Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 18:41 3 259 1

Млечните продукти с растителни мазнини - "вредни за вашето здраве"!

  • млечни продукти-
  • растителни мазнини-
  • вредни-
  • мирослав найденов

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет „Вредно за вашето здраве”, както се слага на цигарите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на на дискусията „Чиста храна”, организирана от вестник „24 часа”.

Такъв етикет засега обаче не може да се сложи, тъй като има хора от бранша, които са против новата наредба за млечните продукти. Затова на този етап само разделяме продуктите с животински от тези с растителни мазнини на витрините в магазините, каза министърът и допълни, че политиката в посока да не бъде подвеждан потребителят ще продължи.

„Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини”, заяви министър Найденов. Според него именно заради некачествената храна страната ни е на първо място по сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз. „Предстои наредбата да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. След забележки от Европейската комисия те ще бъдат нанесени, ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. и няма да има отстъпление. Бизнесът с палмово масло е за милиарди и лобито е много силно”, посочи министър Найденов.

Наредбата ще влезе в сила от следващата година въпреки внесената жалба от някои от сдруженията на бизнеса, които я атакуват в съда, каза още министърът. По думите му човешкото здраве не може да се мери с пари.

„Не се намесваме на пазара”, каза зам.-министър Цветан Димитров. Например Франция иска увеличаване на митата за внос на палмово масло в ЕС. Според него целта на наредбата е суровината от българските животновъди да влезе в млекопреработвателните предприятия. Затова се субсидира този сектор. Освен това се създава принадена стойност в българската икономика.  

Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите посочи, че палмовото масло се внася нерафинирано и то съдържа канцерогенни вещества. Председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров изтъкна, че ако се приеме наредбата, тя трябва да се изпълнява и да има контрол.  България има няколко продукта, с които е позната, и това са кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Нека да запазим тези продукти, допълни Зоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    0 0 Отговор
    Забранете ги като цигарите. Значи това е парадокс и то поредният. Забраняват ти цигарите при положение, че ти знаеш, че са вредни, но пушиш по собствено желание, а от друга страна ти продават боклуци, които също са вредни и освен това ти ги набутват без ти да има как да рабереш, че са вредни и ти хапваш геройски и геройски получаваш инфаркт или инсулт, но това не е забранено. Забранени са цигарите. Ами то така е, като не можем да забраним ниските заплати, ниските пенсии, назначаването на държавни чиновници, които всекидневно да измислят нови начини за административен и данъчен тормоз на населението и да ги усъвършенстват, то тогава ще забраним цигарите естествено и ще разрешим щем не щем продаването и яденето на боклуци. Няма как да е иначе. Глупостта поражда глупост, мизерията още по-голяма мизерия. То е нещо като инфлационна спирала от която може да те спаси само сериозен джакпот от тотото.