Last news in Fakti

17 Август, 2020 14:54 7 739 7

Тук живеят днес дългоглавите наследници на обитателите на Атлантида (СНИМКИ)

  • гуанчи-
  • цивилизация-
  • канарски острови-
  • история-
  • общество

Запознайте се с историята на една необичайна цивилизация - гуанчите

Тук живеят днес дългоглавите наследници на обитателите на Атлантида (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Субтропичният климат, кристалносините води и неземните вулканични и пустинни пейзажи доведоха на Канарските острови над 15 млн. туристи през изминалата година. Островите са най-южният регион на Испания като най-източната им точка се намира едва на 100 км от Мароко.

Много преди испанските заселници да пристигнат в края на 15-и век, обаче, там процъфтявала друга цивилизация – гуанчите.

За произхода на гуанчите отдавна се спори и спекулира от археолози и историци. Според някои теории те са наследници на келтите или вероятно на викингите. Мнозина вярват, че те дори може да произлизат от митичните обитатели на Атлантида, съобщава BBC.

Тук живеят днес дългоглавите наследници на обитателите на Атлантида (СНИМКИ)

През 2019 година изследване на ДНК на древните мумии на острова разкрива, че те най-вероятно са бербери от Северна Африка, пристигнали тук още около 100 г. пр. Хр., а може би и по-рано.

Как точно гуанчите стигнали до архипелага не е ясно. Една теория предполага, че са плавали с малки съдове и са стигнали до островите Ланзароте и Фуертевентура. И въпреки че броят на заселниците също е мистерия, проучвания изчисляват, че 14 двойки биха били достатъчни да се насели архипелагът.

Тук живеят днес дългоглавите наследници на обитателите на Атлантида (СНИМКИ)

Археологическите проучвания предполагат, че гуанчите живеели в племенно общество, където вождовете или владетелите управлявали почти еднолично. Те се занимавали със земеделие, лов и събирачество, а диетата им включвала мляко, козе месо, свинско и плодове. Основно били облечени в туники от ярешки кожи и горни дрехи, направени от сплетени тръстики. Живеели в пещери или прости нискокаменни къщи.

Тук живеят днес дългоглавите наследници на обитателите на Атлантида (СНИМКИ)

Те започнали да използват пещерите като складове и храмове. Някои от тези структури са запазени до наши дни и показват, че гуанчите имали сложни астрономически познания. Дупките по стените на пещерите пропускали слънчевите лъчи в определени позиции в различните части на годината, отбелязвайки слънцестоене и равноденствие.

Тук живеят днес дългоглавите наследници на обитателите на Атлантида (СНИМКИ)

Една от най-забележителните такива структури е Риско Кайдо – селище от 21 пещери, издълбани във вулканична почва на 100 м височина над река Барако Хондо на остров Гран Канария. Смята се, че мястото е било използвано за хамбар, храм и астрономическа обсерватория със същите тези дупки, които пропускали слънчеви и лунни лъчи в пещерата, така че да осветят символични рисунки по стените.

Тук живеят днес дългоглавите наследници на обитателите на Атлантида (СНИМКИ)

Макар днес да се смята, че гуанчите не съществуват като отделен етнос, следи от културата им могат да се открият в обичаите и традициите на Канарите. Сред тях е силбо - езикът чрез подсвиркване на остров Гомера.

При идването на испанците през 1402 г. островите били гъсто населени с около 20 000 души. Местните наричали себе си „винчери“, което на техния език значи „родени тук“. Според сведенията на испанските историци местните били снажни високи до 2 метра широколики с подчертани очни орбити хора, но красиви.

Населението било смесено – повечето били тъмнокожи, но имало и руси и червенокожи със сини очи. В развитието си като цивилизация били в Каменната ера – не познавали металите, основните им оръжия били каменните брадви и дървените копия. Научните изследвания върху намерените мумии в пещерите на островите показват, че древните са били високи дългоглави кроманьонци появили се тук преди около 30 000 години.

Жителите на островите нямали никакво понятие от корабоплаване и очевидно били прекарали хилядолетия в пълна изолация, твърдо убедени, че са единствените хора на света.

След испанското завоевание и изтощителна 80-годишна война броят им драстично намалял. След това по-голяма част от гуанчите са избити или отведени в робство. Останалите само около 2000 жени, старци и деца на островите постепенно се смесват с испанците, от които приемат християнството и губят езика си.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    4 15 Отговор
    Атлантида е била на остров Санторини и е била заличена от вулкана, който е издухал острова.

    Коментиран от #3

  • 2 Bahti

    4 3 Отговор
    Когато сменим дилъра ще сме в различен Филм. Цаката е да не си смениме дрогата.
  • 3 не е вярно

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Азорските острови са останките от Атлантида! Там е била.

    Коментиран от #6

  • 4 Лора

    7 3 Отговор
    Гуанчи, муанчи, велики народи,... Започнали от нищото та стигнали до нещото....! (Филм с Том Круз, малък пример....!)
  • 5 Манафоглу

    26 2 Отговор
    И днес такива питекантропи с особенна форма на главата могат да се видят в централата на ГЕРБ, демек герберанчи....
  • 6 премъдри

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "не е вярно":

    аз па съм убеден, че е била на Лангерхансовите острови
  • 7 Алфа Чакал

    15 1 Отговор
    Това европееца (най-развития човек) където стъпи всичко заличава.