27 Декември, 2020 08:41 5 352 12

Стефанов ден е, черпят много именици

  • св. стефан-
  • имен ден-
  • мръсни дни-
  • традиции

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни

Стефанов ден е, черпят много именици - 1
Снимкa: Shutterstock

Стефановден е третият ден на Коледа и последният християнски празник за годината. Той не е свързан с някакви особени обичаи, но той попада в т.нар. Мръсни дни.

Според народните вярвания през тези дни жените не бива да метат, да предат, нито да мият косите си. Мъжете пък не трябва да перат ризите си. Смята се, че при неспазването на тези забрани нарушителите им ще се разболеят от лоши болести.

По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември, именно на Стефановден се спазвал обичая “ладуване“.

Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче, пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було.

На другия ден мома, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала коя за какъв момък ще се омъжи.

На този ден празнуват Стефан, Стефка, Стоян и производните им имена.

Според статистиката Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава венец.

Житие на светеца

Свети Стефан е един от седемте ученици на Исус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина, пише sanovnikat.com. Избраниците били наречени дякони, а Стефан бил пръв измежду тях.

Притеснени от нарастващия брой християни юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона. Той бил обвинен, че хули Бога и престъпва Мойсеевия закон.

Старейшините осъдили на смърт набедения за вероотстъпник. Извели го извън Ерусалим, в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт.

Така Стефан се превърнал в първия християнски мъченик, загинал в името на вярата. През 415 година мощите на Свети Стефан били открити чрез чудно видение, което получил един свещеник. Сега те се съхраняват в Сионския храм в Ерусалим.

Именици: Венец, Венцеслав, Венцеслава, Венцислав, Венцислава, Венци, Заприн, Заприна, Запрян, Запряна, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Станка, Станко, Станой, Станчо, Стефан,Стефана, Стефания, Стефка, Стефчо, Стефко, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоилко, Стоимен, Стоимена, Стоичка, Стоичко, Стойка, Стойко, Стойна, Стойне, Стойно, Стойчо, Стоян, Стояна, Стоянка и производните им.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Парашка

    4 4 Отговор
    Моя любим има празник...ше му купя едно звънче...!
  • 2 БАЙ Х@Й

    1 4 Отговор
    👍, ти знаеш защо 😉
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    13 1 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН ИМЕНЯЦИ
  • 4 Стефан

    10 3 Отговор
    Да сте живи и здрави, да се сбъдват мечтите ви. Весели празници.
  • 5 Мунчо

    2 2 Отговор
    Она мойта и през останалите дни от годината не прави тия неща дека са забранени, камо ли сега...
  • 6 Камен

    10 1 Отговор
    Чecтитo Рoждecтвo Хриcтoвo oтнoвo!
    И чecтит имeн дeн нa вcички имeници!

    Днес освен Св.първомъченик и архидякон Стефан, се честват още и: Св.преподобномъченик и изповедник Теодор Начертани и брат му преподобни Теофан Начертани, и Св.Теодор, архиепископ Константинополски.

    Нека всички ние да вземем пример от тези велики Светии и смело да изповядваме, да пазим в чистота и цялост, укрепваме и утвърждaвaме Православната ни вяра!

    Довечера ще допълня още малко за Св.първомъченик и архидякон Стефан и за Св.преподобномъченик и изповедник Теодор Начертани и на брат му преподобни Теофан Начертани.


    А сега ще напиша няколко важни забележки към статията:

    Прaзникът нe e Кoлeдa, a Рoждecтвo Хриcтoвo или пo-пълнo - Рoждecтвo нa нaшия Гocпoд и Cпacитeл Ииcуc Хриcтoc!

    И нe ce пишe "Иcуc" - тaкa пишaт прoтecтaнтитe!
    A прaвилнoтo e "Ииcуc" - c двe букви "и" - тaкa пишeм ниe Прaвocлaвнитe хриcтияни!

    Авторката oтдeля в статията мнoгo внимaниe нa народните вярвания, обичаи и поверия, но както вече няколко пъти сме писали тук (и аз и Кирилов) - всичко това са просто суеверия и нямат нищо общо с Православието и с хриcтиянcкия дух на днec чествания Православен празник!

    В календара на Православната църква няма, не съществува и не се използва, такова понятие „мръсни дни“. Това понятие е изцяло езическо, а съдържанието му представлява мрачни фантазии, измислици и суеверия - базирани на народните вярвания и поверия.

    А в Православната църква тези дни (от
  • 7 Камен

    10 1 Отговор
    А в Православната църква тези дни (от Рождество Христово до навечерието на Богоявление) се наричат "святки" - което означава святи, празнични дни.

    Това название е възникнало, защото до IV век Рождество Христово и Богоявление(Кръщение Господне) са се празнували заедно като един празник: на 6-ти януари.
    А след това са били разделени и се е установило Рождество Христово да се празнува на 25-ти декември, а Богоявление си е останало на 6-ти януари.

    И понеже тези два празника са били сляти, затова и сега тези 12 дни между тях - продължават да се считат както дни от един общ, слят, непрестанен празник, и се наричат "святки" - святи, празнични дни.

    И тези святи и празнични дни православните християни трябва да прекарат свято, мирно и безгрешно - като се старят да откъснат ума си от земните грижи и суета, и да мислят главно за духовни и божествени неща. Също така и да посещават възможно най-често Богослуженията в храма, да вършат добри дела: като помагат на нуждаещите се хора, дават милостиня - където е нужно, да се молят често, да четат Житията на Светиите и други православни духовни книги...

    Затова и Православната Църква е установила в тези святи и празнични дни да не се пости (до 5-ти януари), да не се правят земни поклони, да не се правят помени и венчавки!
    ------
    В статията ми хареса това, че е написано отделно(макар и съвсем накратко) житието на Свети първомъченик и архидякон Стефан!
  • 8 Камен

    9 0 Отговор
    Продължавам с кратко описание на житията на днес честваните Светци:

    Житие на Св.първомъченик и архидякон Стефан

    След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Светия Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало, и числото на вярващите растяло всеки ден.

    Виждайки всичко това, юдейските началници започнали силно да се гневят и да взимат строги мерки против апостолите. Те ги наказали, затваряли ги в тъмница, забранявали им да проповядват, възбуждали срещу тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон.

    Но въпреки тия гонения Христовото учение се разпространявало и самите житейски потребности на новообразуваното общество се осигурявали. Защото, както говори апостол и евангелист Лука, "апостолите пък свидетелстуваха с голяма сила за възкресението на Господа Иисуса Христа, и голяма благодат беше върху всички. Помежду им нямаше ни един, който да се нуждае, защото които притежаваха земи или къщи, продаваха ги и донасяха цената на продаденото и слагаха пред нозете на апостолите; и се раздаваше всекиму според нуждата.
  • 9 Камен

    9 0 Отговор
    Между тия, които получавали храна, имало люде от различни страни и народи. Когато броят на християните се увеличил много, между тях се появил ропот. Елинистите – евреи, от езически страни, се оплаквали, че на техните вдовици се дават малки дажби. Това дошло до знанието на апостолите.

    Заети с проповядването на слово Божие, те решили да не взимат на себе си, в ущърб на проповедта, грижите за домакинските работи на християнското общество и затова решили да изберат из числото на учениците 7 души, на които и поверили грижите за раздаване на дажбите. Избраните били наречени "дякони" (служители). Апостолите си помолили и ги ръкоположили и те взели дейно и ревностно да изпълняват своите задължения. Пръв измежду седемте дякони бил Стефан, човек изпълнен с вяра и Дух Свети.

    В Йерусалим числото на вярващите все повече се увеличавало. Дори мнозина от еврейските свещеници се обърнали към Христа. Това силно обезпокоило членовете на синедриона. Те всъпили в спор със Стефан, но не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи – толкова повече, че Стефан правел и чудеса.

    Тогава те прибягнали до друго средство: възбудили срещу него народа, стареите и книжниците, като го обвинили пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи.
  • 10 Камен

    9 0 Отговор
    Повикали Стефан в синедриона. Вместо да се защищава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Той припомнил всички благодеяния на Господа към еврейския народ: как Той го спасил от тежкото египетско робство, чудесно го опазил сред пустинята, дал му закон, устроил за него скинията, а след това и храма, пращал му пророци и проповедници, които му възвестявали за Христа; как тоя избран народ нарушавал Божия закон, убивал пратените от него пророци и най-после изпълнил мярата на своите престъпления, като разпнал Христа. "Твъдоглави и необрязани по сърце и уши – извикал Стефан, - вие всякога се противите на Светия Дух, както бащите ви, тъй и вие! Те убиха ония, които предизвестиха идването на Праведника, Чиито предатели и убийци станахте вие!"

    Св. първомъченик и архидякон СтефанТези думи възбудили яростта на слушателите: те скърцали със зъби и сърцата им се скъсали от злоба. А Стефан, изпълнен от Дух Свети, веднага прекъснал речта си, погледнал на небето към открилото се пред очите му божествено видение и радостно извикал: "Ето, виждам небесата отворени и Сина човечески да стои отдясно на Бога!" Тогава всички единодушно се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След това коленичил и извикал с висок глас: "Господи, не
  • 11 Камен

    9 0 Отговор
    зачитай им тоя грях!" – и с тия думи починал.

    Преданието говори, че Пресветата Дева, придружена от апостол Йоан Богослов, гледала от височината как убиват Стефан и се молила за него. Тялото на първомъченика било оставено да го изядат зверовете и птиците. Но Гамалиил, един бележит еврейски законоучител, който уважавал светия мъченик, взел честното му тяло и го погребал в своето имение. Вярващите много плакали за Стефан.

    В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

    -----------------------------------------

    Кратко животоописание на Св. Теодор Начертани.

    Св. Теодор Начертани бил родом от Палестина - от Бога дадената земя на Авраамовото наследство, от която излезли много пророци и патриарси, и Сам Спасителят в плът ходил из нея. Тя дала на света и светилници на вярата и стълпове на благочестието като преподобните св. Теодор и неговия брат св. Теофан Начертани (чества се на 11 октомври).

    Братята получили отлично образование и се увличали много от философията. В стремежа си към богопознание те се усамотили в Лаврата на св. Сава Освещени. Тук преп. Теофан получил монашеско пострижение, а след няколко години станал презвитер. В манастира се поминал и техният баща - презвитер Йона.

    Като защитници на иконопочитанието те изтърпяли заточение, глад и жестоки изтезания.
  • 12 Камен

    9 0 Отговор
    Иерусалимският патриарх в Константинопол ги изпратил да изобличат императора-иконоборец Лъв Арменец (813-820). По-късно изобличавали и императорите Михаил Валвос (царувал 820-829) и Теофил (царувал 829–842 г.).

    По заповед на император Теофил начертали с нажежени игли оскърбителни стихове по лицата на изповедниците, чак до веждите им. Затова светите Теодор и Теофан са наречени "Начертани". "Пиши каквото искаш, пред Страшния съд ще прочетеш писанието си", говорили на императора мъжествените братя.

    Св.Теодор Начертани бил затворен в тъмница, където се и споминал (ок. 833 година), а Св.Теофан Начертани бил изпратен на заточение. Когато иконопочитанието било възстановено, преп.Теофан бил върнат от заточение и ръкоположен за епископ на гр.Никея.

    По техните Свети молитви: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!