Last news in Fakti

18 Септември, 2020 17:07 6 157 5

Защо копърът е лекарство?

  • копър-
  • лекарство-
  • подправка-
  • лечебни свойства

Тази подправка всъщност има множество лечебни свойства

Защо копърът е лекарство? - 1
Снимка: shutterstock

Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но и като растение с лечебни свойства. Той се използва за предотвратяване на недостига на витамини през зимните дни, за лечение на заболявания на пикочната и половата системи, за стабилизиране на кръвното налягане и при някои козметични проблеми.

Ароматният градински копър е едно от най-популярните и разпространени пикантни растения, което се използва в готвенето поради уникалния си аромат. Това е една от най-често срещаните подправки в кухнята. Копърът се използва широко при приготвянето на рибни, месни и зеленчукови ястия, за да им придаде уникален аромат.

Свежият копър се добавя към салати, супи, основни ястия. Изсушеният копър също се използва като подправка, като неговата енергийна стойност е по-висока в сравнение с пресния. Семената на ароматното зелено растение се използват в производството на маринати.

Тази подправка крие много полезни свойства, за които малцина знаят или подозират.

Лечебните свойства на копъра

Защо копърът е лекарство?
Снимка: shutterstock

Ако консумирате копър с "тежка" храна това ще ускори разграждането на мазнините. Копърът е с ниско съдържание на калории - само тридесет килокалории на сто грама зеленина, така че може безопасно да се използва в диетичното хранене, за да го обогати с полезни вещества.Лечебните свойства на копъра

Тази ароматна билка съдържа цял набор от хранителни вещества. Копърът съдържа голямо количество микроелементи - каротин, калий и калций, витамини А, В1 и В2, фолиева и аскорбинова киселини, етерични масла. Редовната консумация на копър ще ви помогне да се отървете от безсънието, да освежите тена си, а също така ще ускорите растежа на косата и ще заздравите ноктите си.

Копърът е полезен и защото има съдоразширяващи свойства. Поради това може да се използва за стабилизиране на кръвното налягане при хора с хипертония.

Лосионите от копър ще помогнат при проблемна кожа, тъй като копърът има бактерицидни свойства.

Компрес с охладена настойка от копър преди лягане ще помогне за облекчаване на умората и напрежението в очите и при зачервени клепачи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ути Мути

    7 0 Отговор
    Розмарин днес на пилето :P
  • 2 пройчо

    4 2 Отговор
    Освен това ,действа срещу пръдни...Кажи го Милена на Венелина,че е вечно вкисната и в двете си рубрики--и търка сърдито.

    Коментиран от #4

  • 3 Скенера

    12 0 Отговор
    Много обичам копър, особено в,, таратол,,...!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Инспектор Мадуро

    3 0 Отговор
    Копърът така ми прави главата лилава и наежена, че и на мен ми се приисква да я заапа.