Last news in Fakti

12 Януари, 2020 13:11 7 315 16

От къде идва мистериозно бучене по цялата земя?

  • земетресение-
  • вулкани-
  • повърхност-
  • земя-
  • планета-
  • мистериозен

Учени изследваха сеизмологичната активност в продължение на месеци, докато стигнат до заключението

От къде идва мистериозно бучене по цялата земя? - 1
Снимка: Shutterstock

В продължение на месеци учени разследваха мистериозен звук, който се чува на много места на планетата, и най-накрая откриха източника му. Обяснението е посочено в ново изследване на сеизмолози, публикувано тази седмица в сп. “Nature Geoscience”.

През май и юни на 2018 г. била регистрирана много голяма сеизмична активност по целия свят, която довела до необяснимо бучене през ноември. Някои от сигналите продължавали по 20 минути и повече, съобщава CNN. Необикновено голямото количество трусове отвело учените към Майот - един от островите в Коморския архипелаг, разположен между Африка и Мадагаскар. По време на изследването били засечени 7000 тектонични труса, които се случват, когато тектоничните плочи се приплъзват една върху друга.

Люлеенето се причинява от налягането, което кара плочите да се движат. Най-силното от регистрираните земетресения било от 5,9 през май 2018 г. Били регистрирани освен това и 407 сеизмични сигнали с много дълъг период (VLPs), които са хармонични и ниски и напомнят на звука на голяма камбана. Понякога те продължават 20 и дори 30 минути и могат да бъдат чути на стотици мили. Земетресенията и сигналите били проследени и се разбрало, че идват от зона на около 35 км от източния бряг на остров Майот.

Учените не открили никакви признаци на вулканична активност, но предположили, че има магмена активност, която формира вулкан. Те установили също, че повърхността на острова се е снижила с 18 см, което насочвало към активност, свързана с трусове. Нови сеизмологични методи помогнали на изследователите да разберат какво се е случило. Оказало се, че причината за бученето е формиране на нов подводен вулкан. Първата фаза включвала бързо нарастване на магмата от резервоар в земната мантия на около 30 км под повърхността на планетата.

Това отваряло канал на морското дъно, позволяващ на магмата да изтича и да започне да формира нов подводен вулкан. Наблюдения през май 2019 г. показали, че той вече се е формирал. След формирането на вулкана сеизмичната активност спаднала и повърхността на острова се снижила. В този момент започнали сигналите (VLPs). Те се чували изключително силно на остров Майот, където живеят 260 000 души, като предизвикали истинска паника. В същото време огромното подводно изригване не се усетило, което накарало мнозина да мислят, че бученето има свръхестествен характер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 321

    15 6 Отговор
    Прах в очите.Пак се опитват да скрият истината
  • 3 Еколог

    38 3 Отговор
    Много малко хора осъзнават, че животът на Земята не е вечен. В един миг планетата или друг космически катаклизъм може да унищожи живота. Но пък ние сме на принципа - да си приберем парите, пък сетне през оная ми работа да е. Да е, но не е!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Евреин

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    Ти ми дай парите си па чакай края на света
  • 5 Валери Божинов

    8 4 Отговор
    Бученето идва от на нина добрев боксерките маре .нали писа за тях преди малко
  • 6 РЗС

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    баче, такива катаклизми като по филмите дето стават за през нощта, не съществуват. Тая планета е на 4.5 милиарда години и като нищо ще изкара още два пъти по толкова. светът не свършва както си го представяш
  • 7 Перо

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Найденов":

    Като кажеш – татари, да та ебе кой де та свари!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Васил Найденов

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Яж ми резания
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Амвросий от изгубения манастир

    14 3 Отговор
    Преди е имало само един континент, а сега са няколко и ясно си личи по контурите им как са се образували от първия и са се раздалечили. Какво говори това? Истината е проста, чада мои. Земята е жив организъм и той РАСТЕ! Колкото повече расте толкова повече ще се отдалечават континентите а междината между тях ще се запълва от лавата. Оттам и бученето и вулканичната активност.

    Коментиран от #12

  • 12 почти

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Амвросий от изгубения манастир":

    Не расте, просто се движи.
  • 13 Божидар

    0 0 Отговор
    Нали не мислите че всичко ще преключи толкова лесно първо трябва да се помъчим земята найстина е жива и някои трябва да плати за нейното унищожаване
  • 14 Б.Б

    2 0 Отговор
    Бученето идва от кравата милка....гладна е
  • 15 Реалиста

    0 0 Отговор
    Как бучи навсякъде цялата земя като тука в България нищичко ме се чува интересно
  • 16 Untold

    0 0 Отговор
    Чува се ...