Last news in Fakti

12 Юли, 2012 16:53 2 167 4

Разнобой в протеста на фармацевтите

  • лекарства-
  • надценка-
  • магистър фармацевти-
  • бакалавър фармацевти-
  • мз-
  • протест

Националното сдружение на бакалавър фармацевтите се разграничи от обявената готовност на Българския фармацевтичен съюз за протест срещу намаляването на надценките на лекарствата с 2%. Идеята е на здравния министър Десислава Атанасова, като ще засегне търговците на едро и дребно по веригата. Вчера фармацевтичният съюз, подкрепен от магистър фармацевтите, обяви протест на 17 юли, ако няма изход от ситуацията.

Бакалавър фармацевтите са категорично против твърденията на колегите им магистри, че това би довело до закриване на аптеките в малките населени места. „В последните 10 години непрекъснатите “експерименти“ с регламента за функциониране на тези аптеки доведе до това те да отпускат само лекарства без рецепта, което е истинският проблем за населението“, настояват бакалаврите.

„Подобен род обяснение е спекулация с тази толкова чувствителна за обществото тема - достъп до лечение и лекарства“, се казва в позиция за бакалавър фармацевтите.  Те настояват дискусията за сигурност и достъпност на лекарства до населението да се води без заплахи, внушения и излишни претенции.

„Аптеките в цитираните райони се закриват наистина, но този процес няма нищо общо с ценообразуването, което сега се коментира, а е във връзка с настъпили промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ)“, заявяват бакалавър фармацевтите. От години законова поправка не им позволява да продават самостоятелно лекарства в аптека, което води до превръщането на аптеки в дрогерии.

„Вече 40 години функционирането на аптеките в отдалечените райони се дължи изключително на бакалавър фармацевтите, които изпълняват професионалните си ангажименти, без да търсят сигурни доходи, субсидии от държава и общини. Историята показа, че останалите участници във фармацевтичният сектор нямат финансов интерес да разкриват там аптеки“, се казва още в декларацията.

Там е цитирано и предложение на депутата Ваньо Шарков, което би довело до премахване на всякаква възможност на бакалавър фармацевти да разкриват аптеки в малки населени места, което „трайно би унищожило един работещ, доказал обществената си полезност модел“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наш

    0 0 Отговор
    продължавайте да си избирате и назначавате неграмотни за управленци-продължавайте с опитите да направите от свинар цар и ще теглиме ....до следващия полет де
  • 2 Ваш

    0 0 Отговор
    Няма такова животно като Бакалавър фармацевти,казваха се помощник аптекари и по закон не могат да правят нищо без фармацевт.Добре ,че поне им разрешиха да стоят в аптеката.
    Никой ги няма за хора - те мнение изказват.Колкото и да се зорят няма да им се разреши да работят самостоятелно - все едно да се разреши на мед сестрите да лекуват без лекар.
  • 3 Такова животно

    0 0 Отговор
    Има такова животно и то не само в Б-Я,а в много нормални държави.Това ,че " наш " и " ваш" имат пропуски в информацията е техен проблем.А прекаленото високомерие ,без познания е признак
    на липсващ професионализъм.А това сравнение с мед. сестра е рефрен от чалга песен,папагалски повтаряне на лесно смилаеми думички.Много инфо ви липсва,жалко.
    А колкото до това кой за какво ги " има"- безпрецедентна проява
    на неблагодарност -те правят оборотите в аптеките , сиреч печалбата на магистрите и получават толкова плюене!
    Но доброто е,че в аптеките има много магистри,които знаят да уважават.И "свои" и "чужди"!
    Но ги няма в този форум-работят вероятно и нямат време за празни приказки и безпочвени злобни обиди.
  • 4 помощник

    0 0 Отговор
    Няма разнобой между фармацевти.
    Помощника не е фармацевт, а само негов помощник.