Last news in Fakti

7 Май, 2020 15:44 2 583 9

Откриха най-близката до Земята черна дупка (ВИДЕО)

  • черна дупка-
  • hr6819-
  • галактика-
  • слънчева система-
  • земята-
  • астрономи-
  • европейска южна обсерватория

Тя може да се „види“ с просто око

Откриха най-близката до Земята черна дупка (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Европейски астрономи откриха най-близката до Земята черна дупка. Тя е толкова близо, че “танцуващите” край нея звезди могат да се наблюдават с просто око, пишат астрономите в своето изследване, публикувано в списание Astronomy & Astrophysics.

Новооткритата черна дупка се намира на разстояние само от 1000 светлинни години от Земята, достатъчно близо, за да се видят без телескоп звездите, които я обикалят.

"Когато обаче, става въпрос за галактика, това е в съседство с нашата планета. Предишната най-близка черна дупка вероятно е 3 пъти по-далеч, на разстояние около 3200 светлинни години", заяви ръководителят на изследването, астрономът Томас Ривиниус от Европейската южна обсерватория.

Мариане Хайда от Европейската южна обсерватория (European Southern Observatory) в Германия и нейните колеги забелязват тази близка до системата ни черна дупка напълно случайно. Тя е част от система, наречена HR 6819, която съдържа и две звезди.

Откриха най-близката до Земята черна дупка (ВИДЕО)
Снимка: : ESO/Digitized Sky Survey 2

Екипът търси двойки звезди, от които едната се върти толкова бързо, че изхвърля материал от екватора си, създавайки един вид пръстен от собствената си плазма.

Изследователите откриват HR 6819, която има една от този тип звезди плюс една нормална звезда, но изглежда, че нормалната звезда обикаля празно място от Космоса веднъж на 40 дни. Това се оказа черна дупка поне четири пъти по-масивна от Слънцето, невидима, защото не поглъща активно никакъв материал.

Учените се натъкнали на въпросната черна дупка заради необичайната орбита на звезда.

Новооткритата черна дука е част от онова, което вероятно е тризвездна система, кръстена HR6819. Двете "танцуващи" горещи звезди не са толкова близо, че да бъдат погълнати от черната дупка, но орбитата на вътрешната звезда е изкривена.

Като използвали телескоп в Чили, учените потвърдили, че нещо, чиято маса е 4-5 пъти по-голяма от слънчевата, притегля вътрешната звезда. Това може да е единствено черна дупка, заключили те.

Откриването на по-близка черна дупка в съзвездието Телескоп навежда на мисълта, че съществуват повече подобни близки обекти.

Откриха най-близката до Земята черна дупка (ВИДЕО)
Снимка: ESO, IAU и Sky & Telescope

Ако черните дупки са разпределени равномерно в цялата галактика, най-близките трябва да са на разстояние само на 30 до 40 светлинни години, коментира Мариане Хайда.

За щастие тази черна дупка е достатъчно далеч, за да не се притесняваме от нея.

"Земята не е в опасност", отбелязва Хайда. „Като се има предвид, че има две звезди, които са много по-близо до нея от нас, и те не падат в дупката, така че и ние няма да паднем“, казва още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    9 22 Отговор
    Най близка до нашата земя черна дупка се казва россия ;)

    Коментиран от #7

  • 2 Оправихме Земята

    11 0 Отговор
    Сега и Космоса ще вдигне ръце от нас

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Behemoth

    12 0 Отговор
    Да я кръстят ГЕРБ!
  • 5 Авеее

    8 0 Отговор
    България си има черна дупка. Тази в Космоса е допълнение.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лавузан Пърдизеленов

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    Явно имаш голяма черна дупка в главата ти!!!
  • 8 Чечо

    4 0 Отговор
    Фандъкова да рраща, да я запълнят с асфалт.
  • 9 Ако зависи

    1 0 Отговор
    от ГЕРБ не само ще асфалтират, ами ще я санират. Може и газов хъб да направят. И после ще има да натякват на междупланетните, какви чудеса са направили за тях.