помогнеш при нужда е традиция при хора с висок морал. особено когато си успял при помоща.
  • 12 Чичо Тони

    5 0 Отговор
    И сега остава само да решим кой определя каква е "съдбата". Защо "съдбата" да не предопределя човека да бъде спасен?
  • 13 Peci kupona

    5 1 Отговор
    Това е извратено!!!
  • 14 vasik atanasova

    10 0 Отговор
    абсолютни олигофрени са китайците
    аз самия съм вадил удавник и аз самия съм се давил
    по точно съм попадал в мъртво течение и то на Илинден
    знам какво е чувството и в двата случея
    по този логика не трябва и на лекар да отиват защото такава им е съдбата
    и като стане пожар също не трябва да се помага
    олигофрени само знаят деца да правят
    ако човек спаси човешки живот чувството е неуписуемо приятно
    а ако друг човек спаси тебе
    този човек ти става най близкия в живота
    за това сме хора да си помагаме
    животните си помагат едни на други
    а ние ще стоим и гледаме а ?
  • 15 Сульо

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бах":

    Не е Остап Бендер а Козма Прутков. Не бъркай двста героя. Единият е истински другият (първият) измислен.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пульо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сульо":

    В грешка си и да двете!
    Кузма Прутков и измислен персонаж изпозван от братята Жемчуникови, а фразата си е на Илф и Петров повлияна от фраза на Карл Маркс, че спасението на работниците е в техни ръце.
    Корифеите на факти изтриха същата информация от Уикипедия публикувана по-рано днес.