Last news in Fakti

8 Юли, 2012 11:50 970 1

Всяко трето решение в здравния сектор било незаконно

  • нигяр джафер-
  • дпс-
  • здраве-
  • здравеопазване-
  • нзок

122 решения и текстове са върнати от Конституционния съд. Всяко трето решение в здравеопазването противоречи или на закон, или на конституцията. Това заяви пред БНР депутатът от ДПС и член на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер. Изказването й бе в коментар на решението на Конституционния съд, че прехвърлянето на пари от НЗОК към здравното министерство противоречи на основния закон.

Става дума за трансфер на 100 млн. лв. от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването. Тази възможност парите от здравни осигуровки да бъдат използвани от здравното ведомство за медицински дейности, изделия и лекарства бе записана в Закона за бюджета на НЗОК за тази година.

Подобен трансфер ще прави за втори път, след като по същия начин миналата година от НЗОК към МЗ бяха прехвърлени 340 млн. лв.

„Отдавана думи като „хаос” и „скандал”, не са достатъчни силни да опишат това, което се случва в здравната ни система”, заяви депутатът.

„Опозицията десетки пъти от трибуната на парламента и в комисии се опитваше да внуши, че това, което се прави е незаконно. Нещо повече - това е противоконституционно. Но финансовият министър и неговият екип, които бяха принудени да прокарат това решение се чувстваха комфортно”, заяви Джафер.

Най-голяма кражба беше на 1 милиард и 400 милиона лева, събирани почти 10 години, ако в бъдеще се демонополизира Здравната каса, обясни депутатът.

„Притеснително е изказването на финансовия министър, че не всяко правонарушение противоречи на правовата държава. И тук си задаваме въпроса защо се прави това? Дали, защото управляващите нямат нужната експертиза? Дали, защото нямат юридическа компетентност или защото искат да прикрият административна немощ? Възможно е, да е от безизходица”, заключи Нигяр Джафер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калугера

    0 0 Отговор
    Ама наистина ли имаме здравен сектор?Сори,не знаех.