Last news in Fakti

12 Септември, 2020 22:30 7 279 19

Учени: Има полза от напълняването

  • напълняване-
  • килограми-
  • отслабване-
  • диета-
  • храна-
  • здравословно хранене

Вижте в кои случаи напълняването може да бъде полезно

Учени: Има полза от напълняването - 1
Снимка: Shutterstock

Медицината отдавна е открила, че хората с наднормено тегло боледуват по-често от сериозни заболявания – от диабет и инсулт до различни видове рак. Изследване на канадски учени, обаче, доказа, че това невинаги е така. Излишните килограми не повишават риска от смърт, освен ако не са съпроводени с други нарушения в обмяната на веществата. В някои случаи дори наднорменото тегло може да бъде полезно, информира БГНЕС.

През последните няколко години затлъстяването се свързва не само с появата на диабет, високо кръвно налягане и рак, но и с влошаване на когнитивните функции.

Учени от университета в Кеймбридж установиха, че епизодичната памет работи по-зле при младите хора с наднормено тегло, отколкото при по-стройните им връстници. Освен това има доказателства, че при хората с наднормено тегло съществува по-висок риск от преждевременна смърт.

Канадски експерти обаче отбелязват, че във всички тези случаи става дума не толкова за затлъстяване, колкото за метаболитните нарушения, които са го провокирали. Излишните килограми - известни като метаболитно здравословно затлъстяване, сами по себе си не увеличават риска от ранна смърт.

По данни на СЗО, почти един милиард жители на Земята са с наднормено тегло. И именно те имат по-големи шансове да надживеят връстниците си с нормална телесна маса, стига, разбира се, да нямат някакви сериозни хронични заболявания.

До такива независими изводи достигнаха японски и датски учени. Дългогодишни наблюдения показали, че преждевременната смърт при хора с наднормено тегло се среща по-рядко, отколкото при стройните, прекалено слабите или дебели хора.

Разбира се, въпросът е свързан и с качеството на медицинското обслужване. Такива хора търсят по-често лекарска помощ заради страничните ефекти от наднорменото тегло – високо ниво на холестерин или кръвно налягане. А съвременната медицина вече знае как да се справя ефективно с тези проблеми. Все пак резултатите от изследванията не показват, че затлъстяването е от полза за организма като цяло, предупреждават учените.

Датски учени описват случаи на така наречения парадоксален имунитет, при който установили с 40% по-ниска смъртност при хора с наднормено тегло, претърпели спешна медицинска или хирургическа интервенция, отколкото при по-слаби пациенти. Смъртността при хора със затлъстяване била с 50% по-ниска.

Авторите на проучването допускат, че причината е големият запас от енергия при по-голяма телесна маса, който може да бъде от полза при остри заболявания. Затлъстяването е свързано с хроничното стимулиране на имунната система, което означава, че организмът определя и неутрализира по-добре възбудителя на заразата.

Излишните килограми помагат и при някои злокачествени заболявания.

Парадоксът се обяснява с факта, че затлъстяването е свързано с имунната система.

При натрупването на мазнини в организма се появява възпаление и се увеличават Т-лимфоцитите с рецепторти PD-1. С тяхна помощ туморът потиск имунитета, но именно на тези клетки въздействат и така наречените инхибитори на контролни точки – препаратите срещу рак, за чието разработване през 2018 г. бе присъдена Нобелова награда.

Когато с такива медикаменти се лекува пациент с наднормено тегло, при неко рязко се увеличава активността на Т-клетките, в резултат на което собственият имунитет атакува тумора и той намалява, докато не изчезне напълно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лидия 1977

    3 2 Отговор
    А бре не съм дебела. Тестостеронът ми е в повече и като липсват някои гимнастики, тялото придобива мъжка мускулатура. Лоша работа, жена съм все пак
  • 3 розово

    14 1 Отговор
    Физиката в голяма степен зависи от мозъка.

    Коментиран от #5

  • 4 отегчен

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Борисов":

    МНОГО ТЪПО ДА НЕ КАЖА ДЕБЕЛАШКО.
  • 5 Не съм

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "розово":

    съгласна. В мозъка гънки, във физиката ерогенни зони. Къде е средата?
  • 6 Генът говори най добре

    3 2 Отговор
    Погледнете доста назад, някои да си спомнят от какво са умрели родителите им, занаята няма да ги спаси от това което ги чака...дебелеене, отслабване, това също е вредно, един здрав организъм си поддържа непрекъснато едни и същи кг,, 20 години бях едни кг, това ме радваше, въпреки, бях закръглена, но не тлъста...!

    Коментиран от #7

  • 7 Лидия 1977

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Генът говори най добре":

    Тея някои знаят!!! Но има и 2-ма живи баща и майка. Нарича се брак, семейство мога да създам когато и с когото искам.

    Коментиран от #9

  • 8 аошщя

    7 1 Отговор
    Канадските учени, не от САЩ от Канада че няма да бие на очи толкова, провели изследване, спонсорирано от Мак Доналдс или Бъргър Кинг и оповестили "резултатите". Всичките им простотии задоекански са такива измамни!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тъй ли?

    13 2 Отговор
    Абе аз дебел столетник не съм виждал,се са хилави.Две баби и един дядо познавам на по между 90-95 години.Никога не са били дебели!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Feed

    8 1 Отговор
    Недейте да надебелявате.
    Накрая няма да можете дори да спите нормално от тях.
  • 13 газов инжекцион

    3 2 Отговор
    Доказано е научно, че мъжете са умни същества. Но едва ли всички от тях знаят, как се вади сутиен през ръкава!
  • 14 гост

    7 0 Отговор
    Две доказани ползи има от затлъстяването: издържане на студ,мастната тъкан действа като изолатор и намален риск от остеопороза при жените. Всичко друго са измишльотини.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Само у гората, каквото иска прави някой

    2 1 Отговор
    Крещи, ослушва се, ако иска и отслабва..!
  • 17 Чумата

    2 1 Отговор
    Айде народе! Плюскай си на воля! То така и така за друго акъл народа няма!
  • 18 Досега

    5 0 Отговор
    дебел столетник не помня да съм виждал.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.