Last news in Fakti

22 Август, 2020 15:40 3 549 12

Листа на 23 млн. години разкриват как ще се промени климатът на Земята

  • листа-
  • климатични промени-
  • въглеродни емисии-
  • древни растения

Учени анализират въглеродните изотопи в запазените листа от няколко дървесни вида

Листа на 23 млн. години разкриват как ще се промени климатът на Земята - 1

Изключително добре запазени листа от гора на 23-милионна години разкриват пред учените как растителните видове на Земята могат да реагират на повишаващите се нива на въглероден диоксид (CO2). Публикувано в списание Climate of the Past, новото проучване разглежда листата от ранния миоцен, когато се смята, че нивата на CO2 са високи и открива, че тези растения са в състояние да погълнат увеличението, като разцъфват с повишаването на концентрацията.

Това е първият път, когато се установява, че високите нива на атмосферен въглерод са свързани с увеличаване на разпространението на растенията. Това, според изследователите, има непредвидими последствия, тъй като би могло да постави под по-голямо напрежение вече борещите се видове, докато други ще процъфтяват.

Изследователите са взели листата от сондаж през 2009 г., който е направен на 100 метра в сега сухото езеро в Дунедин, Нова Зеландия. Езерото се намира в малък, отдавна изчезнал вулканичен кратер и е признато като научна златна мина за изследване на миналото на Земята. Слоевете седименти са изградени от богати на силициев диоксид водоем и редуващи се черни слоеве от органична материя, попаднали през други периоди, което може да се разглежда като капсули от миналото на Земята.

Тези слоеве съдържат безброй листа от субтропична вечнозелена гора, в които учените все още могат да видят микроскопични детайли. Листата са особено информативни, когато става въпрос за околната среда, в която са „живеели“, тъй като поддържат първоначалния си химичен състав за разлика от вкаменелостите.

Екипът анализира въглеродните изотопи в запазените листа от няколко дървесни вида, които са били открити в различни слоеве, което дава индикация колко атмосферен въглерод е съществувал по това време. Учените също сравняват анатомичните особености на листата с тези на съвременните листа и определят, че атмосферният въглерод е около 450 части на милион. Този резултат е в съответствие с температурните данни за ранния миоцен, за който се смята, че е бил около 5-6 ° C по-топъл от условията днес.

Листата разкриват, че тези дървета са супер ефективни при усвояването на въглерод, без да губят твърде много вода, позволявайки им да растат в райони, които иначе биха били твърде сухи. Изследователите смятат, че тази адаптация вероятно е била огледална в горите в северните умерени ширини.

Атмосферният въглерод в момента е около 415 части на милион и се очаква да достигне 450 до около 2040 г. благодарение на причинените от човека емисии. Това означава, че растителните видове могат да започнат да се държат по същия начин, както древните видове, което потенциално показва, че на хоризонта е глобално събитие за позеленяване на природата.

"Всичко съвпада, всичко има смисъл", казва в изявление съавторът на изследването Уилям Д'Андреа, палеоклиматолог в Ламонт-Дохърти. Освен че показва как растенията могат да реагират директно на CO2, „това трябва да ни даде повече увереност за това как температурите ще се променят с повишаване на нивата на CO2“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Пловдив и БГ

    3 1 Отговор
    Ли са тези листа...?!
  • 2 малоумно

    21 3 Отговор
    Тoвa oзнaчaвa, чe рacтитeлнитe видoвe мoгaт дa зaпoчнaт дa ce държaт пo cъщия нaчин, кaктo дрeвнитe видoвe, кoeтo пoтeнциaлнo пoкaзвa, чe нa хoризoнтa e глoбaлнo cъбитиe зa пoзeлeнявaнe нa прирoдaтa.

    Няма как да стане позеленяването, щото за разлика от Миоцена, сега по планетата щъкат няколко милиарда джангали!
  • 3 киро

    15 2 Отговор
    А когато горите са изсечени и опожарени или БЕТОНИРАНИ какво се получава ??????????
  • 4 човек

    11 1 Отговор
    унищожава природа и себе си.
  • 5 Лора

    2 1 Отговор
    Никой няма да, сети, защо писах този коментар..
  • 6 Изгубени в превода

    3 0 Отговор
    Трачева, въглеродният анализ е точен до няколко хиляди години
  • 7 фен

    10 1 Отговор
    Увеличението на температурата и въглеродния двуокис ускорява фотосинтезата.Това е сигнал за растенията " има храна" .Земята е саморегулираща система.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Най-после

    5 0 Отговор
    Откриха колелото за кой ли път! Че промените в климата се редуват и зависят най-малко от човека. Природата ще се балансира ако хората не замърсяват и свръх потребяват и проивеждат
  • 9 Размисли и страсти

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "фен":

    Има катализатор на саморазрушаващи процеси-човешката дейност изсичаща дърветата и бетонираща и асвалтираща плодородни земи,тровеща въздуха и водите и т.н...и на Марс сигорно е имало някога живот но нищо не вечно...
  • 10 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "фен":

    При 7+млрд. орангутана унищожаващи я усърдно всеки ден едва ли ще може да се саморегулира, ако ни пуснат силните на деня някой вирус с висока смъртност или стане голям природен катаклизъм може и да стане.
  • 11 Отново

    0 1 Отговор
    Откриха какво са пушили "учените" преди милиони години.
  • 12 ДОКО

    0 1 Отговор
    ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНО ВРЕМЕНА ОСТАВАТ САМО ЗА БАНКЯ...ДРУГИТЕ УМИРАТ ОТ СТУД ИЛИ СЕ ОПИЧАТ..