27 Юни, 2012 17:15 15 449 0

Какво значат татуировките?

  • татуировки-
  • боди арт

Татуировката е нещо много лично, в което почитателите на това изкуство влагат толкова различни интерпретации. Сълзи, котви, слънца са сред най-разпространените и днес. Какво обаче значат тези рисунки върху кожата и защо са станали толкова популярни. За символиката им разказва в. „Гардиън“.

Котва

Към края на 19-ти век почти всички униформени от британските военноморски сили имали такива татуировки. Целта била войникът лесно да се разпознае, ако се удави. Това бил отличителен знак за тази социална група, твърди социологът Тони Лорънс. Котвата била различна в зависимост от плавателния съд и позицията на войника. За пресичане на Екватора  - също. Тази рисунка може да означава и надежда или да символизира душата на загинал моряк. Това е една от най-популярните татуировки, които и днес се завръщат като ретро вълна.

Неслучайно за първи път думата „татуировка“ се използва природния изследовател Джоузеф Банкс, пътувал с капитан Джеймс Кук. Думата е с полинезийски произход. В днешно време пък британците са най-нарисуваните европейци.

Клоун

Канадските власти имат цял наръчник за разпознаване на престъпниците по татуировките. Според него, значението на клоуна е „Смей се сега, плачи после“ или „Играй сега, плащай после“. Той е типичен за бедни гангстери, които стоят ниско в йерархията. Гореспоменатите мантри пасват идеално на дребните риби, особено когато пренасят дрога или оръжие. Обикновено те поемат основна част от риска, за да се издигнат нагоре в „професията“. 

Пеперуда

В много култури пеперудата се свързва с душата. Лаврата, която се превръща в красиво създание чрез чудото на метаморфозата – какво по-подходящ символ на промяната.

Паякова мрежа

Ако някой има паякова мрежа на рамото или лакътя си, значи е бил в затвора. Други затворнически мотиви са гробни камъни с числа и тухлени стени. Руснакът Данциг Балдаев от години е надзирател в затвора в Санкт Петербург. В продължение на три десетилетия той изучава затворническите татуировки, за да стигне до извода, че броят на котките издават подробности за престъплението. Ако затворникът има една котка, значи е действал сам.

Сълзи

Татуираните сълзи около очите се асоциират със смъртта и затвора. Незапълнена сълза означава скръб по починал приятел. Еми Уайнхаус имаше татуирана сълза – за бившия й съпруг Блейк Фийлдър-Сивил, докато бе в затвора.

Делфин

Тази татуировка издава богатство и просперитет. Свързва се и с дуализма – същество, което живее във водата и поема въздух с дихателни органи като хората, а не с хриле като рибите.

 

Все пак татуировките са плод на емоционални решения. Така бе не бъркайте символа с посланието, съветват психолози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА