Last news in Fakti

6 Септември, 2020 17:16 3 308 22

Месо? Да, но само на пара или задушено

  • месо-
  • здраве-
  • печено-
  • задушено-
  • сърдечни заболявания-
  • проучване

За да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания

Месо? Да, но само на пара или задушено - 1
Снимка: shutterstock

Когато червеното месо се пече или пържи, в кората му се образува вредно съединение, се твърди в ново изследване на австралийски и корейски учени. Изследването е публикувано в списание „Nutrients“.

Най-добрите готвачи в света препоръчват месо на грил или изпечено до хрупкаво. Това може да изглежда много апетитно, но както са установили учените, изобщо не е полезно.

Изследователи от Университета на Южна Австралия и Националния университет „Кьонсан“ са открили, че пърженото червено месо съдържа протеинови съединения, които увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт и усложнения от диабет. Тези съединения се образуват, когато месото се карамелизира при високи температури.

„Когато червеното месо се приготвя при високи температури - на скара, във фурна или в тиган - в него се образуват така наречените крайни продукти на гликация или AGEs, които при редовна консумация на такова месо се натрупват в тялото, пречейки на нормалното функциониране на клетките“, обяснява един от авторите на изследването, д-р Пермал Део.

Учените сравнили ефектите на две диети, едната с високо съдържание на пържено или печено червено месо и преработени зърнени храни (диета HMD), а другата въз основа на пълнозърнести храни и млечни продукти, ядки и бобови растения, както и бяло месо, варено, задушено или приготвено на пара (диета HWD).

В проучването, продължило четири седмици, са участвали 15 мъже и 36 жени със стабилно телесно тегло, без диабет тип 2. Резултатите показали, че в първия случай нивото на натрупване на вредни вещества в кръвта е значително по-високо, отколкото във втория.

„Консумацията на храни с високо съдържание на AGE увеличава общия дневен прием на този протеин с 25 процента, което има изключително негативен ефект върху здравето на кръвоносните съдове и миокарда, което води до възпаление и оксидативен стрес - признаци на дегенеративни заболявания“, казва ръководителят на изследването професор Питър Клифтън.

Според учените, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания, е необходимо да се намали количеството консумирано червено месо или поне да се промени начинът му на приготвяне.

"Печенето на скара или пърженето не е най-добрият избор за хората, които искат да намалят риска от заболяване или да отслабнат. Алтернатива биха били ястията от задушено месо", казва Клифтън.

Авторите отбелязват, че все още има много въпроси за това как AGE е свързан с развитието на хронични заболявания, но техните изследвания ясно доказват, че яденето на червено месо повишава нивото на този вреден протеин за кръвоносните съдове.

Храните съдържат високи нива на AGE, когато се обработват за кратко при високи температури и повишено pH. Предишни изследвания показват, че нивата на AGE могат да бъдат намалени донякъде, ако пърженото или печено червено месо се консумира с много непреработени растителни продукти като подправки, билки, плодове и зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    5 4 Отговор
    Ще го ядем сурово !

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор
    точно така е

    Коментиран от #8, #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Едно пиле бройлер

    13 1 Отговор
    трябва да яде 3,4 месеца за да е готово за ядене от човека!Сега за 45 дни пилето става 1.6 .....2.00 кг.хормони ,вода,химия са срока ......това не е органичната храна ,това е отрова .
  • 5 Грейс

    11 2 Отговор
    А тревата полезна ли е? С оцет и олио или без, че и те са вредни?
  • 6 след 2 месеца

    12 0 Отговор
    очаквайте още по ново изследване, което опровергава новото
  • 7 Дълбоко Виждащ

    1 4 Отговор
    Както и да го приготвяте,както и да мариновате ,консумирате ли над 1път седмично месо особенно червено вероятноста да хванете тумор по стомашния тракт расте....Все пак аритметично..!Който харесва месо да яде ,животът ние си го управляваме!

    Коментиран от #11

  • 8 Браво господине а дано ти мине

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е за това те уважавам,защото разбираш от всичко

    Коментиран от #10

  • 9 Къде

    1 1 Отговор
    е "гост" да се произнесе по темата?

    Коментиран от #13

  • 10 ГРАД ОМУРТАГ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Браво господине а дано ти мине":

    Всичко е строго индивидуално
  • 11 Питагор

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дълбоко Виждащ":

    Значи ли че трябва да консумираме антибиотични пилета или пълна с живак риба?

    Коментиран от #16

  • 12 Миз веце, Просяк но не принц, падение

    1 1 Отговор
    Много работи ми се отвратиха, знам защо, но тоз път нема са кажем, да, си представяш. някой грозен, отвращава ти се ядене и всичко...!

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Къде":

    Кой от всичките? ха ха ха! То само гости сме се събрали,ама няма кой да почерпи.
  • 14 Дали си ходил

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Миз веце, Просяк но не принц, падение":

    На училище ?!?

    Коментиран от #17

  • 15 Ханко Брат

    2 0 Отговор
    Най-малко е вкусно точно на пара и задушено. Батко на шамбура го боде и на капещ върху дървени въглища пушек най ми се ослажда 😍😍😍🪓🪓🔪😉
  • 16 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Питагор":

    Щом ви харесва-купувайте яжте!Ако искате да ядете чисто месо-Вместо да списвате по компа-гледайте пилета ровещи и всякакви живинки и ако можете ги ко...и яжте.....!
  • 17 За занаят

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дали си ходил":

    Училище трябва ли ти, само сташ...!?
  • 18 Лукчо

    0 0 Отговор
    Месо? Само печено или пържено, с много ракия!
  • 19 После патката

    1 1 Отговор
    Омряла, искат ДК да, гледат млат фонтан, сега им се падна,... иначи на свинаря ко да гледът..!?
  • 20 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор
    В Бг Тровят най вече с Некачествен Хляб,след Това с некачествено краве масло ,а после с Млечни продукти!Ако искате Еко храна трябва да се понапънете и да станете Фермери Иначе отивате да живеете в Германия там имат Качествен Хляб и Краве масло но...Нямат зеленчуци...Дори не се замисляте от какво болно жито идва некачествения хляб,който всеки ден ядете!
  • 21 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз пък си мислех, че е "индивидуално".....
  • 22 Абе, най-добре

    1 0 Отговор
    да се храним и живеем със слънчева енергия - то не остана нормална, чиста храна. Ама и аз пък какви ги пиша... то и слънцето вече е вредно. Еми, честито на всички ни!