Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 15:52 7 451 34

Как лъжат келнерите в Италия

  • италия-
  • туристи-
  • сервитьор-
  • келнер-
  • излъгани-
  • сметка-
  • български туристи-
  • измама

Туристи разказват шокираща случка

Как лъжат келнерите в Италия - 1
Снимки: shutterstock

Рано или късно подобни неща се случват с всеки турист и няма значение колко сте разумни и колко често пътувате в чужбина.

Попадате на място, където се тълпят и други чужденци. Впечатлени от красотата, очаровани сте от културата и бдителността ви е изгубена. Така попадате в капана на местните, които дебнат да вземат парите на нищо неподозиращи туристи.

И само след половин час, максимум час, прехвърляйки събитията в главата си, ще си помислите „как можах да съм толкова наивен!“

Ето какво пише руската пътешественичка Елена за своя горчив опит в чужбина:

Как лъжат келнерите в Италия

"Всичко това ми се случи с моята приятелка Ирина, докато се разхождахме из Милано.

Един от членовете на нашата група предложи да обядваме в центъра.

Не обичам кафенета на чисто туристически места - те винаги са скъпи, но винаги са вкусни, а това, което предлагат, дори не е особено качествено като обслужване, най-често сервитьорите не са местни.

За разлика от уютните кафенета в покрайнините, там няма и да се задържите особено дълго, защото потокът от туристи там е такъв, че на практика няма празни места и трябва да се чака.

Но това беше решение на групата и отидохме в пицарията на Джино от 1928 г., която се намира в галерията на Виктор Емануил II. Тоест, не можете и да си изберете по-неподходящо място за обяд.

Случи се така, че всички не се побираха на една маса, а аз и моята приятелка седнахме отделно. Поръчахме салата и една риба на скара за двете.

Седяхме, разговаряхме, пиехме просеко. Храната беше наистина безвкусна, а обслужването - дълго. Тоест - наложи ни се да чакаме това, което си бяхме поръчали. Накрая дойде време да си платим.

Други момичета от групата ни, които бяха на съседната маса, бяха обслужени малко по-рано от нас. За да не се блъскаме в тясната зала, те излязоха да ни чакат на улицата.

Как лъжат келнерите в Италия

Тогава сервитьорът донесе сметката ни.

В Италия във всяко заведение сметката включва coperto - около 2-4 евро на човек. В тези пари влизат салфетки, хляб и вода, накратко, всичко, което вече е на масата, когато седнете или това, което носи сервитьорът без да сте го поискали.

В нашия случай въпросното coperto беше 6 евро за двете. Сервитьорът започна енергично да маха с пръст в този момент, след което посочи и долната част на фактурата, където пишеше, че тази услуга не се включва в крайната сума и цената се плаща отделно в брой.

Платихме сметката с карта, сложихме няколко евро и за бакшиш, но сервитьорът не беше доволен, той продължи да маха с ръце и премина на италиански. Нямахме повече дребни, както и време да вдигнем скандал.

Един приятел даде вместо нас 50 евро и ние започнахме да чакаме да ни върне рестото. Радостен, сервитьорът грабна парите и тръгна нанякъде. След доста време се върна с остатъка от 30 евро.

Как лъжат келнерите в Италия

Общо за безвкусен обяд и отвратително обслужване оставихме за чай по 10 евро, а останалата част от групата - по евро на човек.

По-късно научих, че в Италия това е доста често срещан начин за измама на туристите: да им кажат, че coperto не е включено в сметката и после да поискат да го платите в брой.

Оказва се, че и други туристи са били опарени. В един от сайтовете за туристи мъж описва подобно преживяване в същия ресторант. Оказва се, че Карл, така поне мъжът се представя в интернет, е имал същия опит, но за разлика от двете жени, е успял да реагира навреме."

Как лъжат келнерите в Италия


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян

    29 8 Отговор
    Пълни глупости
  • 2 Жалък Мрънкьо

    23 13 Отговор
    Като иска евтино,да ходи в .Лидъл...

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 777

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Жалък Мрънкьо":

    Или на битпазаря
  • 5 Гост

    16 0 Отговор
    Тишо като ти стъпи крака в Италия тогава пиши.
  • 6 Behemoth

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Жалък Мрънкьо":

    Чи те същите мошеници там играят с грамажа и уж ниски цени ,а като сметнеш в килограм разбираш че са те минали.... Кауфланд му й майката...
  • 7 Fw190

    16 0 Отговор
    Копертото е винаги включено, има си го в бележката със сметката, виж с карта не съм плащал в ресторант, но не би трябвало да ти го искат отделно в брой след като е включено в сметката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тост

    15 2 Отговор
    Въобще не разбрах какво са пили и яли и какво е трябвало да платят накрая... Много кофти описано и не мога да преценя с какво точно са измамени.В Италия има "такса" стол почти навсякъде и си го пише, 1 или 2 евро... Ако консумираш на бара или "на крак" не ги плащаш.За да няма разправии на много места не искат от туристите такава такса защото много от тях не са запознати с тоя обичай.Тия дребни евра от такси ги искат в брой не за да мамят клиентите, а държавата!Там отдавна следят всяка спечелена стотинка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 любо

    22 3 Отговор
    В Италия съм бил излъган два пъти по най-гозният начин.И у нас не ми се е случвало!
    На бензиностанция плащайки на бензибджията на ръка ми 'скри" копюрата от 50 евро и иизвади своя от 10 евро и ми каза-господине вашата сметка е 33 евро,а не 10.А,аз имах само 6х50 банкноти и нито една друга.Обърна джобовете,карахме се и нищо.Платих си два пъти.
    А другият случай в магазин на магистралата когато на бележката пишеше цени и в евро и лири.При въпрос какво дължа,давайки му 50 евра ми каза цена в лири,но ми ги взе от еврото.Не обърнах внимание,но се получи че платих двойно. Такъв беше и курса горе долу. Взе ми 14 вместо 7 евро.Бях в Италия 40 пъти,работих за италианец и пътувах нон стоп 3 години.А мен той ме измами като не ми плати заплати за година време и ме лиши от две години трудов стаж.Италия е хубава,но без италианците. Няма да им стъпа повече.

    Коментиран от #25

  • 12 фффф

    10 1 Отговор
    Да бе - в Милано че не е евтино, не е. Ама със сметка не са ме лъгали никога. Носи си бончето, питаш имате ли ПОС, плащаш - всичко точно. Само гледам бакшиша да го бутна лично на конкретния човек който ме обслужва - един вид: Благодаря за обслужването!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нено

    13 0 Отговор
    В Максуда, Столипиново и Орландовци е пълно с италианци и не се съмнявайте, че лъжат и мамят без да им мигне окото. Изпипани мошеници работят с туристите- крадат те пред очите с усмивка!
  • 17 Лудогорец8

    10 7 Отговор
    Точно на този ресторант съм обядвал и нямаше никакви проблеми а лазанята там е уникална! Как все на руснаци и англичани не им е наред в другите държави незнам.
  • 18 Харала - гюрала..!

    2 1 Отговор
    Няма как да не те излъжат...!(Авторът там има ли Хермеси, криволанди и кривоглави, мисля че си ходил, затова питам...?!
  • 19 Питам джурналята

    9 1 Отговор
    А как лъжат Факти като представят руски туристи зс български, плюс инвалиден превод от руски????
  • 20 Един коментар е абсолютно верен

    3 2 Отговор
    Моя позната описа същата история, че. Италия е хубава, но без лъжливите и груби италианци...!
  • 21 АВЕ КАКВО ИСКАТЕ ОТ ЦИГАНИ

    6 5 Отговор
    ЖАБАРИТЕ СА СИ ЦИГАНИ СЪС СЕВЕРНО АФРИКАНСКА КРЪВ...АЛАРМАДЖИИ И ОТВРАТИТЕЛНО СЕ ДЪРЖАТ С ЧУЖДЕНЦИТЕ..ЦИГАНИ НА КВАДРАТ...МАНГАСАРИ..ГОЛЕМИТЕ " ЕВРОГЕЙЦИ"...ПЪЛНО Е С ПЕДАЛИ В ИТАЛИЯ..

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Кольо

    1 3 Отговор
    Ми с роми като теб как да се държат
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жълтата жилетка

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "любо":

    Абсолютно същия номер в Сърбия на бензиностанция, съответно с банкноти от 100 и 10 евро.
  • 26 Сърбия и Европа

    1 0 Отговор
    Хахаха...!!! (Но видя поне това... да не,, пукне,, с отворени очи и то какви...!?
  • 27 до списвачите

    6 2 Отговор
    Не ви ли е срам, бе?! Това е безумно лош превод от руски. 10 евро за чай...вие сте луди, неграмотни...чаевие значи бакшиш на руски. Жалки журналист-чета. Много, ама много сте зле. Явно и чистачките и клошарите магат да станат журналисти по вашите критерии...Не за пръв път се дъните. Триете коментари - това ли само можете?!
  • 28 Че руския кой го тачи вече..?!

    2 3 Отговор
    Освен някой закъсал,, адвентист,,. или,, несретник,,....!!? Английски. искат хората, може и италиански да знаеш, образовани са западните хора, дори и чистачките им и кошарите им, та и келнерчетата им, затова почти всичко им е чисто и подредено, дори мислите им...! А относно бакшишите на запад, почти всеки знае , че са задължителни, богатия отива и не гледа чак до толкова колко е изхарчил, защото има и не цънка, а бедния всичкото му е бедно, чак душата му,, мизерна,,..! (Говорим за не подарено богатство..., защото и такъв е мизерник, цял живот ял оглозгани кокали, това е по роднинска връзка, не може да избяга човек от нея...!)
  • 29 Сурчо

    2 2 Отговор
    На такива места плащаш не само за храната и напитките, но и за местоположението, обстановката и атмосферата. Ако искаш да видиш 2-3 хилядна история, трябва да си платиш за удоволствието да го видиш на живо. Когато още по време на Римската империя, италианците са имали култура, изкуство, течаща вода и тоалетни прикачени към централен мръсен канал в домовете си, в останалата част на Европа и света, по това време са живяли в землянки покрити с клони листа и лишеи, като най-напредналите в колиби измазани с кал. Все още на някои места дори и в Европа, много хора все още ги нямат тези неща.
    Ако искате бюджетна евтина екскурзия - Слънчев бряг е мястото за вас, където през деня можете да се препичате на претъпканите плажове, а надвечер да насядате пред хотелите заедно с другите туристи и да пиете бира която сте купили от магазина. Евтинийка!
  • 30 Малко информиран

    2 0 Отговор
    Мизерия, мизерия. .... Някой трябва да си стоят там където са. При комунизма като нямаше финансова възможност да пътуваш не те пускаха да излагаш държавата. Руснаците и Китайците са най желаните туристи в Италия. Сезонните работници по курортите им искат задължително да говорят руски и китайски. Флавио Бреаторе каза в едно предаване че най големия бакшиш който му е оставян е от руснак 100 000 Евро. На Равда комплекс Аурелия Бийч, това лято чадъра струваше 30 лева, а на Сардения 5 Евро кой, какво иска от италианците. Първо трябва да ги познаваш, после да ги коментираш. Носят си самочувствието от времето на римската империя и това. А че Ганьо ще си остане цървул и в обединена Европа това е.
  • 31 Сещам се, кой е оставил големия бакшиш..

    1 2 Отговор
    Ганьо, дето се прави на,, руснак,, и цял живот е заврян,, някъде,, в пустош та...!!!! (Правим се на информирани, информираните са другаде на пидестала...!)
  • 32 cazzo di cane

    2 0 Отговор
    Милано е световната столица на модата и е един от най-скъпите за живеене градове в Италия. Ако нямате достатъчно пари, отивайте там с раница с термос с кафе и няколко сандвича които сте направили в къщи и лапай Гуджо мръвки седнал на тротоара в някоя затънтена уличка. Тогава няма да се притеснявате че сервитьорите може да ви излъжат в сметката.
  • 33 така така

    1 1 Отговор
    италианците са долни жабари..
  • 34 0808

    1 0 Отговор
    ... понеже нападате италианците ще си кажа мнението... моя квартирантка за една година бе 26 годишната Карла... крайно интелигентно, културно и почтено момиче... Като ме види ...Чао, коме стаи...народ който създаде най-красивите коли, дрехи и картини не е сигански...Баста..