Last news in Fakti

4 Юли, 2012 10:43 981 0

356 са нарушенията на пазара за лекарства от началото на 2012 г.

  • лекарства

356 са нарушенията на пазара за лекарства от началото на 2012 г. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Александър Янков.

За периода януари-юни 2012 г. служителите на ИАЛ са направили 530 инспекции по надзор на пазара в страната, като са констатирали 356 нарушения. До момента резултатът от проверките са 186 наказателни производства и санкции в размер на 373 000 лв. за същия този период през 2011 г.

Около 50% от нарушенията са свързани с продажбата на лекарства без рецепта, като Янков подчерта опасността от продажбата на лекарствени продукти по този начин. Около 30% варират и нарушенията, свързани с нормите за съхраняване на лекарства.

За последните 6 месеца има и 18 случая на хора, които са продавали лекарства, без да имат образование или квалификация, което Янков също определи като изключително опасно.

От началото на годината има само 3 случая на разкрити незаконни аптеки. Янков очаква броят на тези нарушения да се увеличи заради предстоящия туристически сезон по Черноморието и възникването на временни незаконни обекти там.

До момента в страната има 4010 работещи аптеки, това е силно променлива величина, почти ежедневна. Производителите на лекарствени продукти в България са 36, които са в условия на много тежка конкуренция в сравнение с европейските си колеги.

Силно географски сме разширили проверките, честотата на нарушенията в малките градове е малко по-висока, допълни Янков. Според него в градовете имаме устойчиви тенденции, няма големи нараствания на нарушенията.

16 души се занимават с проверката на всички аптеки, производители и търговци на едро, информира Янков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА