Last news in Fakti

23 Август, 2012 19:51 793 0

Фармацевти обжалват намалението на надценките

  • фармацефти-
  • надценки-
  • аптеки-
  • протест

Български фармацевтичен съюз ще се жалва пред европейски институции за непрозрачното ценообразуване и административно преразпределение на пазара на лекарства, предаде БНТ.

Това е една от мерките в отговор на вчерашното решение на правителството да намали надценките на аптеките и дистрибуторите с 2 процента. При това положение, фармацевтите отказват повече да работят без надценки за скъпоструващите лекарства, плащани от касата, и ще атакуват тази разпоредба пред ВАС. Фармацевтите също така смятат, че мярката на правителството от вчера гони единствено популистки ефект.

Мирослав Ненчев, председател на Български фармацевтичен съюз, описа ситуацията така: Ефектът от тези минус два процента няма да бъде усетен по никакъв начин от населението, защото в момента аптеките, които могат да си го позволят, а те са значителна част, работят много под тези два процента. Все още има време ние да поставим отново на масата нашите предложения и те да бъдат приети от министерството, за да се получи едно реално намаляване на разходите за лекарства”.

Още когато здравният министър Десислава Атанасова лансира идеята за намаляване на търговските надценки, БФС и магистър фармацевтите заплашиха с протести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА