29 Декември, 2020 10:31 3 806 19

Връхлитат ни 4 нови грипни вируса

  • грип-
  • вирус-
  • нови

Вече циркулират сезонните респираторни вируси

Връхлитат ни 4 нови грипни вируса - 1
Снимкa: Shutterstock

Четири грипни вируса се очаква да ни атакуват, а прогнозата е първите случаи на заразата да се появят у нас до седмици. Новите грипни щамове са „Сингапур” и „Колорадо”. Очакват се и вече познатите от миналата зима „Мичиган” и „Пукет”.

„Висока температура, болки по мускулите, губиш сили. Много често се започва с гърлобол и суха, непродуктивна кашлица”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Очаква се вирусите от тип „А” да преобладават този сезон. При тях боледуват повече възрастни хора, а усложненията са предимно инфекции на белия дроб. Грип от типа „В” се разпространява основно сред млади хора, а заразата често атакува нервната система.

Вече циркулират сезонните респираторни вируси, които са с много по-леки симптоми и не водят до сериозни усложнения.

„Когато е по-студено, лигавицата на носа, както и кръвоносните съдове се свиват. Защитните сили спадат. Затова неправилно казваме „настинка”. Фактически ниската температура е предпоставка да лепнем някоя вирусна или бактериална инфекция”, поясни още проф. Кантарджиев.

За разлика от грипа, сезонните вируси обикновено се карат на крак и рядко дават усложнения. И в двата случая обаче е добре да подготвим организма си за заразите, като се храним с повече зеленчуци и плодове и се движим активно всеки ден.

Специалистите препоръчват рисковите групи да се ваксинират, а здравните власти планират от догодина да осигурят безплатна имунизация за хората над 65 години. Лекарите напомнят – ако все пак се разболеем, самолечението може да бъде особено опасно.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    59 1 Отговор
    Е нали отложиха гриповете заради ковида?

    Коментиран от #5, #8

  • 2 КОВИД ЗОМБИ

    28 2 Отговор
    А ко стана с любимата ни корона но ваксинки и за тези 4 щама няма ли ит Пфизер и Модерна? Искам 5 в едно ваксини!
  • 3 4444

    44 1 Отговор
    Не четири нови ни връхлитат а 44444 и то с голяма ярост и удрят първо в главите на тъпите журналисти а след това на генералите и останалите манипулатори,които всеки ден плашат хората със всякакви ужасии и небивалици.
  • 4 дедо Герчо

    27 0 Отговор
    Ваксина "ЛЕКИ",КЕ УМРЕМ ЗА НЕЯ......помалко.....и с хлеб...хахаХА..
  • 5 Професора

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Е нали СЗО на Бил Гейтс си свърши работа, наплаши достатъчно с Ковид сега реда и на другите ваксини да издокарат коктейла баш!
  • 6 Рошко

    19 0 Отговор
    Няма други, всичко е ковид, модерно е
  • 7 Лост

    21 1 Отговор
    Само Ф-16 блок 70 не иска да ни връхлита, защото е книжен вирус.
  • 8 Нали все питахте къде са се дянали

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    сезонните грипни вируси? Ами явно вече се появяват. Ако ви излезе отрицателен теста, а сте със симптоми има две възможности. Или сте си направили твърде рано антигенния тест или става въпрос за грип, а не за ковид. За някои хора грипът си е достатъчно опасен, макар и не чак толкова смъртоносен. Говореха за комбинирани тестове преди време, но не зная доколко ги има по лабораториите. А трите Д колкото пазят от ковид, толкова ще пазят и от грип А или В. От грип Б масово боледуват обичайно тинейджъри. Още не са тръгнали на училище, а май освен ковид и грипни ваканции се очертават. А без тест няма как да се разграничат грип от ковид, защото симптомите са доста сходни.

    Коментиран от #12

  • 9 адаша

    8 0 Отговор
    Замислих се , дали тези които са осъдени и трябва да влизат в пандиза , трябва да имат документ , че са ваксинирани. Ако искат такъв документ, Баце да тича към пункта за ваксинация....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Балъков

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нали все питахте къде са се дянали":

    И сега какво ? На всеки 3 дена на тестове ? Ма изперкахте вече . Народа ще умре от инфаркти да се притеснява какво ще му покаже теста.

    Коментиран от #16

  • 13 Blackthorn

    5 0 Отговор
    Добре ни дошли! Добре ни дошли!
  • 14 провинциалист от провинция Тракия

    9 0 Отговор
    Ша са мре ли яко?
  • 15 Манафоглу

    5 0 Отговор
    Абе вчера не видях да боцкат бай Шиле.Голям тарикат май ще излезе.
  • 16 Ами за грип си има лекарства.

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Балъков":

    За ковид специфично лекарство няма. А ти ако искаш се тествай.Ако случайно карам тежък грип и стигна до болнично лечение, недай си Боже, не бих искал да ме лекуват в ковид отделение, защото там мога и ковид да лепна. Защото нищо не пречи да си заразен и с двете едновременно доколкото ми е известно. От паника няма нужда. Носете си маските и не се врете в тълпите по възможност. Миналия февруари всички бяха болни от грип. Просто нямаше тестове за ковид тогава. А дали е нямало ковид не е сигурно..
  • 17 6Х6

    2 1 Отговор
    Айдеее...издадоха си местоположението на тайните лаборатории, където ги разработват. Нема по-страшен вирус от короната, те с грип ни плашат! Кой знае още какво ни чака...
  • 18 Аз40

    5 1 Отговор
    Повтарям, защото ме цензурират модератори от "Факти":
    Който е ваксиниран за грип през последните няколко години ИМА КОРОНАВИРУС!!! Има микробиолози, доктори, конференции, които се крият от публиката! Които се вкарват по затвори! Фаучи протрива ръце нагло, нагло убивайки милиони, осакатявайки стотици хиляди! Трийте ме, хората ще прочетат, защото ги интересува!
  • 19 АМИ ТАКА Е

    2 0 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВАКСИНИ ПРАВИТЕ - ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ НОВИ МУТАЦИИ ЩЕ СЕ ПОЯВЯВАТ, ЗАЩОТО ВИРУСИТЕ НЕ ДРЕМЯТ, АМИ СЕ ПРИСПОСОБЯВАТ ЧРЕЗ МУТАЦИИ!!! ФАКТ!!!