Last news in Fakti

1 Септември, 2012 14:17 689 0

Разходките удължават живота на пенсионерите

  • пенсионери
Разходките удължават живота на пенсионерите - 1
Снимка: БГНЕС

Здравословният начин на живот при възрастните може да удължи живота с 5 години както за жените, така и за мъжете, предаде РИА „Новости“.

Това показват резултатите от изследване на шведски учени, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл" (British Medical Journal). Учените са анализирали данните за 1 800 души на възраст от 75 години и нагоре, които са били наблюдавани в продължение на 18 години – от 1987 до 2005 г. През този период са починали 92% от участниците, като половината от тях са достигнали 90-годишна възраст и повече. Всъщност тази възраст е била прескочена от жени с висше образование, които са водили здравословен начин на живот, имали са силни социални връзки и са почивали с физическа активност. Пушачите са живели с година по-малко от непушачите.

Физическата активност е оказала най-голямо влияние върху увеличението на продължителността на живота. Средната възраст в момента на смърт е била с две години по-голяма при тези, които редовно са плували, разхождали са се или са правили гимнастика. Общо хората със здравословен начин на живот са живели с 5 години и 4 месеца по-дълго, припомня БГНЕС. Дори след 85 години въпреки наличието на хронични заболявания хората без вредни навици, които се занимавали със спорт, са живели средно с 4 години повече от връстниците им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА