Last news in Fakti

4 Декември, 2020 22:31 14 445 24

Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

  • полинезия-
  • маршалови острови-
  • маркизки острови-
  • местно население-
  • народ

Този народ живее на острови, отдалечени на стотици километри от други цивилизации

Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Животът на едни от най-отдалечените острови на планетата, които все още се обитават само от коренните си жители, беше разкрит и запечатан на лентата на известен фотограф.

Изключително изолираните Маршалови острови са една от най-непокътнатите стари цивилизации, където местните племена живеят почти недокоснати от развиващия се свят.

Островите са пръснати в средата на Тихия океан, на 1400 км от най-близката известна туристическа дестинация – Таити, във Френска Полинезия.

Световноизвестният фотограф Джими Нелсън е известен със снимките си на племена и коренни жители от цял свят. Той е посещавал Маркизките острови два пъти. От 12-те острова само 6 са обитавани, но всички са богати на зеленина и красиви планински пейзажи, които вдъхновили известния роман „Островът на съкровищата“.

Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

Островитяните са развили дълбоко усещане за своето наследство. Те се придвижват предимно на коне. Телата им са покрити със символични племенни татуировки, а съвременните татуировки, каквито ги познаваме сега, произхождат именно от тези острови, твърди Нелсън.

„Това е една красива част от света, която е относително непокътната от развиващия се свят. Трябва да положите голямо усилие, за да стигнете до там. Намира се на 4 часа със самолет от Таити, така че не е най-популярната дестинация“, разказва британецът, цитиран от „Daily Mail“.

Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

„Много малко хора всъщност са прекарали време там. Тези обаче, които са си направили труда да отидат, го правят с любов и състрадание и любопитство към тези острови. Когато пристигнете, ще ви отнеме много време наистина да изградите връзка с островитяните и тяхната култура“, добавя той.

Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

„Жителите на Маркизите не говорят никакъв английски, така че ще трябва да намерите други начини да общувате с тях. Трябва да им покажете, че сте търпеливи и че сте любопитни към тяхната култура. Но оттам нататък ставате наистина много емоционални и истински разпалени, когато започнете да формирате връзка с тях. Тогава и само тогава можете постепенно и деликатно да започнете да правите портетни снимки на хората и да уловите какъв е наистина животът там“, посочва фотографът.

Джими, който е прекарал по 6 седмици на островите при всяко от своите пътувания, добавя: „Моята мисията е да показвам такива снимки на света. Правя го, за да споделя красотата и състраданието на тези човешки същества, допуснали ме в тяхното богато наследство и култура. Те са свързани с корените си“.

Първите заселници на Маркизки острови са били полинезийците, като от археологически доказателства, се смята, че са пристигнали преди 100 г. пр.н.е. Етнологични и лингвистични доказателства предполагат, че вероятно са пристигнали от района на Тонга и Самоа.

Островите са получили името си от испанския изследовател Алваро де Менданя де Нейра, който ги достига на 21 юли 1595 г. Той кръщава островите на своя покровител Гарсия Хутардо де Мендоса, Маркиз на Канете, който е бил вицекрал на Перу по това време. Менданя посещава първо острова Фату Хива и след това Техуата, преди да продължи към Соломоновите острови.

От всички големи островни групи в Тихия океан, Маркизките острови претърпяват най-голям спад на населението в резултат на заболявания, донесени от европейските изследователи, като населението от над 100 000 жители през XVI век намалява до около 20 000 до средата на 19 век и до малко над 2000 до началото на 1900 г.

В момента там живеят около 9 000 души. На четири от 6-те обитавани острова има летища. Маркизите са спирка и на круизните кораби, чиято изходна точка е Таити.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    118 31 Отговор
    Пет човека останахме да чакаме след Панорама на предния вход на БНТ здравния министър срещу петстотин полицаи и той избяга през задния вход.Мене ме е срам да ме управляват такива хора.А вас?

    Коментиран от #2, #9, #11

  • 2 Бойко

    53 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Победих ви, като ви уморих от протестиране.

    Коментиран от #4, #10

  • 3 по темата

    27 2 Отговор
    Защо ми прилича на режисирано?

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Като тръгнат тия който не харесват тулуп

    30 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    Ще видиш кой си "уморил".
  • 5 Плевен даге

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "по темата":

    И в киноцентър Бояна могат добре да живеят тия гадове
  • 6 Наблюдател

    19 0 Отговор
    Високотехнологичните дрехи от еластан изпревариха фотографа :)
  • 7 Винкело

    33 1 Отговор
    Ся последно за Маршаловите или Маркизките острови четахме? Или - карай бе, се тая, кой му пука.

    Коментиран от #13

  • 8 НАЙ ИЗОЛИРАНИЯ

    37 0 Отговор
    НАРОД Се намира на остров Сентинел (част от Адаманските острови). Никой не ги е заснемал до сега, защото всички опити са завършвали със смърт на опитващите...

    Коментиран от #15

  • 9 Шамара

    14 47 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Напротив! Сам си направи сметка защо сте 5 -ет човека! Защото не искаме червени боклуци! Ама явно ти си много млад и мислиш, че всичко което хвърчи се яде? Герб са най добрите до момента!

    Коментиран от #14

  • 10 Тираджия

    15 11 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    Ти гледай да не дойдат червенушките ,че тогава ще видиш кон боб яде ли!
  • 11 Ами чекайте го и от предния и от задния

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вход изход
  • 12 🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤕

    18 0 Отговор
    Маршалови острови!?!?!??!?
    Маркизки острови?!?!??!?!?!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬😷😷😷😷🤕🤒🤧
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 точно

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "НАЙ ИЗОЛИРАНИЯ":

    Остров северен Сентинел - най непознатия народ живее там. Не позволяват на никой от външния свят да стъпи там.

    Коментиран от #19

  • 16 нашия

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "по темата":

    защото е режисирано-това е туристическа реклама-познай колко откъснати са от цивилизацията щом имат летища на вси1ки острови и спират круизни кораби-смяяяях голям смях
  • 17 Познайте, колко са ама е изял

    1 0 Отговор
    Еди кой си и сие....?!
  • 18 объркваща реклама

    9 1 Отговор
    май събинчето се оплете в рекламата на туземците че и тя неразбра кои острови трябваше да рекламира ...а фотографчето е прекалил малко със цветовете на някои снимки но англетата са малко глуповатички че за тях няма да е проблем ама ние още не сме стигнали тяхното ниво на акъл
  • 19 Оли гьо Френ

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "точно":

    Много отдавна американците са стъпили там и са занесли демокрацията. Неслучайно , под топлите им грижи населението постоянно намалява! Същото очаква и БГ!
  • 20 Шамара

    6 9 Отговор
    Така изглеждахме и ние в сравнение с запада по време на комунизма ! Затова червени никога повече!
  • 21 Б. М.

    6 1 Отговор
    Важен извод, според мен, ходейки с маска, изолирайки се, и още мерки...., какво ще стане? Ами ей това, рано, или късно ще срещнем болестта(като тези жители), и айдеееее...... Заради това, НЕ ВИ ИСКАМ МЕРКИТЕ, НЕ ИСКАМ И ВАС, О С Т А В К А!!!
  • 22 Жулиен Гаков

    7 2 Отговор
    До ,,шамара" : По времето на Тошо изглеждахме по-добре от сега в пъти. Сега ходите изпокъсани и ми приличате точно на тези от острова а умствено -интелектуално-сте в ПЪТИ по-зле от същите, ама в ПЪТИ! Тези на острова са щастливи ,че си нямат Бойко и Дебелака, че до сега да са ги продали заедво с острова!!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Бял

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Жулиен Гаков":

    Е как изглеждахме по добре, под режима на тошо, как го виде тоя изглед, по добре в кое, имаше повече каруци... В кое изглеждахме,, добре", аман от тимуровци...
  • 24 Боко

    1 0 Отговор
    И са най добре!