Last news in Fakti

26 Октомври, 2012 20:04 3 356 1

Осем с хепатит А след ВИП сватба

  • хепатит а-
  • заразени

Поне осем души са приети в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Света Марина" във Варна с хепатит А. Те са част от близо 200 гости на ВИП сватба в заведение на крайбрежната алея на 15 октомври.

Сред заразените са няколко магистрати и лекарят на футболен клуб "Черно море" д-р Петко Атев. Заради контакта си с него под наблюдение е целият отбор, съобщи пред Радио Варна д-р Диана Радкова - ръководител на клиниката. Тъй като инкубационният период на заболяването е дълъг, очаква се броят на заболелите да се увеличи.


Районната здравна инспекция във Варна проверява дали заразяването е станало в заведението. Предполага се, че вирусът е тръгнал от персонала, тъй като сред заболелите са готвач и сервитьори от ресторанта. Може обаче и някой от гостите на сватбата да е първоизточникът, предполагат от РЗС в морската столица.  

През последните седмици в столицата има най-много заразени с "болестта на мръсните ръце". В Инфекциозна болница в София дори са разкрити допълнителни легла. Повишена заболеваемост е регистрирана и в Перник, Бургас, Видин и Трън.

Хепатит А е вирусна инфекция, която се предава с поглъщането на заразена храна и вода, както и чрез общуване със заразен човек. Лечението и възстановяването продължават около месец. Може да се избегне с поставянето на ваксина. Има и препарати, които са комбинирани - пазят също и от хепатит В.

Според данните на Министерството на здравеопазването от началото на годината досега у нас са регистрирани над 3200 случая на вирусен хепатит А, докато през цялата 2010 г. те са били с близо 1000 по-малко.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честния

    1 0 Отговор
    Заведението е прочутия ТИМаджийски ресторант Рапонги, защо не го споменавате? Лятото заради чревен вирус и заразени 2-3 деца в к-с Барите се спукахте да ги давате по всички медии, но за тимаждии си мълчим за името,а ?