Last news in Fakti

2 Юли, 2012 17:21 847 1

Намаляват с 2% надценките на лекарствата

  • аптеки-
  • лекарства-
  • надценки-
  • мз-
  • десислава атанасова
Намаляват с 2% надценките на лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС

Намаляване на надценките за търговците на лекарства с 2% предлага нова наредба, представена днес от ресорния министър Десислава Атанасова. Документът в момента е на ниво публично обсъждане, така че не е ясно какъв ефект би имало намалението. "Вече е готова в цялост нормативната уредба, които се отнася до лекарствената политика и всички идеи, които имах за регулацията са вече факт", заяви Атанасова, цитирана от БГНЕС.

МЗ предвижда и възможност цената на генеричните продукти да бъде процентно съотношение от цената на оригинала – 65%.

Ще бъде разширен и кръгъл тт държави – членки на ЕС, сред които ще се търси най-ниската цена на производител. Тази цена става референтна за страната ни и така, ако в момента най-ниска цена се търси сред 8 плюс 5 допълнителни държави, то този кръг може да бъде разширен до 17 страни.

Друга законова промяна, която вече е внесена в парламента, предвижда договарянето на отстъпки за лекарствата от НЗОК да бъде задължителен процес за всички групи лекарствени продукти. Отстъпката ще се разпредели пропорционално между НЗОК и здравноосигурения. "Целта е здравноосигуреният да не се натоварва с отстъпката, дадена на касата", обясни Атанасова.

В петък е обнародвана и наредба 10, която се отнася до условията и реда за заплащане на лекарствените продукти - редът, по който НЗОК плаща лекарства и договаря отстъпки. 

Досега касата можеше да договаря отстъпки само за лекарства, които плащаше на 100%. С промените в нея включването на нови оригинални медикаменти в Позитивния списък ще става не на три, а на шест месеца. В наредбата е даден срок до 1 година, след влизането й в сила лекарствата, които до края на 2010 г. се договаряха от МЗ, НЗОК ще заплаща намалената с договорените отстъпки стойност, но "не по-висока от тази, плащана от ведомството при последното проведено министерско договаряне.

Здравното министерство вече е предприело конкретни стъпки да се настанят в болници децата от Дом "Асен Златаров" в кв. Надежда, където бе установено, че има и болни от СПИН. "Мисля, че проблемът е решен и всички, които имат нужда от лечение ще бъдат настанени", каза тя като изброи добрата координация между различните институции и неправителствени организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sasda

    0 0 Отговор
    pak prah v o4ite