Last news in Fakti

5 Юли, 2012 15:06 1 638 0

Конституционният съд отхвърли трансфера на пари от НЗОК

  • нзок-
  • 100 млн лв-
  • мз

Трансферът на 100 млн. лв. от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването противоречи на Конституцията, реши Конституционния съд. Тази възможност парите от здравни осигуровки да бъдат използвани от здравното ведомство за медицински дейности, изделия и лекарства бе записана в Закона за бюджета на НЗОК за тази година. Текстът бе оспорен от БСП и ДПС с мотива, че така се „ограбват“ парите от здравни осигуровки.

Зад депутатите от опозицията застанаха КНСБ, КТ“Подкрепа”, Българския лекарски съюз и Сдружение “Национална пациентска организация”. Според тях средствата на НЗОК се пренасочват извън тяхното целево предназначение и служат за финансиране на държавни дейности, което е недопустимо смесване на източници за финансиране.

Бюджетът на НЗОК се формира от различни приходоизточници, като основно перо са здравноосигурителните вноски, плащани от българские граждани.

КС намери, че в закона има много неясноти и вътрешни противоречия.

„Ние ще се съобразим с решението на Конституционния съд. Парите, за които се твърди от опозицията, че са откраднати, в никакъв случай не са откраднати, а с тях се е плащало за здраве за българските пациенти“, съобщи здравният министър Десислава Атанасова, цитирана от Фокус.

Конституционният съд реши, че така разписаният текст противоречи на принципите на правовата държава. Петима от 12-те съдии са подписали решението с особено мнение.

Подобен трансфер ще прави за втори път, след като по същия начин миналата година от НЗОК към МЗ бяха прехвърлени 340 млн. лв.

„Тези пари бяха национализирани от правителството на ГЕРБ. Те бяха откраднати", заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев на брифинг по повод на решението. „За пореден път КС наказа противоконституционната дейност на това правителство, при това в една ключова сфера, която засяга здравеопазването, бюджета на НЗОК и дори бюджета на държавата", отбеляза Станишев.

Конституционният съд е отхвърлил 22 законодателни решения на ГЕРБ от началото на мандата на правителството, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА