14 Юни, 2020 08:13, обновена 14 Юни, 2024 05:24 3 054 23

14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител

  • кръводарители-
  • кръвни центрове

Денят е рождената дата на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, който в началото на 20 век открива системата на кръвните групи „А-В-0“

14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител - 1
Снимка: БОДК

14 юни е денят, на който светът за 20-ти път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за здравето и благополучието на милиони хора.

Денят е рождената дата на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, който в началото на 20 век открива системата на кръвните групи „А-В-0“, и е символично избрана от Световната Здравна Организация като признание към огромната стойност на великото откритие, донесло му Нобелова награда и спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи.

Организации и общности в цял свят полагат усилия за изграждане на култура на безвъзмездно и доброволно кръводаряване в името на това да има достатъчно налична безопасна кръв за здравеопазването.

У нас Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) е първото и единствено изцяло доброволческо сдружение, което предоставя помощ и информация, свързана с кръводаряването; работи за насърчаване и популяризиране на редовното, анонимно и доброволно кръводаряване и подкрепя и организира акции, обучения и информационни кампании.

Всяка година Световният ден на доброволния кръводарител има свое специално послание - тази година то събира в себе си големия смисъл на всички послания – „20 години празнуваме дарителството: Благодарим Ви, кръводарители!“. 20-ата годишнина от официалното честване на Световния ден на доброволния кръводарител е отлична възможност да благодарим на кръводарителите по целия свят за тяхната животоспасяваща съпричастност към нуждата на пациентите, както и да им благодарим за незаменимия принос към доброто функциониране на системата на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7596

    20 1 Отговор
    Крадец да си в тази страна! Пазят те всички, и модераторите на факти и правителство и правораздаване! Преди повече три месеца, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от два месеца гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е, коронавируса , дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС.Д-р Москов се хвали, че има чадър от най-високо. Постоянството на този коментар е протест срещу толерантността на правителството към крадците!
  • 2 do dr. Moskov

    19 0 Отговор
    Колкото и да трие модератора истината за кражбите в УМБАЛ "Св Анна", крадливото ръководство начело с Москов, ще бъде в затвора!
    А 'Факти" станаха известни с това , че прикриват истината!
  • 3 Ха ха

    6 8 Отговор
    "Кръвта пренася вируса.Нито давам, нито приемам."По Йехова.

    Коментиран от #22

  • 4 цербер

    1 0 Отговор
    На тази дата е роден на Карл Ландщайнер
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Bai nudals

    7 0 Отговор
    Еми стига ги стригаха,и тях. И после се изнася на вън,и тука кръв все няма.
  • 7 препис

    4 2 Отговор
    (БОДК) Боко Одма Даде Къща на мис Гащи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 7596

    7 1 Отговор
    Колкото и да трие модератора истината за кражбите в УМБАЛ "Св Анна", крадливото ръководство начело с Москов, ще бъде в затвора!
    А 'Факти" станаха известни с това , че прикриват истината!
  • 10 фен

    19 1 Отговор
    Винаги съм давал кръв.Наложи ми се аз да ползвам кръвопреливане за операция.Наложи ми се да купя сак с кръв за 200 лв от циганите.Иначе няма операция от болницата искат първо да намеря кръводарител.Еми купих.
    Затова повече аз няма да кръводарявам!

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 11 Сиромаха

    11 1 Отговор
    На народа не му остана кръв герберастите крадливи-алчни му изпиха и кръвчицата сиромашка!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чочо

    8 3 Отговор
    Че защо се противопоставят на платеното кръводариъелство? Ще изследват кръводарителите за болести и ще им плащате! Нали пазарната икономика е мантрата на новите икономисти. След като няма кръв, значи пазара определя да се плаща или не. И ако толкова сте загрижени що не отидете пред кръвния център в София да видите кои и как продават кръв? Ама защо ли го пиша, вие го знаете много добре. А днес само за да отбележите датата си плямпате
  • 14 goni

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    Ти сега ли се усети?!:) Живеем в пазарна икономика! Всичко е пари! Мислиш че като даряваш ще дарят и на теб?!:) Наивник!:) Ще ти дарят, като си платиш!:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 оня с коня

    4 3 Отговор
    Нещата са прости и елементарна:Даряват ти кръв- даряваш пари.Някои хора обаче се правят на разсеяни...
  • 17 САМО КАЗВАМ!

    5 3 Отговор
    От редовното кръводаряване се става хипертоник, поне при мен така стана! Естествено надали докторите ще го признаят!
  • 18 1234578

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    И на мен така дарявал съм кръв. Баща ми и той даряваше преди, даже много пъти е дарявал основно по времето на комунизма. И когато трябваше да го оперират трябваше от болницата поискаха двама кръводарители, наложи са освен да даря и да купя кръв за 150 лева/преди 8 години сега цената сигурно е друга/.

    С какви очи ги правят тези кръводарителски кампании, а после ни изнудват в болниците. Дарваш кръв, а когато на теб ти потрябва те карат да патиш кръвата, която си дарил.
  • 19 плевен

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    При мен пък стана обратното. Когато видя, къде ще ходя да търся кръв, лекарят в банката ми даде документ, за четири дози кръв. Операцията мина добре , и баща ми живя дълги години след това.До сега съм дал кръв 12-14 пъти. Смятам го за борч, който ще връщам с удоволствие докато мога.
    Но твоя случай е по скоро правило. Винаги съм смятал, че който дава кръв, трябва да получава с предимство. Който подпише документ за донорство, трябва да получава орган с предимство. А философите, които не даряват, да вървят при циганите.
  • 20 Рошко

    5 0 Отговор
    Обяснете ако обичате защо от ваксинрани не се взема кръв,
  • 21 Дракула

    0 0 Отговор
    Само така
  • 22 Бай Ганьо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха":

    Ние сме ВЕЛИКА нация.
    Гордеем се че, във вените ни тече РОООМска кръв.
  • 23 Роза

    2 0 Отговор
    Дарявала съм веднъж,за жена,която трябваше да оперират след катастрофа.Познавах я лично.Повярвайте ми ,чудесно е да видиш и говориш със човек,спасен от твоята кръв!Хората с нулева кр.група са универсален дарител и са най -многобройна група!