ФАКТИ.БГ

12 суперхрани за добро здраве

Те растат под носа ни и са не по-малко полезни от екзотичните си конкуренти

Публикувана: 12 Февруари, 2020 16:10
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2425
12 суперхрани за добро здраве
Снимки: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Етикетът "суперхрана" превърна някои екзотични продукти в много търсени. Въпреки неизброимите качества на храни като чията, киноата и годжи берито, те не са толкова полезни за нас, колкото техните алтернативни варианти, растящи на родна земя.

В Европа също растат плодове и зеленчуци, които имат същите, а понякога и много по-добри качества и са също така полезни за здравето.

Ето 12 родни суперхрани, за които може и да не се говори толкова много, но по нищо не отстъпват на екзотичните си конкуренти:

Червено цвекло

Червеното цвекло е особено популярно през зимата. То се бере през есента и може да се съхранява с месеци. През студената част на годината червеното цвекло се превръща в източник на витамини. В Германия казват, че то прави слабите силни, страхливите смели, а тъжните весели. Според някои проучвания покачва и либидото. Какво повече можем да искаме от една суперхрана?

Коприва

Тя пари, разпространява се бързо и в повечето дворове е смятана за плевел. Проучванията обаче сочат, че копривата има хранителни качества, които изненадали дори учените. Оказва се, че растението съдържа два до четири пъти повече желязо от спанака, повече калций от млякото и е много богато на витамин A, C и E. А след топлинна обработка дори вече не пари.

Череши и вишни

Черешите и вишните, се числят към най-полезните плодове. Те облекчават болките в мускулите и предотвратяват сърдечни заболявания, подсилват имунната система и подобряват мозъчната дейност. Изследвания показват, че съдържат и мелантонин - хормона, който регулира цикъла на съня. Това означава, че черешите помагат и срещу безсъние.

Боровинки

Боровинките са сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксидантни и хранителни вещества. Може би това е една от причините в германския град Егезин, провинция Мекленбург-Предна Померания, наричан още "градът на боровинките", всяка година да се провежда фестивал на боровинките, по време на който традиционно се избира и "Кралица на боровинките".

Облепиха

Зърната на растението облепиха, известно още като ракитник, съдържат много повече витамин C от портокалите и лимоните. Високото съдържание на витамин B12 пък го прави особено привлекателно за веганите, тъй като той иначе се съдържа само в животинските продукти. По северното крайбрежие на Германия - района на Балтийско море - облепиха се смята за специалитет.

Касис

Китайският плод годжи бери се смята за един от най-полезните изобщо. Касисът, който се отглежда в Европа и Азия, съдържа също толкова витамини и оказва сходно положително влияние върху организма. Освен това съдържа една седма от калориите на годжи бери - стига да не бъде консумиран под формата на мармалад или ликьор, разбира се.

Ябълки

Всички знаем, че ябълките са много полезни. Всеки германец, например, изяжда средно по 17 килограма ябълки годишно. Ябълките са плод с ниско съдържание на калории, но с много антиоксиданти, които помагат на мозъка, сърцето, кожата и костите. Те намаляват и риска от диабет.

Тиквени семки

Тиквата е донесена в Европа от Северна и Южна Америка. Тиквените семки са източник на протеини, омега 3 мастни киселини и фибри. Те съдържат и висока концентрация на минерали като магнезий и цинк.

Ленено семе

Лененото семе е богато на хранителни вещества, съдържа много протеини, баластни вещества, витамин B и минерали. Картофите с извара и ленено семе са традиционно германско ястие. У нас най-често се използва като добавка за зърнени закуски и различни тестени изделия, включително хляб.

Брюкселско зеле

Много хора не обичат брюкселско зеле заради специфичния му вкус. Вероятно то е по-предпочитано от тези, които знаят колко е богато на хранителни вещества: 100 грама брюкселско зеле задоволява дневната нужда от витамин C и K. Зеленчукът е също така източник на желязо, фолиева киселина и калций. Той допринася и за хормоналния баланс.

Шипка

Шипката съдържа витамин C и каротиноиди. Чаят и мармаладът от шипки е много популярен - както в Германия, така и в България. В провинцията Баден-Вюртемберг има специална биоферма, в която се отглеждат шипки.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
БРАВО НА ФАКТИ БГ повече такива статии

Коментиран от #4


Оценка:
-1 +17

боцмана
2 Отговор
Като ме ядоса жената и я карам да ми прави сърми от брюкселско зеле!

Оценка:
-0 +17

Лорчето, ценител на хубавото...!
3 Отговор
Всичко е ок, само облепиха не зная какво е , а копривата, може би чайче..!!!

Оценка:
-3 +4

Наташа Дудукова Върсарова
4 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Дуййййййййййййййййййййййййййййййй на цял Козлодууууууууууууууууууй

Оценка:
-0 +3

Може ли да кажа още нещо...!
5 Отговор
От брюксекско зеле, ми се,, гади,,....!!!

Оценка:
-2 +5

Щом
6 Отговор
Е Брюкселско не става!

Оценка:
-1 +3

Всъщност
7 Отговор
Мазно свинско месо с кисело зеле и много червено вино е това е здравословно хранене.

Оценка:
-1 +0

Supermag
8 Отговор
http://www.supermag.bg/ онлайн супермаркет

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Петър Курумбашев
Евродепутатът от БСП Петър Курумбашев с коментар за ЕС
Преди 60 години в ЕС духът е бил по-голям от тялото, сега е обратното"

Още бисери