Last news in Fakti

10 Декември, 2019 12:52 5 067 17

Родиха се първите прасенца химери с ДНК от маймуна (ВИДЕО)

  • прасенца-
  • химера-
  • майнуни-
  • днк-
  • стволови клетки-
  • хибрид-
  • раждане-
  • умират-
  • китай

Експериментът е извършен в Държавната лаборатория по стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин

Родиха се първите прасенца химери с ДНК от маймуна (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Първите по рода си хибриди между прасе и маймуна се родиха в Китай. За съжаление на екипа, те са починали скоро след раждането си, пише изданието New Scientist.

От общо 10-те ембриона, само два са били инжектирани с маймунско ДНК, но седмица след появата си на бял свят те умират по неизвестни на екипа причини.

При провеждането на експеримента, в четвъртия ден на зачатието, в 4 хиляди свински ембриона били въведени изкуствено отгледани клетки от маймуна.

В сърцата, черните и белите дробове на прасенцата била инжектирана ДНК от вида дългоопашат макак.

Родиха се първите прасенца химери с ДНК от маймуна (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

"Това е първият случай на напълно износени химери между прасе и маймуна," обяснява Тан Хай от Държавната лаборатория по стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин, един от учените създали двете химери.

Крайната цел на тези разработки е да се отгледат в животни човешки органи за трансплантация. Но резултатите показват, че все още има много дълъг път до постигането на тази цел, съобщават от екипа.

Родиха се първите прасенца химери с ДНК от маймуна (ВИДЕО)
Снимка: Tang Hai

Хай и колегите му модифицират генетично клетки от маймуни Macaca fascicularis, които растат в хранителна среда, така че да произвеждат флуоресциращия протеин, наречен GFP. Това позволява на учените да проследят клетките и тяхното поколение. След това те добиват ембрионални стволови клетки от модифицираните клетки и ги инжектират на ембриони прасета пет дни след оплождането.

Оплодени били повече от 4 000 ембриона, но в крайна сметка до деня на раждането оцеляват само десет прасенца - две от които са химери. Те обаче, живеят едва седмица, след което умират по неизвестна причина.

Но тъй като нехимерните прасенца също умират, екипът предполага, че причината за смъртта им е по-скоро свързана с процеса на ин витро оплождането, а не с факта, че в телата им има маймунски клетки в съотношение у 1 на 1 000 и 1 на 10 000.

Родиха се първите прасенца химери с ДНК от маймуна (ВИДЕО)
Снимка: Tang Hai

Сега екипът се опитва да създаде здрави животни с по-голямо участие на маймунски клетки. Ако новият им експеримент е успешен, следващата стъпка на учените ще е да опитат да създадат прасе, при което един орган е съставен почти напълно от клетки на примат.

Нещо подобно вече е постигнато при гризачи. През 2010 г. Хиромицу Накаучи създава мишка с панкреас на плъх, модифицирайки ДНК-то на мишката така, че собствените ѝ клетки да не могат да развият съответния органа.

През 2017 г. пък Хуан Карлос Исписуа Белмонте и екипът му създават химера между човек и прасе, но само около една на 100 000 клетки са човешки и поради етични причини ембрионите се развиват само за един месец.

Онова, което тревожи широката общественост обаче, е хипотезата, че част от мозъка на химерата може да е човешки.

Именно заради бурната полемика около генното инженерство и страховете на много общности, сред които и религиозните, д-р Хай и екипът му използват маймунски, а не човешки клетки. И докато пропорцията на маймунските клетки в техните химери е по-висока, отколкото при тези на Белмонте, те все още са минимален брой.

"Имайки предвид изключително ниската ефективност и смъртта на всички животни, виждам това като доста обезсърчаващо", смята специалистът по стволови клетки Пол Нофлър от Университета на Калифорния, Дейвис.

Той не е убеден, че изобщо ще е възможно да се отгледат органи, подходящи за трансплантация, създавайки животинско-човешки химери. Въпреки това си струва работата в тази посока да продължи,, заедно с други изследвания върху процеси като създаването на тъкани, смята Нофлър.

Според публикация на испанския вестник El País, отпечатана през юли тази година, екипът на Белмонте не се е отказал от амбициите си, дори напротив. Според непотвърдена информация той е създал химера между човек и маймуна, работейки в Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    15 1 Отговор
    Значи следващата кръстоска ще е между човек и прасе за да получат човешки органи. Тия китайци са луди!!!!!

    Коментиран от #3, #6, #17

  • 2 Кон

    6 2 Отговор
    Към учените: Вървете по-скоро към клониране на човека отколкото да правите хибриди между животни. Шанса за успех е по-голям.
  • 3 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Защо да са луди? Имат учени, рабоят в посока да могат да произвеждат жизненоважни органи за хора чрез прасетата. По-добре ли е да отвличат и да убиват бедняци за бъбреци, черен дроб или сърце? Нямаш си на предтава какъв бизнес е това в развиващите се страни. Отвличат някой, направо на място го режат, взимат му бъбреците и ако оцелее, оцелее. Това е реалност, защото много хора си продават бъбрек за хилядарка, а после купувача плаща 30х.долара за това, не е ли по-добре да се отглеждат на прасе и да се легализира, защото се колят хиляди прасета на ден и това е общоприето, да се изяждат органите и месото му е общоприето, но ако му вземеш орган и го присадиш на човек е лудост, така ли?
    Виж как е с леките наркотици като тревата. Колкото по-регулирано е, толкова по-малко контрабанда има. Ако може да отидеш и да си купиш от автомат една цигара, което е лимита за лична консумация, защо да търсиш дилъри, както е с алкохола и както е било в сухия период преди 50г.

    Коментиран от #7, #16

  • 4 Пунчо

    9 0 Отговор
    В нашия парламент е пълно с такива.
  • 5 ГосТ

    0 3 Отговор
    Тея чайници си помислиха ,че само с копи пейст стават нещата. Това ще го направят японците. Съвсем скоро. Всъщност те го правят. Освен това има патенти бе !
  • 6 ГосТ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Това е проект на Япония. От там идва, само че препрограмирането е патент на японците. И чайниците ще се съобразяват. Да не си спомнят за Широ Ишии
  • 7 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Точно така, прав си. Но нямам никакво доверие на чайниците. Само с кражби не става.
  • 8 Рошко

    7 1 Отговор
    Човечеството наистина вече откачи, кому е нужно това

    Коментиран от #10

  • 9 ГосТ

    3 0 Отговор
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1934590917305039
    А тея псевдосоциалисти треа да ги наритат
  • 10 ГосТ

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    Нужно е за трансплантации на органи. Нужно е на умиращите
  • 11 Рошко

    3 1 Отговор
    Ъхъ, тез дет ги имат, и вече нема са мре

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цеко сифоня

    10 0 Отговор
    В България експеримента е успешен. Хибрида между мутра и тиква е още жив и дебелее успешно.
  • 14 Миризлива и стара лехуса

    3 1 Отговор
    И кво, как ги писа, има една песен,, от маймунка, маймунки... и. т. н...!
  • 15 Бай Тоз

    7 0 Отговор
    Бог отдавна е създал хибрид между прасе и маймуна,нарича се човек!
  • 16 Последния софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ами ако прасето развие разум какво правим?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.