5 Юни, 2020 19:14 3 455 8

Откриха най-голямата и стара конструкция на маите (ВИДЕО)

  • маи-
  • древна структура-
  • цивилизация на маите-
  • лидар-
  • lidar

С помощта на дистанционно изследване в Мексико

Откриха най-голямата и стара конструкция на маите (ВИДЕО) - 1
Снимки: Takeshi Inomata

Учени откриха най-голямата и най-древна конструкция, създадена от цивилизацията на маите, известна досега. Постройката, намерена  в щата Табаско, Мексико, представлява колосална правоъгълна издигната платформа. Според археолозите тя е била построена между 1000 г. и 800 г. преди новата ера, съобщават световните информационни агенции

За разлика от пирамидите в градове като Тикал в Гватемала и Паленке, новооткритата платформата не е построена от камък, а от глина и пръст и вероятно е използвана за масови церемонии и ритуали.

Неизвестният досега обект Агуада Феникс (Aguada Fénix) е открит от археолози недалеч от река Усумацинта, с помощта на системата LiDAR, революционна технология за лазерно сканиране, която е способна да разкрие отдавна изгубени характеристики на ландшафта, които са скрити и обраснали от вековни гори. Мрежа от резервоари и широки тротоари са свързани с конструкцията. Тя е обърната така, че противоположните ѝ краища са насочени към точките, от които се вижда изгрева на слънцето в дните на лятното и на зимното слънцестоене, ако към платформата се гледа от пирамида, издигната на няколкостотин метра западно от нея.

Агуада Феникс е построен около 1000 г. пр. н. е., векове преди маите да започнат да строят своите известни стъпаловидни пирамиди. Нейната конструкция предполага, че ранните общества на маите са били доста егалитарни и не са имали мощна управляваща класа.

Цивилизацията на маите процъфтява в Америките преди европейската колонизация. Маите са изградили огромни градове и имали усъвършенствани познания в астрономията, но тяхната цивилизация се разпаднала около 800 г. сл. н.е.

Конструкцията, открита край границата с Гватемала, е широка почти 400 метра и е дълга близо 1400 метра. Издигната е на височина 10-15 метра. Размерът ѝ надвишава Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет, построена 1500 години по-рано.

Проучването на екипа на LiDAR , публикувано в списание Nature, показва, че монументалната структура се състои от изкуствена платформа с височина 15 метра, с размери 1413 метра дължина в направление север - юг и малко под 400 метра на ширина в направление изток - запад, заобиколен от най-малко девет канала, простиращи се от платформата. Съдейки по правите ъгли и линии на структурата, изследователите твърдят, че несъмнено това съоръжение е създадено от хора, а не от естествени геоложки процеси.

„По отношение на обема си, това е най-голямата сграда в цялата предиспанска история на района. Обемът му - 3,8 милиона кубически метра - е по-голям от голямата пирамида в Гиза, Египет, която е от 2,6 милиона кубически метра“, заяви пред IFLScience Такеши Иномата, водещ автор и професор в Школата по антропология на Университета на Аризона.

Не са открити следи или останки от скулптури на високопоставени фигури, което вероятно е знак, че е от по-ранен етап на културата на маите, преди да се развие структурата на йерархично общество, водено от монарси, казват учените. 

Тъй като структурата е толкова голяма хоризонтално, ако ходите по нея, ви изглежда като част от естествения пейзаж, казва Такеши Иномата, археолог от университета на Аризона, който е ръководител на изследването.

Учените допускат, че платформата е била използвана от хората в региона за ритуали, свързани със специални случаи от календара. Възможно е да е имало процесии, водещи към централната платформа, върху която хората да са оставяли ценни или символични вещи.

Цивилизацията на маите е просъществувала няколко хилядолетия и е оставила много "мъртви градове" и паметници на културата на полуостров Юкатан.

Тя изчезва около девети век от нашата ера, когато повечето от градовете-държави са обезлюдени. Все още не е изяснена точната причината за отмирането на тази цивилизация.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    5 11 Отговор
    По скоро е българска конструкция, маите са ги измислили руснаците в 16 век!
  • 2 Уди Кълвача

    3 9 Отговор
    Какви маи тези са прабългари - траки!

    Коментиран от #6, #8

  • 3 нашия

    8 1 Отговор
    поредното откритие без обяснение се приписва на маите-нищо че те твърдят че не са строили нищо-а са го заварили
  • 4 нащия

    4 2 Отговор
    да вадят веднага документите испанците-да не се ослушват-тогава доста неща ще си дойдат на мястото-или ще се разместят-въпрос на гледна точка
  • 5 месара

    7 1 Отговор
    кви Маи бе ?! това е площадка за излитане и кацане на македонски совалки !
  • 6 Не са турци

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уди Кълвача":

    Със сигурност не са анадолските племена, наречени- турци, защото са на 6-7 века.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Уди Кълвача":

    Макета са