Last news in Fakti

16 Юли, 2020 17:57 3 725 12

Луната е милиони години по-млада, отколкото се смяташе

  • естествен спътник-
  • формиране-
  • възраст-
  • астрономи-
  • луна

Водещата теория за формирането на нашия естествен спътник бе оборена за пореден път

Луната е милиони години по-млада, отколкото се смяташе  - 1
Снимка: shutterstock

Оказва се, че Луната е малко по-млада, отколкото учените смятаха до сега. Около 85 милиона години по-млада, за да бъдем точни.

Според най-разпространената и поддържана теория за формирането на нашия естествен спътник, той е възникнал вследствие на сблъсък между огромен космически обект, с размерите на Мард, и младата Земя. Макар точният механизъм и времето все още да са въпрос на спекулации, доскоро учените бяха единодушни, че това се е случило преди 4,51 милиарда години, приблизително 140 милиона години след раждането на Слънчевата система.

Луната е милиони години по-млада, отколкото се смяташе

Сега обаче, изследователи от Германския аерокосмически център твърдят нещо съвсем различно. В своето проучване, публикувано в Science Advances,  те установили, че Луната не само е имала огромен, магмен океан на повърхността си, но и че се е образувала малко по-късно, отколкото се твърдеше преди.

Според тях Луната ес 85 млн години по-млада, което я прави на приблизително 4,425 милиарда години, плюс или минус 25 милиона години.

Основен проблем при датирането на Луната е, че никоя от скалите, открити там от шестте мисии „Аполо“, и трите съветски робота не са достатъчно стари. Дълго време Луната е била покрита от магмен океан, до 1000 километра в дълбочина. Разбирането колко дълго е оцелял този магмен океан е ключова стъпка в установяването на възрастта на нашия естествен спътник.

"Резултатите от модела показват, че магменият океан на Луната е бил дълголетен и са били нужни почти 200 милиона години, за да се втвърди напълно в скалата на мантията", казва в изявление водещият автор Максим Морис от Германския аерокосмически център.

„Времевата скала е много по-възрастна от изчислената в предишни проучвания“, добави колегата му от същия център Никола Тоси. „По-старите модели дават период на втвърдяване само 35 милиона години“.

Ако моделът на двамата учени е правилен, скалите по повърхността на Луната трябва да са се втвърдили в различни периоди, което би довело до скали с малко по-различен състав. Екипът успя да изработи модел на скалния състав и неговата възраст. Следващата стъпка е била да ги сравнят с наличните лунни скали и оттам е започнало преразглеждането на възрастта на Луната.

„Сравнявайки измерения състав на лунните скали с прогнозирания състав на магмения океан от нашия модел, успяхме да проследим еволюцията на океана обратно до неговата начална точка, времето, в което се е образувала Луната“, обясни третият автор на проучването Сабрина Швингер също от DLR.

Интересното е, че образуването на Луната, както е датирано в това изследване, съвпада с образуването на земното ядро. Ако това е така, Луната се е образувала в самия край на формирането на нашата планета.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уди Кълвача

    15 1 Отговор
    Кой е този Мард? 😅😅😅😅😄😄😄😄😄😁😁😁Мард??!!

    Коментиран от #6

  • 2 Кака Наска Байконурова

    11 9 Отговор
    Луната е холограма само на 70 км разстояние от ПЛОСКАТА ни Земя и свети със собствена светлина, различна от слънчевата. Всичко е Пунтамара, Баце най-голямата.

    Коментиран от #3

  • 3 Пурко

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Наска Байконурова":

    Да, вярно е, аз оня ден си блъснах дрона в нея
  • 4 100

    9 2 Отговор
    Обаче Луна е по-млада, от колкото изглежда.
  • 5 Тая Луна щом е млада

    9 2 Отговор
    Гришо , значи няма да я хареса...
  • 6 Госта

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Уди Кълвача":

    Мард е мястото, където се събират мардите.
    Според речника марка е:
    1. Остар. Само ед. Изостанала непродадена стока.
    2. Разг. Само ед. Нещо за изхвърляне, брак.
    3. Прен. Пренебр. Бавен, отпуснат, ленив човек.
  • 7 Мим33

    5 1 Отговор
    Според коментара значи някое тяло се е блъснало в някоя,, марда,, и се получи Луна..,като месечина .
  • 8 Лунатик

    1 1 Отговор
    Да не се окаже, че лунните камъни са фалшиви.
  • 9 Jack Bauer

    1 1 Отговор
    Много интересно, с една малка корекция - Луната е нашия изкуствен спътник, а не естествен.
  • 10 незнайко

    0 0 Отговор
    Луната е тази която може да ни спаси от глобалното затопляне ако застане между слънцето и земята както при пълно слънчево затъмнение. Ако си направим втори спътник като луната и правим затъмнения всеки месец температурата на Земята ще спадне .Такава идея има и се казва СЛЪНЧЕВ ЧАДЪР. Дано по скоро я осъществят .
  • 11 коперник

    0 0 Отговор
    всичко нуака лъжа
  • 12 SSP Alliance

    0 0 Отговор
    "Кой построи Луната" vbox7