Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 14:23 3 454 17

Колко време отнема да се влюбите?

  • влюбване-
  • време-
  • отнема-
  • етапи

Според биологичния антрополог доктор Хелън Фишър влюбването се случва на три етапа

Колко време отнема да се влюбите? - 1
Снимкa: Shutterstock

Когато срещнете някого за първи път и го харесате, вътре във вас започват да се надигат множество чувства. Отначало усещате, че това е увлечение, защото все още не познавате този човек и сте наясно, че едва ли сте влюбени, пише az-jenata.bg. Но с течение на времето го опознавате, усещанията ви започват да прерастват от трепет към чувства, като възхищение, усещане за близост, одобрение на мислите и реакциите на този човек, привличане, желание – все чувства, които не сте изпитвали през първите ви срещи. Дали това е любов?

Колко време отнема да се влюбите?

Средностатистическото време за влюбване варира при различните хора. То зависи от много фактори, най-вече личностни характеристики на отделния човек. Всички емоции, свързани с влюбването и любовта, са субективни и затова е трудно времето за влюбване да се измери с точност. За някои отнема дни, за други месеци, а за трети години.

Проучване, проведено от fMRI и цитирано от yourtango.com показва, че отнема само около една пета от секундата, за да може мозъкът да започне да изстрелва неврохимикали, които ни карат да усещаме чувства, свързани с влюбването.

Психологът Артър Арън смята, че е разработил метод, при който би могъл да накара двама души да се влюбят в рамките на около един до три часа, като ги накара да си зададат поредица от 36 въпроса, докато осъществяват непрекъснат зрителен контакт. И въпреки това повечето от нас са напълно наясно, че първоначалните искри и същинското влюбване не са едно и също нещо. Някои хора обаче продължават да бъркат двете усещания.

Според биологичния антрополог доктор Хелън Фишър влюбването се случва на три етапа:

1. Похот, която увеличава нивата на тестостерон и естроген.

2. Привличане, което включва секреция на допамин, норепинефрин и серотонин.

3. Привързване, което включва окситоцин и вазопресин.

Мозъкът преминава през редица биохимически промени, когато изпитаме привличане и любов. Те играят много важна роля в това как се чувстваме и защо се чувстваме така.

Какви са разликите при мъжете и жените, когато става въпрос за влюбване?

Изследвания, публикувани в Journal of Personality and Social Psychology установяват, че казването на „обичам те“ и чуването на тези думи има различни значения в зависимост кой отправя това признание и кой го получава. Учените откриват, че мъжете обикновено са склонни да изразят любовта си на много по-ранен етап през първите 3 месеца от връзката, докато жените започват да мислят и усещат това чак след петия месец.

Резултатите показват, че на мъжете им трябват средно около 88 дни, за да кажат „обичам те“ за първи път, докато на жените са им нужни средно около 4-5 месеца или около 134 дни. 39% от запитаните мъже признават, че казват „обичам те“ още през първия месец след запознанството, в сравнение с 23% от жените, взели участие в проучването.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    15 0 Отговор
    зависи колко и какво си пил.....

    Коментиран от #4

  • 2 Боко влюбения

    6 7 Отговор
    Боко се влюби в Шкафа за по малко от секунда и тази любов, ще му е до ГРОБ !
  • 3 Ники

    6 4 Отговор
    5секунди ти трябват за истинската единствена любов, но не всеки е изпитва в живота си
  • 4 Истината е че

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Влюбването и искрата пламват бързо, въпросът е да се съхранят за дълго, а защо не до живот, ако двамата партньори са достатъчно интелигентни и имат сходни ценностни системи.
    Ако говорим за другият пошъл и евтин сценарий, футболист-плеймейтка или по-провинциалният вариант монтьор-маникюристка или фризьорка, то тук нещата траят докато разбере мъжът на маникюристката и монтьора се върне при жена си, защото за нищо на света не иска да се раздели с половината имущество, придобито по време на брака. И маникюристката горката, от два стола пада на земята. Жалка, но реална картинка типична за времената, в които живеем.
  • 5 Onq s konq

    5 1 Отговор
    Aз съм влюбен в Бойко Борисов. Затова съм само с коня и той ми го слага

    Коментиран от #7

  • 6 Хккхх

    2 0 Отговор
    Знам даде едвам разлюбите. Наносекунда като видиш чужди мъжки обувки като влезеш.
  • 7 Шамара

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Onq s konq":

    Ти гледай да не дойде курнела, че ще останеш и без него! Тогава ще те питам кой ще ти го слага?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вла

    1 3 Отговор
    Кой е "за" тая да се махне от сайта?
  • 10 Ей тапет, на 17 години извратеняк

    1 1 Отговор
    Колко годишна е тази изтурена каручка дето я срещна, направо да, ти завиди човек....!
  • 11 SNUFF

    4 2 Отговор
    Ха ха ха... Сто дни... Двеста дни... Аз девет години нямах щастието да чуя "обичам те" Nice, a?! Ха ха ха... Горе главите... Продължаваме напред...
  • 12 моряка

    3 2 Отговор
    Точно толкова , докато и смъкна гащичките.

    Коментиран от #13

  • 13 монтьорчето

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "моряка":

    Смъкваш й ги, ама само насън
    После тя е ужасена колко малко е кебапчето на монтьорчето и че не върши никаква работа самолетчето, едва излита и каца след минутка-две, а пътничката просто веднага сменя пилота с по-добър.

    Коментиран от #14

  • 14 моряка

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "монтьорчето":

    Така може да е при монтьорчетата , на нас моряците , когато сме на море секса ни идва отръки. Но слезем ли за малко на брега си плащаме и нещата винаги се получават. Просто разни професии , различен любовен живот.

    Коментиран от #15

  • 15 монтьорче

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "моряка":

    Само където няма нищо общо между влюбването и плащането за секс, за което говориш. Темата на материала е влюбването
    Иначе що се отнася да плащането, това всеки го може, но трябва много да си закъсал и да не ти пускат жените, че да ти се налага да плащаш.
    Разни хора, разни идеали-както е казал класикът.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 На стари години се прави на жина

    2 1 Отговор
    На млади години се играе на майка и на татко, изпуснала си момента, зъбите на тебе ти трябват, на мен не...!