Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 19:42 21 862 97

Идва ледена епоха с температури до минус 50 градуса

  • слънце-
  • ледников период-
  • минус 50 градуса-
  • ниски температури-
  • земя-
  • планета-
  • слънчев минимум

Слънцето започва да навлиза във фаза на "хибернация" през 2020 г.

Идва ледена епоха с температури до минус 50 градуса - 1
Снимки: shutterstock

Земята е на път да навлезе в 30-годишна „мини ледена епоха“ защото тази година Слънцето ще изпадне в "хебернация".

Учените предупреждават, че в някои части на планетата температурите ще достигнат до -50 ° С, заради предстоящия период на слънчев минимум, който може да продължи до 2050-та година.

Активността на Слънцето има 11-годишен цикъл и промените в активността причиняват явление като слънчев минимум и слънчев максимум. По време на слънчевия максимум Слънцето ще бъде силно осеяно с петна, което води до повече топлина и енергия, достигащи до Земята. Но по време на слънчевия минимум енергията на нашата звезда ще бъде много ниска и това може да причини различни ефекти върху планетата ни, която ще се изправи пред „мини-ледников период“. Буквално.

Валентина Жаркова , професор по физика в Университета Нортумбрия, смята, че тази година слънцето може да има голям слънчев минимум (GSM - grand solar minimum). Тя също така смята, че глобалната температура ще спадне с един градус по Целзий през 2020 г.

Макар това застудяване изглежда малко, специалистите смятат, че може да окаже отрицателно въздействие, особено върху селскостопанските култури.

Жаркова предупреждава, че този период на слънчев минимум може да продължи през следващите три десетилетия, което означава, че Земята ще премине през мини ледников период до 2050-те години.

"На слънчевата повърхност ще се образуват по-малко слънчеви петна и по този начин ще се излъчва по-малко енергия и радиация към планетите и Земята. Намаляването на температурата ще доведе до студено време на Земята, влажно и прохладно лято, мразовита и с обилни валежи зима. Евентуално ще има големи студове, както се случва сега в Канада, където се наблюдават температури от -50С “, коментира Жаркова пред британския вестник Express.

По думите ѝ, последният голям слънчев минимум се е случил преди около 400 години, през 17 век.

Въпреки това скептиците смятат, че този спад от един градус по Целзий няма да причини забележими ефекти върху глобалния климат или времето.

Причината за слънчевия минимум и максимум

Идва ледена епоха с температури до минус 50 градуса
Снимки: shutterstock

Преди няколко месеца доклад от проучване, публикуван в списанието Solar Physics, представи доказателства, че причината за 11-годишния слънчев цикъл се намира не в Слънцето, а в неговите планети. Приливните сили на Венера, Земята и Юпитер въздействат на нашата звезда, те привличат горещата плазма на нейната повърхност, подобно на Луната, чиято гравитация влияе на приливите и отливите на Земята. Екипът смята, че редовното подреждане на планетите на всеки 11.07 години поддържа темпото на слънчевия цикъл.

Съвпадението в периодите на изравняване на планетите и слънчевия цикъл е известно отдавна, но приливните сили, упражнявани от планетите на повърхността, се смятаха за нищожни в сравнение с огромните сили във вътрешността на Слънцето. Но изследователите откриват, че магнитното поле в плазмата може да бъде дестабилизирано от малки колебания при определени условия.

Физическият ефект, известен като нестабилност на Тейлър, може да се види в симулацията на екипа. Малка сила може внезапно да промени спиралата на слънчевата плазма, течаща или по посока на часовниковата стрелка, или обратно на часовниковата стрелка.

Слънцето представлява над 99 процента от масата на Слънчевата система, но въпреки размерите си все пак може да бъде повлияно от планетите. Например Юпитер е достатъчно голям (2,5 пъти по-голям от масата на всички останали планети заедно) и достатъчно далеч, така че центърът на масите на системата Юпитер-Слънце всъщност е извън Слънцето, което означава, че Юпитер не обикаля около Слънцето, а около точка на около 50 000 километра от повърхността на Слънцето.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдеее

    67 17 Отговор
    Дано Островът да изчезне !
  • 2 Ловец

    53 6 Отговор
    Нема страшно зимната форма е в раклата.
  • 3 Христо

    53 7 Отговор
    Супер, вадя ските!
  • 4 Екофашистката

    141 15 Отговор
    Тя Грета Тунберг откъде да ги знае тия неща, като не ходи на училище, ама иначе обикаля по света спонсорирана от екомилирдерите и дрънка глупости за "глобалното затопляне" !

    Коментиран от #54

  • 5 Грета Тунберг като я удари пубертета

    85 6 Отговор
    Ще почне да мисли за други неща ;д
  • 6 Сух

    107 3 Отговор
    Сега затопляне и разтапяне на ледниците по полюсите последно или ледников период да чакаме?
  • 7 Шпек Салам Народен

    73 3 Отговор
    Ами,понеже има глобално затопляне,то ще елиминира глобалното застудяване.Спокойно!
    Аз така лекувам кръвното-пия две ракии да го смъкнат,после кило домашно червено да го вдигнат ...от природата се уча.
  • 8 Рошко

    30 3 Отговор
    Демек да се запасяваме със зимни гуми
  • 9 Грета Тункверт

    31 4 Отговор
    Нема начин...таа па кокошка кво ти разбира...мене слушайте, от утре почва затопляне с лееко заоблачаване и кратки валежи. А пък ние с дедко Сорош ша си делнем еди парета, пък на климата...абе майната му на климата, важното е че все още глупаците са преобладаващо мнозинство.
  • 10 vasik atanasova

    44 5 Отговор
    НАЛИ ИДВАШЕ ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ ОТ ОЗОНОВАТА ДУПКА
    СЕГА ПЪК ЛЕДЕНА ЕПОХА
    НА КОЕ ДА СЕ ВЯРВА
    А И КРАЯ НА СВЕТА ИДВАШЕ ТАЗИ ГОДИНА
    ОЩЕ ДА ВИДИМ КАКВИ ГЛУПОСТИ ЩЕ СЕ ПИШАТ

    Коментиран от #31

  • 11 Електрошок

    46 2 Отговор
    Досега бях атеист и вярвах в науката,а сега все по-често се улавям,че се кръстя и мърморя-Боже,Боже!!

    Коментиран от #59

  • 12 Гост

    48 2 Отговор
    Имаше там едно време една озонова дупка,учените кво стана,забравиха я и започнаха с други лъжи да облъчват раята...смех
  • 13 Йозеф

    48 1 Отговор
    Вижте кво, дайте да се разберем. Климатици ли да купувам, че да се пазя от глобалното затопляне или 300 кубика дърва и 200 тона пелети/кюмур, че да устискам на ледената епоха?
  • 14 Питам само

    40 1 Отговор
    Идва ледена епоха, а глобалното затопляне къде отиде, а?

    Коментиран от #20

  • 15 Бачо Киро

    32 5 Отговор
    Лъжа и измама! Идва затопляне, така каза баш знаещата по тея въпроси, оная от шести Б клас на гимназията за бавноразвиващи в там де беше, Гретелина де. Така кат се дигне нависоко с на баща си самолета и от горе ясно се види как идва затоплянето. Всички да минавате на колелета и каруци (не, не може да карате голф, да, за вас перничани става въпрос, може да е каруца, но не е от правилния тип за затоплянето). Я всички да си купите я кон, я магаре, я катър, я муле и да почвате да пазите планетата ... Ааа ма ха ... И никакво заледяване няма да има, туй са комунистически глупости. Вие сега на Грета ли ще вярвате или на някакви идиоти с бели престилки. Не, не са от Карлуково, но въпреки това ...
  • 16 Гаргамел

    35 3 Отговор
    Аман от гадатели....затопляне, ледена епоха....айде седнете и се разберете с онова същество тУнберг
  • 17 Дай Боже ледена епоха

    15 0 Отговор
    Да охладиш старческите страсти...!!!
  • 18 Eleonora

    28 2 Отговор
    Това значи ли, че истерията около глобалното затопляне вече отминава!? Или идва следващата за глобално застудяване!? Грета трябва да променя репертоара....😄

    Коментиран от #21

  • 19 Игра на тронове

    19 0 Отговор
    Зимата идва ! Старките знаят най-добре .
  • 20 Другия с коня

    38 4 Отговор

    До коментар #14 от "Питам само":

    Глобалното затопляне е свързано с икономически интереси,да ограничат използването на определени енергоизточници и да ползваш други,като ги закупиш от тях.А Истината е,че зависи от черните петна по слънцето,които даже УЧЕНИТЕ не знаят нито защо,нито от какво са породени.Когато няма петна има ледников период,когато има много има затопляне и така си вървят нещата от хилядолетия.Печките пречели,дизела пречел..........Въглеродни емисии....Аелево,бе....Ние ядеме доматите с колците....
  • 21 Госあ

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "Eleonora":

    Ами да вземем ударно да издумкаме всичкия останал нефт. Превантивно

    Коментиран от #22

  • 22 Eleonora

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    А по- правилно ли е да се истеризират хората!? Превантивно.

    Коментиран от #25, #27

  • 23 Грета ще промени репертоара

    4 8 Отговор
    Ако ти се върнеш при истинския си мъж и не живееш с дете, бабите да не си друсат сланините а да си гледат внуците а не да, се радват на хорските синове....!

    Коментиран от #36

  • 24 Педросо

    7 3 Отговор
    Бизнеса на,кимура ,дръва,пелити,не върви нещо а.Будалкат ни с времето,за да се юрнат,овсете да купуват
  • 25 Госあ

    0 9 Отговор

    До коментар #22 от "Eleonora":

    Да. По добре е,разбира се.

    Коментиран от #35

  • 26 Госあ

    2 12 Отговор
    Преди да съм се запознал с въпроса от реферирана литература. Моето предположение от 30г мини ледена епоха с -50. 1) горене на въглища и ентусиазъм в използването на петрола 2) още по голямо насищане на въглероден диоксид в атмосферата 3)измиране на тропическите гори от тези -50 ,4) хиперактивност на слънцето след 2050 с покачени нива на парникови газове и без тропически гори 5) необратимо глобално затопляне.

    Коментиран от #29

  • 27 Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "Eleonora":

    Освен иистериите по хората ТЕ наказват ТЕЦ Марица Изток ,че произвежда ТОК от Въглища с 500 милиона евро и направо ни режат Главите до кръста.....Правете ядрени централи и заразявайте с облъчване всички......Много Хуманно ще Мутираме.....
  • 28 Госあ

    6 3 Отговор
    "Жаркова смята, че нейният слънчев модел е правилен, но в най-добрия случай може само да се опита да предскаже кога ще настъпи следващият тих слънчев период. Влиянието му върху климата на Земята е извън нейната експертиза и от проверените от експертите изследвания е ясно, че би било минимално въздействие."
  • 29 Госあ

    3 8 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    За съжаление, предположението ми е далеч от истината, защото се оказва, че по време на регистрираните слънчеви затишия, температурите на земята са се понижавали с 0.3 градуса, в последният век от човешката дейност температурата се покачва с 0.2 градуса на десетилетие.
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    важно е в ДУШИТЕ ни да е топлина
  • 31 Дедо Вангьо

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "vasik atanasova":

    Виж сега, Васик! Тя, тая работа със затоплянето и застудяването не е толкова проста, но писанията на някакви каки не трябва да те притесняват. Дедо ти Вангьо ще ти го обясни простичко. Наздраве! Всъщност идеята не е моя - тя е на един гениален руснак ЧИЖЕВСКИ (май Александър), който през 20-те години на миналия век си задал въпроса дали има връзка м/у слънчевите петна и епидемиите от холера и чума, както и броя на смъртните случаи от инсулти и инфаркти. Монографията на този гений се казваше " Земното ехо на слънчевите бури" или нещо подобно. Наздраве! Та идеята е, че през определени периоди в дълбините на слънцето стават изменения, които обръщат полюсите, в резултат на което на места стават изригвания, които променят плътността на слънчевата корона. Ти си грамотна и знаеш, че тези изригвания водят до известните магнитни бури. Та този гений прави директна връзка между петната и епидемиите. Не забравяй, че петната имат по-различен енергиен спектър от короната и затова Земята получава повече енергия. Когато обръщането свърши, петната изчезват, слънцето се "успокоява" и настъпва мини ледников период. Последният такъв е бил когато турците са обсаждали Виена ( около1650год). Нарекли го Мауеров ледников период, половин Европа замръзнала. А сега аз отивам да спя, нещо съм уморен ! Лека нощ!

    Коментиран от #32

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Дедо Вангьо":

    уважаеми ДЕДО ВАНЬО имам инсулт и тремор от време на време получавам тремор на лявата ръка как да се справя БЛАГОДАРЯ ТИ ако отговориш

    Коментиран от #41

  • 33 Дедо Вангьо

    17 2 Отговор
    Ако съдя по писанията ти, лечението в болница ще бъде трудно, но Дедо Вангьо ще ти помогне поне да не ти личи с една терапия, позната от времето, когато мъжете ходеха в казарма. Даа! Купуваш едно порно списание, уединяваш се и започваш МАНИПУЛАЦИИ с дясната ръка. Така след време ще заприличаш на дългогодишен психиатър- хипнотизатор или най - малко на оня политолог Райчев. Не прекалявай със сеансите, защото пак ще почнат да те псуват във форума.

    Коментиран от #52

  • 34 Дедо Вангьо

    3 3 Отговор
    А бе Козлодуй, на времето, когато имаше само 3 реактора, в селската кръчма наливаха прекрасно, гъсто и ароматно каберне. Сега някой произвежда ли този еликсир?

    Коментиран от #37

  • 35 Eleonora

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Не, не е по-добре, разбира се, тъй като всички знаем какво се крие зад създаването на една масова истерия и какви възможности отваря тя за "дърпащите конците"! Много съмнително и "гнило" е, когато се провеждат кампании с толкова много емоционалност(стигаща до лудост, истерия и абсурдност и придобиваща формата на диктатура) и с толкова много пари и пропагандни средства, каквато е тази за глобалното затопляне. И не на последно място е по- добре да си зададем въпроса "Какво ВСЪЩНОСТ цели тази налудничава исто(е)рия?"..... въвеждането на куп нови данъци, които уж да спасяват климата и планетата, а в същото време политиците да въртят данъчния лост всъщност според нуждите на политиката!?!?
  • 36 Eleonora

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Грета ще промени репертоара":

    Репертоара на Грета Тунберг не зависи от промени в нечии личен живот, а от интересите на нейните суфльори.....Но виждам, отново се опитваш да ме впечатлиш с "гадателските" си способности, но и този път интерпретациите ти са повече от грешни.....и смешни! Опитах се да ти загатна преди известно време(пак в отговор на коментар подобен на #23), че ме състаряваш много,но явно нямаш капацитетa да "разгадаваш загадки". Бъди така мил/а и занапред не пренатоварвай останалото ти скромно количество сиво вещество с неща, които не те засягат!

    Коментиран от #57

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Дедо Вангьо":

    ДЕДО КАЖИ НЕЩО ЗА ИНСУЛТА И ЗА ГЪРЧОВЕТЕ

    Коментиран от #42

  • 38 Ивайло

    12 1 Отговор
    Реват за глобално затопляне, глупости!!! Всичко е циклично на тоя свят - има затопляния, има и застудявания!!! Не сме ние основната причина, природата е много по-могъща от нас!!! Ние сме капка в морето!!!
  • 39 Димитър Манчев

    6 4 Отговор
    Не бъдете прости като гъби. Жената е рускиня, така че доверие около 50%.
    По принцип би било добре ако имаме застудяване, което ще парира ефектите от глобалното затопляне. Но едва ли! Твърде хубаво би било. Така или иначе ефектът ще бъде краткотраен, докато е соларният минимум, но после при следващия соларен максимум, нещата ще станат кофти.
  • 40 Госあ

    3 8 Отговор
    А какво трябва да се прави при положение че концентрациите на въглероден диоксид се покачват експоненциално заедно със средногодишните температури на планетата ? Дебата около глобалното затопляне и антропогенния ефект приключи. С 97% единодушие. Оттук нататък би трябвало да последва диктатура. Именно. Планова икономика и социална политика във връзка с намаленото производство и работна заетост. Кой има нужда от всички боклуци, които се бълват ? Кой има нужда да бъде експлоатиран за производството на всички боклуци? Относно тази предречена ледена епоха си направих труда да проверя какво казват знаещите и съм го написал в два коментара,което всъщност показва че планетата се влияе нищожно малко от слънчевите цикли. А и да бяха верни твърденията на тази Жаркова, съм писал какво би се случило при такава ледена епоха и неконтролираното изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата.

    Коментиран от #43, #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Димитър Манчев

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Много добър коментар! За тези които могат да мислят.
  • 44 Eleonora

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Разбира се, че не е нужно да следва диктатура въз основа на ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, КОМПЮТЪРНИ СИМУЛАЦИИ И ПРОГНОЗИ за развитието на климата(които не са 100% сигурни, а и липсва консенс сред учените за царящата климат-теория). Самият ти пишеш "моите предположения" и "би се случило"...! А дебатите са на базата на 11,944 участници, 66,4% от които не са дали мнение по темата за глобалното затопляне и антропогенното въздействие в/у него, 33,6% са дали мнение, та така пропагандираното 97% единодушие се образува всъщност от малцинството, изказало се по темата, а именно тези 33,6%, но не и от всички взели участие в дебата. Ясно манипулиране на хората! Какъвто се и оказа "климатгейт", в който бе доказано за манипулиране на данни, фалшифициране на източници, публикуване на недостатъчни климатични модели, както и премълчаването на отклоняващи се резултати от изследванията(т.е, такива, които не се вместват в техните очаквания и теории за климата) от страна на водещи авторитетни изследователски институции на тема климат, като IPCC и изследователския център за климата(CRU) на East Anglia Uni(който е и научния бастион на IPCC- световния съвет за климата). Защо не се тематизира широко този скандал!? Защо беше "сметен под килима"!? Защото ще затвори "златната мина" на еко- лобито, може би.....

    Коментиран от #46

  • 45 Госあ

    2 4 Отговор
    Пиша моите предположения, защото не съм специалист в тази област. Но си направих труда да видя,че 97% от специалистите са единодушни. Тези цифри,които са дадени са или откровена лъжа или заблуда. Ситуацията е следната- от 100% публикации свързани с глобалното затопляне и антропогенния ефект, 97% от специалистите са единодушни, че глобалното затопляне е факт и човешката дейност допринася за това. Ако има такива спекулативни цифри в пространството, те означават,че от всички публикувани изследвания в сферата на климатологията, 36% са били свързани с глобалното затопляне (което е доста сериозен процент) и от тях 97% дават категорични доводи за прогресивното затопляне на климата и антропогенния ефект. Така стоят нещата, ако наистина някъде има такива цифри, а не са някаква измислица. Но все тая. Факта е,че 97% от публикациите свързани с глобалното затопляне минали през проверка са единодушни. Ком искаш да си играем с проценти. Относно компютърните модели, цялата съвременна наука е базирана на експериментални резултати, които се обработват статистически и се правят статистически достоверни модели. В миналото това се е правило на ръка, но времето за обработка на данните е било неимоверно повече. Информацията от сателитите е в порядъка на терабайти и без компютър е невъзможно да бъде обработена. Същото е и с човешкият геном и резултатите от ЦЕРН.
  • 46 Димитър Манчев

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Eleonora":

    Климатгейт беше абсолютна манипулация на нефтеното лоби въз основа на изваждане на данни от контекста им. Реално погледнато НЯМА такова нещо като климатгейт. Направете си проучването.
    И въобще на всеки разумен човек, който си показва носа от вкъщи му е ясно, че има затопляне на климата. Когато бях на десет, в града, в който съм роден, на около 160 м надморска височина имаше продължителни, снежни зими, както и 4 ясно разграничими сезона. Това нещо започна да се променя след 1990 г. и малко, по-малко стигнахме до днес, почти безснежни зими, хаотичен климат, температурата през лятото стига до 34-35, вместо до 29-30, както беше преди 35 години.
    Та, трябва да си абсолютен ненормалник, за да отричаш, че има глобално затопляне. И, да, 97% от учените потвърждават това, което виждаме с очите ни.

    Коментиран от #48, #60, #61

  • 47 За сведение

    1 1 Отговор
    Полезна ли Ви беше тази информация и за коя възраст най-вече?
  • 48 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Димитър Манчев":

    А най интересното е, че този климатгейт постигна точно обратното 😂 Резултатите са проверени от комисии, всички публикации са систематизирани и е обобщено ,че 97% от тях се валидират от различни методи,източници и международни екипи. Разбира се, че са извадени от контекста,освен това при положение че мейлите са официални документи ,кой човек със степен доктор ще тръгне да прави конспирации по мейла. Това е нелепо. Те най обикновени схемаджии дори избягват да говорят по телефона за такива неща.Самият климатгейт е конспирация. Затова и толкова бързо отшумя.
  • 49 незнайко

    1 5 Отговор
    А КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С "ГЛОБАЛНОТО" ЗАТОПЛЯНЕ КОЕТО ПРИЧИНЯВАМЕ НА ПЛАНЕТАТА ???
  • 50 Бай Ганя Балкански

    1 0 Отговор
    Глобалното Затоплянет води към Застудяване - не вдявам .... Миленчето е чак, мама :)
  • 51 Изстрадал

    2 0 Отговор
    А с Глобалното затопляне к'во прайм, че тия квоти и такси ми е*ават мамата?
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дедо Вангьо":

    дядо защо ми се присмиваш
  • 53 Гост

    4 0 Отговор
    Миленче, тя да те чуе Тунберицата какви ги пишеш, знаеш ли каква физиономия ще ти направи?! Няма да заспиш две нощи!!!
  • 54 Тя Грета е болна от

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Екофашистката":

    аутизъм. Вид вродено мозъчно разстройство.
  • 55 Morgoth

    1 0 Отговор
    Хора, страшно зле сте!!! Въпроса дали ще има нов слънчев цикъл или ще влезем в минимум стоеше миналата година. От тогава е и статията, която сте преписали. Вече бяха наблюдавани петна от новия цикъл с обратна полярност, така че забравете за 30 годишен минимум, слънцето си смени полюсите и новия цикъл започна!
  • 56 За Грета

    1 3 Отговор
    Тая Грета нещо много ви е комплексирала бе аххаах аз ше ви кажа защо - щото едно 13 годишно лапе има повече та***ци от цяла орда сдухани ганьовци, на които смелостта им стига да псуване по телевизора. Голем смех ше е тоя Ганьо да го изтипосат пред публика, за да си защити теза или да върже два лафа на "чужд" език. Очеизвадно за всички е, че има глобално затопляне и трябва да си мега тъп, че да "скачаш" на всеки, който посочи тоя проблем и изрече на глас мнението си.
  • 57 А ти се правиш прекалено умна

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Eleonora":

    Мен никога не съм се интересувала от ничий живот, докато някои не си натресоха ,, гнусотиите,, в моя живот,...! Твоето сиво вещество, доколко е в повече, че да се подиграваш с някого, колко някой е умен или не..! Едва ли на такъв тип като тебе, ще ти е приятно да му се бърка в очите, без да има защо...! Кво си се опитвал, изобщо не не интересува и повече не ми се обяснява...! Казахте някои от вас, ние сме много и ще воюваме с тебе, не съм те коментирал, пиши си,, умните,, приказки...!!!

    Коментиран от #58

  • 58 Като се ядосвам и греша

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "А ти се правиш прекалено умна":

    Много добре знаят, какви ги,, изядоха,, сега се правят на невинни офчици...!
  • 59 Антиелектрика

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Електрошок":

    Ти си гледай там електричките и не мисли за науката, защото не ти отдава.
  • 60 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Димитър Манчев":

    Ти да не мислиш, че светът започва и свършва с теб, че даваш за пример някакъв 35 годишен период? 97% от учените не са вярвали на Айнщайн и неговата Теория на относителността, така че си спести измислиците за Глобалното затопляне и човешката вина.
    Ако имаше малко интелект, нямаше да пишеш глупости за нефтено лоби, защото то има ресурса да купи всички учени на света. Дори това нефтено лоби има интерес да се лъже за Глобално затопляне, защото по този начин ще ни товарят с високи цени на горивата, докато не изкупят акциите във всички фабрики за батерии и после пак ще си зависим от изкопаеми като лития и кобалта.
    А ако навлезем в дебрите на конкретиката и науката, то там нещата изобщо не са толкова категорични, колкото се опитваш да ги изкараш. Няма газ на света, който с повишаване на съдържание си от 0,039% до 0,04% да повиши температурата с 2 градуса, както се опитват да ни пробутат измамата с СО2. Да не говорим, че през периода Карбон съдържанието на СО2 е било 3 пъти по-високо от сегашното, а температурите са били същите. А през периода Ордовик пък съдържанието на СО2 е било 15 ПЪТИ над сегашните нива, а температурата е била само с 2 градуса по-висока.
    Та за липсата на сняг вини тези, които изсякоха горите, което е далеч по-голям проблем за планетата ни, заедно със свръх популацията на неграмотни негри, изсичащи и горящи всичко пред очите им.

    Коментиран от #68

  • 61 Eleonora

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Димитър Манчев":

    Всички над 1000 мейла и 72 база-данни, породили климатгейт са свободни за прочитане(ако имаш интерес, ще ти дам линк), нищо не е извадено от контекста. В климатгейт не става дума за "да или не" глобално затопляне, а за съзнателното и нарочно манипулиране на данни, така, че да пасват към официалната теория за климата,за подхода към критичните им колеги, за бойкота към критичните журналисти и пр. А и прочитайки мейли на директора на CRU Phil Jones(който е и потвърдил автентичността на мейлите), трябва човек да е абсолютен ненормалник, за да не схване, че става дума за заповеди за ясна манипулация и унищожаване на истинските данни.
    Ще повторя още веднъж, това което съм писала и в др.дискусии на тази тема- не отричам, че има глобално затопляне, а методите и мерките, които се предприемат, както и истерията, която се създава покрай него, за да бъде глобалното затопляне инструментализирно всъщност за съвсем други цели! И това го вижда и усеща всеки поне малко замислящ се и критичен човек!

    Коментиран от #63, #66

  • 62 Кой толкова, се заинтересувал

    2 0 Отговор
    От глобално затопляне, опази Боже , приказки много, делата други...!!!!

    Коментиран от #70

  • 63 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Eleonora":

    То това е проблемът, че излязоха очевидни престъпления и лъжи, но твърде късно за промитите мозъци, които вече са готови да отричат самата истина.
    Още от Средновековието, повечето хора са били склонни да им промиват мозъците с апокалиптични сценарии и за това им се вменява чувство за вина.
    Както и по медиите постоянно се лансират само новини за горещини и рекорди, но в положителните температури. Сега се тръби как е измерена най-високата температура на Антарктида - цели 19 градуса, без да се казва, че там е лято, а на 28 юни 2018 г. е измерена най-ниската температура -98 градуса по Целзий (с цели 10 градуса по ниска- от предишния рекорд).
    Така, че тиражирането на манипулации е инструмент за печелене на пари.
  • 64 Госあ

    0 0 Отговор
    Първо, човек без докторат в областта и поне с няколко реферирани публикации няма как да приема или отрича нещо,което не разбира. Той просто се съобразява с фактите и това,което хората които разбират му казват. Второ няма как данните от НАСА, ДЖАКСА,ЕКА и още няколко интернационални агенции да се припокриват. Трето,по последни изказвания,които обаче не са в рефериран журнал,всъщност консенсуса не е 97%,а 99 !!! Но както и да е, в един от най добрите журнали,PNAS са си направили труда да отсеят авторитета на авторите според техният импакт и разбира се, те не са 11 000, което е смешно, а 903. Един доста голям брой. Резултатът е същият, всъщност 98%. Четвърто, този така нар. климатгейт е абсолютно забравен. Знаеш ли защо,защото съвременните машини,като сателити и други измервателни уреди предоставят raw файлове, които не могат да бъдат фалшифицирани, и ако има някакво съмнение относно обработката на данните, тези файлове винаги могат да бъдат прегледани. Така и правят ревюърите в специализираните списания. Затова много рядко публикувани статии биват сваляни. Въпреки че се случва. Но досега нито една статия от тези 97%-99% не е била сваляна.

    Коментиран от #65, #71, #75

  • 65 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Госあ":

    *данните от толкова независими източника да се припокриват и да са грешни
  • 66 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Eleonora":

    И мисля беше пето..или шесто може, трябва да си пълен ненормалник, да пращаш заповеди за манипулиране на данни по мейл 😂

    Коментиран от #72

  • 67 Госあ

    0 0 Отговор
    Аз също съм антиелектрика,защото смятам че замърсяват според реферираната информация, която прочетох. Относно Карбон; съществува понятие като буферен капацитет на средата, най общо това е свойството на средата да запазва равновесните концентрации на реагентите. Та по време на Карбон, буферния капацитет на планетата за въглеродния цикъл е бил съвсем различен ,но поради огромните емисии от изригвания на вулкани океана и почвата днес са вече наситени и с изчерпан капацитет (това също го четох в реферирани научни издания) и не могат да поемат антропогенните емисии,които са точно сто пъти повече от изригванията на вулкани през последните няколко века. В същото време, емисиите идват от фиксирания от растенията въглерод в продължение на 60млн години, изхвърлян в атмосферата за около век. И последно, по време на Карбон климата е бил субтропичен ,което се различава коренно от континенталния и не е имало ледени шапки.

    Коментиран от #69, #76

  • 68 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Антиелектрика":

    И ако не са вярвали, теорията му нямаше да бъде публикувана. Но това не е религия за да вярваш или не. Друг е въпросът, че тя е била в голяма степен плагиатство и поправяна два пъти досега - константата му за статична вселена и черните дупки-веднъж ,че съществуват (той не е вярмал) и втори път,че не са толкова черни (радиация на Хокинг). С интерес очаквам и третото по бързо неутрино от фотона, което няма да бъде грешка...

    Коментиран от #77

  • 69 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Госあ":

    А да, тази растителност фиксирала въглерода от вулканите приблизително 60 млн години е била несравнима с днешната. Та затова големите количества въглероден диоксид от вулканите през Карбон са били абсорбирани от океана и почвата и фиксирани от растенията, че да падне толкова да промени климата до континентален. Днес, и океана и почвата са наситени, а растенията невъзможно да фиксират количествата от антропогенната дейност
    И последно, защо на Венера е по топло от Меркурий ?

    Коментиран от #78

  • 70 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Кой толкова, се заинтересувал":

    ++++ за съжаление е така...
  • 71 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Госあ":

    Да, около климатгейт утихна бързо, благодарение на силния картел от климат-алармисти, полититици и медии, зад които стои мощния климат- establishment! А това, че човек няма докторат в областта и няма реферирани публикации, не означава, че трябва да се доверява сляпо само на едната страна, без да взема под внимание и критичната такава...или една "диктатура" е безгрешна не подлежи на критика!?!? 😂

    Коментиран от #73

  • 72 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Госあ":

    Именно, явно пълен ненормалник, ето един такъв мейл на Phil Jones: "Mike, Can you delete any emails you may have had with Keith re IPCC AR4? Keith will do likewise. He’s not in at the moment – minor family crisis. Can you also email Gene and get him to do the same? Tank you! Phil“
  • 73 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Eleonora":

    Диктатура на фактите, скъпа. Само тогава света ще тръгне в правилната посока. На кой да се доверявам, на папата ? Има две ключови неща около тези мейли, които никога не са били гейт - независимите данни от няколко космически и клима агенции и raw data'та. Ако имаш добър апарат за снимане, може да знаеш какво означава raw format. С научните инструменти нещата са още по заключени 😉
  • 74 Госあ

    0 0 Отговор
    щом научните резултати са общовалидни, волята трява да бъде обща, а не идивидуална. Обществото е по-важно от правото на индивида; волята остава автономна, но е волята на групата, а не на личността. не съществува свобода, която се противопоставя на закономерността, и съответно няма такава, която устоява на принудата. Причинността е вездесъща и всеединна.
  • 75 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Госあ":

    Повтаряш неща, които никой никъде не е доказал. Давал съм много пъти лист от учени, които не са съгласни за човешката намеса и за Глобалното затопляне. И от колко години има сателити, че да правят генерални заключения?

    Коментиран от #80, #81

  • 76 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Госあ":

    Обяснението за Карбон е нелепо. Още повече, че съм дал пример за Ордовик, когато концентрациите на СО2 са били 15 ПЪТИ по-високи, а температурата е била само с 2 градуса по-висока. И там ли ще го обясниш с резерв???

    Коментиран от #79, #82, #83

  • 77 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Госあ":

    Кой му я е публикувал, че не мога да се сетя? Добре, че е бил Макс Планк от онези невярващи 3%, който му осигурява работа и експедиция на местя със слънчево затъмнение, за да направят измервания и докажат по категоричен начин, че гравитацията изкривява светлината.
    Както и да е, няма да ми стигне деня да пиша за него и гениалността му. Добре, че ги има онези 3%, че още щяхме да сме по пещерите и да вярваме, че земята е плоска, както сега се опитват да винят само СО2.
  • 78 Антиелектрика

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    Много просто защо на Венера е по-топло от Марс - първо е много по-близо до слънцето и второ и атмосферното и налягане е хиляда пъти по-голямо от това на Марс, заради по-силната и гравитация. Няма по-нелепо нещо от определение за парников газ, защото според спектралния анализ на който се основа всичко това, водните пари са още по-парникови, както и озонът. Т.е. излиза, че трябва да махнем кислородът от планетата ни.
    Безмозъчността и лъжата са взели връх.
  • 79 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Антиелектрика":

    Нелепо е твоето твърдение. Климата по време на Карбон е бил СУБТРОПИЧЕН. правиш ли разлика С континентален ????

    Коментиран от #84

  • 80 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Антиелектрика":

    С тоя лист, можеш да си ....нали знаеш какво ? Много е дразнещо, абсолютни лаици да спорят с всепризнат факт и за да не ти отговарям отделно, питах защото Венера е по топло от МЕРКУРИЙ ???? И да,много е просто, заради атмосферата наситена с въглероден двуокис

    Коментиран от #85

  • 81 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Антиелектрика":

    Я стига 🤣 кое не е доказано? Статиите и списъците ? 🤣 добре че нищо не зависи от българина. А и добре че ме подсети за Планк,който по някакъв начин е подкрепял айнщайн, който всъщност е бил разбит и по въпросите за неопределеността от квантовата механика за която е набеден като основател. Иначе, публикуването не зависи от един човек, а от четирима. И да,преди да публикуваш в такова списание за което ти говоря, трябва да минеш през много въпроси

    Коментиран от #86

  • 82 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Антиелектрика":

    За ордовик ще кажа само че се е състояло едно от масовите измирания на планетата 😉
  • 83 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Антиелектрика":

    Да, буферен капацитет, насищане и дифузия. Топлинен буферен капацитет (водата се стопля бавно), и дифузия на въглероден диоксид от атмосферата към почвата и океана до постигане на равновесие. Плюс масово измиране през Ордовик
  • 84 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "ГосТ":

    Ааа, сега пък ти светна лампичката, че има и други фактори като тектоника на плочите. А защо продължаваш да не виждаш Ордовик?
  • 85 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "ГосТ":

    Оппа, хайде съдържанието на СО2 на Марс да е колкото на Венера, а? Нелепо е да отричаш истината и да свеждаш всичко до СО2. Има толкова много фактори като слънчева активност, прецесия, нутация, магнитно поле на Земята, тектоника на плочите и т. н.

    Коментиран от #88

  • 86 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "ГосТ":

    Ко речи? Кои са Макс Планк и Алберт Айнщайн и какво са допринесли, явно няма как проумееш. Неутриното и квантовата механика нито са опровергали нито са разсипали теориите на двамата. Ама дерзай, свеждай всичко до СО2. Защо ли изобщо си губя времето да ти обяснявам за спектрален анализ и кислород, като ти изобщо не четеш и плямпаш глупости за масови измирания. Дерзай, нямам нерви да се занимавам с ентропия.

    Коментиран от #87

  • 87 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Антиелектрика":

    Факта,че слагаш Планк и айнщайн под общ знаменател ми е достатъчен. А Нилс Бор, Хайзенберг, Борн и Дирак. А за Поанкаре чувал ли си ? На спектрален анализ драги, не ме учи. Широка тема и много видове.

    Коментиран от #89

  • 88 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Антиелектрика":

    Меркурий, Меркурий....много,много по близо до слънцето от Венера, но с по ниски температури.

    Коментиран от #90

  • 89 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "ГосТ":

    Научи се да четеш мненията преди да ги коментираш. Писах, че Планк е дал парите за измервания на Айнщайн и Планк е този, който е изчислил максималната температура във Вселената на база Терията на относителността. Ти толкова ще знаеш и спектралния анализ де. Явно си първия, който ще обясни механизма му и как фотоните си взаимодействат точно с електроните. Самочувствието ти обаче е нелепо.

    Коментиран от #91

  • 90 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "ГосТ":

    Какъв Меркурий? Къде е атмосферата на Меркурий, че изобщо го споменаваш? Я си намери друго занимание, след като сравняваш космически тела с огромна разлика в размерите и не всяваш какво ти пее радиото.

    Коментиран от #92

  • 91 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Антиелектрика":

    Казах ти, спектралния анализ е дълга тема и не мисля да ти обяснявам. Няма и смисъл. Меркурий освен това има атмосфера (макар и тънка) и може да се сравнява и със Земята и с Венера. А ти к'во искаш да кажеш, че заради малко по малката си маса от Венера,гравитацията му не улавя слънчевите лъчи ли 🤣 Хахаха. И нали затова ти давам този пример. Атмосферата драги,атмосферата. А не слънчевите цикли. Айде че имам една камара масспектри да обработвам.

    Коментиран от #93

  • 92 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Антиелектрика":

    Има спектрофотометри и спектрометри,че и ядрени спектроскопи.

    Коментиран от #94

  • 93 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "ГосТ":

    Поредната ти глупост и лъжа. Първо пишеше за Марс и след като те хванах, че не знаеш как в атмосферата му СО2 е над 90%, реши да се прехвърлиш на Меркурий. Обаче и тук те хващам колко си босичък, защото освен, че е най-малката планета, тя НЯМА АТМОСФЕРА, а наченки на атмосфера, защото там няма атмосферно налягане. Бягай да се изживяваш като капацитет на друго място, защото е видно, че нямаш абсолютно никакви познания.

    Коментиран от #95, #96, #97

  • 94 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "Госあ":

    То има, но ти нямаш и най-малка представа на какъв принцип работят и защо цялата истерия с СО2 се базира на тях. Нямаш си и идея, че газовете се загряват чрез конвенция и слънчевата активност е основен фактор. Нямаш идея и защо винаги е по-студено на големи височини и как това е свързано именно с намашяващото налягане.
  • 95 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Антиелектрика":

    Къде съм писал за Марс,посочи! 😄 Достатъчно.
  • 96 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Антиелектрика":

    Можеш единствено да ме хванеш за...😄 загубих интерес. Елементарен си и ми губиш времето. Гледай дискавъри и не се опитвай да ми говориш за спектри. Смешко.
  • 97 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Антиелектрика":

    "Наченки" 😂 наченки на сиво вещество имаш ти изглежда. Има дори водни пари 😉