Last news in Fakti

4 Юли, 2012 10:34 1 574 0

Пуснаха тест за СПИН в свободна продажба

  • спин-
  • тест

 

Американската агенция по лекарствата разреши за първи път свободната продажба на тест за откриване на СПИН без никакъв медицински надзор, предаде АФП.

По този начин агенцията се вслуша в единодушната препоръка на консултативен комитет от 17 независими експерти от 15 май за пускането на пазара на теста OraQuick In-Home HIV на американската лаборатория OraSure Technologies. Клиничен опит, проведен от производителя, показва, че тестът позволява да се открие успешно инфекция от вируса на СПИН в 92% от случаите, или малко под прага от 95%, препоръчван от Американската агенция по лекарствата.

С теста OraQuick всеки може да вземе проба от слюнка от венците си посредством тампон, който после се поставя в съд. След 20 до 40 минути излиза резултатът.

Положителният резултат не означава непременно, че лицето е серопозитивно, а показва, че трябва да бъдат направени допълнителни тестове в медицински център за потвърждение.

Тестът има потенциала да идентифицира голям брой серопозитивни, които не са били диагностицирани, особено от рисковите групи, които не се подлагат на тест.

По същия начин и негативният резултат не е абсолютна гаранция, че човек не е заразен, особено ако е бил инфектиран през трите предходни месеци, предупреждава БГНЕС.

Според експертите на Американската агенция по лекарствата, тестът не би могъл да открие около 3 800 случая на серопозитивни годишно. Същевременно, той е бил точен в 99% от случаите, когато показва, че дадено лице не е заразено.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА