ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Безглутенова торта с малини и шоколад

Бърз и лесен десерт

Публикувана: 28 Ноември, 2020 10:05
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2614
Рецепта на деня: Безглутенова торта с малини и шоколад
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Едва ли има човек, който не обича сладкиши и не разглежда с удоволствие различни рецепти. Бързо обаче желанието отминава, ако се окаже, че предложението, на което сме се спрели ще ни отнеме много време или изисква повече от добри кулинарни умения.

Именно затова, trafficnews.bg предлага следващата рецепта за торта с киноа, която буквално може да приготвите за 15 минути. Оригиналната рецепта е само със шоколадов слой, но ако желаете добавете и малиновия.

Необходими продукти

За блата:

органично какао - 100 гр.

кокосова захар - 100 гр.

бакпулвер - 2 ч.л

сода - 1 ч.л

яйца - 3

ядково мляко - 100 мл.

ванилия - 1

кокосово масло - 50 гр.

киноа - 200 гр.

За шоколадовия слой:

разтопен шоколад (черен, течен или за пиене, какъвто имате) - 100 гр.

кокосово мляко - 1/2 кен

За малиновия слой:

малини (пресни, замразени или от сладко) - 150-200 гр.

лимонов сок - 2 с.л

прясна мента - на вкус

подсладител по желание - кленов сироп 2 с.л

желатин - 1 пакетче

Начин на приготвяне:

Сварявате киноата и оставяме да се охлади. В голяма купа смесвате сухите съставки - какао, захар, бакпулвер, сода. В блендер разбивате яйцата, млякото и ванилията. Прибавят се охладената киноа и разтопеното кокосово масло, след което се разбиват отново. Сместа се излива при сухите съставки и се разбърква. Трябва да се получи лепкава смес, но дори и да е по-рядка се изпича без проблем. Всичко се излива във форма за торта. Пече се около 30 мин на 180 градуса или до суха клечка.

За шоколадовия слой разтопявате на водна баня шоколада и кокосовото мляко, по желание може да добавите 2 с.л кокосово масло, за да стегне по-лесно. Излива се в купа и се слага в хладилник да стегне. Тук има един трик. След като стегне се разбива с миксер, за да се получи пухкав крем. Преди да нанесете върху тортата, уверете се, че е изстинала, тъй като може да стопи крема.

Последният слой е по желание. В блендер се смесват малините, лимоновия сок, ментата и подсладителя. Разтваря се желатина според указанията и се прибавя към сместа, след което се разпределя върху тортата и се оставя в хладилника да стегне добре.

Относно украсата - може да се развихрите и да използвате каквото ви е на сърце.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
БЛАГОДАРЯ
ОБИЧАМ ВЕ И ВЕ УВАЖАВАМ

Оценка:
-2 +1

Единствена, торта
2 Отговор
Която е полезна, супер....!

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Татяна Дончева
Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева за борбата с корупцията
Антикорупционният закон на БСП е празен и кух"

Още бисери