Last news in Fakti

19 Януари, 2021 08:45 3 500 18

2020-та накара една от най-малко спортуващите нации - българската, да се вземе в ръце

  • иван василев-
  • треньор-
  • онлайн-
  • тренировки-
  • фитнес-
  • здраве

Пандемията с коронавирус накара много хора да се замислят за здравето си, смята треньорът

2020-та накара една от най-малко спортуващите нации - българската, да се вземе в ръце - 1

Иван Василев е фитнес треньор и основател на уникалната програма за физическо и духовно усъвършенстване - Functional Bodies. От години се занимава с персонални тренировки и изготвянето на индивидуални програми, както за професионални спортисти, така и за всички желаещи да водят по-здравословен начин на живот чрез промяна на храненето и физическата си активност.

Ето какви са тенденциите в отношението към фитнеса, които по наблюдения на специалиста се породиха през 2020-та и ще продължат през новата година:

Първата и най-основна тенденция е, че без значение от възрастта си, хората сякаш осъзнаха повече от всякога колко е важно здравето и изграждането на силен имунитет. Обърнаха внимание на особената нужда от грижа, когато имаш съпътстващи заболявания или наднормено тегло. Много от тях взеха твърдо решение да се движат повече и да обърнат внимание на начина си на хранене.

Иван Василев споделя, че българите водят в класацията за най-малко спортуваща нация – цели 78 %, следвана от населението в Малта и Португалия.

Липсата на движение от страна на българите се дължи главно на начина на мислене на хората. Те са прекалено обременени от проблеми и забързани в ежедневието си, а това често ги спира да се замислят повече за себе си и за своето собствено време.

Но тази тенденция започва да се променя, особено вследствие на пандемията, тъй като все по-голяма част от българите осъзнават връзката на здравето с по-честото движение.

Втората тенденция, откроила се през 2020-та, е именно решението на все повече хора да се обърнат към спорта, заради наложената социална дистанция. В спортните занимание те откриват възможност да се абстрахират както от емоционалните си проблеми, така и да се почувстват по-добре физически, откъдето и по-устойчиви психически на всекидневната негативна информация, която им се предлага. От друга страна хората в момента имат и повече време да се отдадат на физическа активност, имайки предвид хоум офис живота и липсата на възможности за буден социален живот. В моменти на социална изолация, много от българите намират някаква цел във физическото си усъвършенстване и запълват с нея смислено освободените си от други ангажименти часове.

Грижата за нас самите е сложен и индивидуален процес и не всеки може да намери правилната информация и формула за себе си в безбрежния океан от съвети. Затова и част от целите, които експертът по функционални тела Иван Василев си поставя, е да поднесе по синтезиран начин всичко, от което има нужда един тепърва прохождащ човек в темата за тренировките и правилното хранене. Така се стимулира и по-нататъшния хъс за тренировки, защото сблъсъкът със сложни схеми от самото начало може да доведе и до демотивация.

Третата тенденция, която Иван Василев забелязва, и която се наложи не само в сферата на тренировките, но и като цяло в бизнеса, е онлайн присъствието на брандовете. Заради коронавируса фитнесите са все така затворени, и се наложи треньорите и бизнесите в тази сфера да се адаптират и да се насочат изцяло към онлайн тренировките. Според него тази ниша в България е все още слабо развита, в сравнение с останалите европейски страни. Той самият въвежда онлйан тренировки още преди пандемията, главно за свои клиенти в чужбина или такива, чието време е изключително малко. Още тогава той забелязва, че тренирането от вкъщи дава нови възможности за по-голяма кнцентрация и вникване в детайлите, а и винаги е било вид опция за хората. В момента персоналният треньор достига до милиони хора и им помага да намерят мотивация и да осъзнаят, че имат нужда от промяна. Затворените фитнеси са само едно чудесно оправдание за липса на действие.

Друго предимство, което Иван Василев вижда в онлайн тренировките е, че хората, които досега са се притеснявали да отидат във фитнес зала, заради собствените им страхове как ще изглеждат в очите на останалите, могат да се отпуснат вкъщи и това да не е пречка за трениране.

През 2021-ва година, мотиваторът за функционалност дух-тяло очаква тенденциите да се запазят. Смята, че фитнес тренировките ще продължават да се провеждат предимно онлайн, а заради неяснотите около предстоящите ваксини, както и очакваната нова вълна на вируса, смята, че много хора ще се страхуват да посещават залите в началните етапи на отпускане от пандемията. Но неминуемо ще има такива, за които социалният контакт е по-важен и които тотално ще загърбят онлайн тренировките. Но процентът от хора, решили да комбинират и двата варианта, ще е голям. Вярва, че все повече треньори ще споделят полезна информация онлайн и съветва бизнесите, които още не са преминали към дигиталното пространство, да го направят, защото тази тенденция ще продължи и в бъдещето.

Завършваме с няколко съвета от Иван Василев: Заложете на качествения сън и достатъчния прием на вода, както и на дълбокото и равномерно дишане. Друг начин да си помогнем, за да бъдем истински здрави, е да се научим да контролираме емоциите и гнева си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тренера

    20 1 Отговор
    От зоба и стромбата му опадала косата, иначе дава съвети за тренировки и хранителен режим. Не се лъжете на измамници дето и хабер си нямат от обмяна на веществата ами разчитат на химикали и лъжат, че не взимат стимуланти!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор
    Когато се намесят парите спортът престава да е СПОРТ, а става бизнес!
  • 4 сила

    15 1 Отговор
    МОЛЯ,БЕЗ ТИЧАЩИ МЪЖЕ В ЧОРАПОГАЩТНИЦИ ИЗ ПАРКОВЕТЕ.СМЕШНО Е А СЪЩЕВРЕМЕННО И ГНУСНО......

    Коментиран от #7

  • 5 сектант

    6 0 Отговор
    е как бе ние имаме борци АЙДЕ БОРЦИ ДАЙТЕ МИ ПАРИ ХУБАВИ ЖЕНИ без зоб си микроб
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    14 0 Отговор
    Шварценегер е жив не защото много спортува, а защото има пари да си купи нови органи !
  • 7 сектант

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    и без каращи колелета в центъра на софия в час пик с касчици и клинчета ако може... какъв профан трябва да си в най-мръсния въздух да си отваряш дробовете

    Коментиран от #8

  • 8 сила

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "сектант":

    И ДА СИ ЕКИПИРАН КАТО ЗА СКОРОСТНО СПУСКАНЕ В АЛПИТЕ,А ВСЪЩНОСТ ОТИВАШ НА РАБОТА В БЛИЗКИЯ ОФИС.....
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    5 0 Отговор
    Спорта или седмата операция за трансплантация на сърце на Дейвид Рокфелер го поддържа⁉️
  • 10 Причината

    6 0 Отговор
    Незабързаността не е причината да не се спортува толкова масово в БГ, а начина на мислене се промени, започваш се от училище още, децата голям процент от тях обичаха движението, затова една малка страна като нашата, имаше толкова добри спортисти...!

    Коментиран от #13

  • 11 пешо

    2 0 Отговор
    егати глупостите
  • 12 Вируслав

    5 0 Отговор
    Тва фитнеса (на времето му викахме "аре да 'одим да 'дигаме железа) е най-безполезното анти занимание - що енергия ходи на вятъра... Белене ни не трябва, ако я впрегнем! Как хубаво беше измислено някога: през седмицата бачкаш. Една-две вечери ходите да "ритате" с колегите. Събота и неделя на ранчЕто. Фитнес! Полезен! Бой с мотиката, а после в отговор на добрата кардио тренировка папаш био! Затворен цикъл.

    Коментиран от #14

  • 13 Ицо

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Причината":

    Много си прав! Всичко започва от училиче, а в момента там нивото клони към нула. Сега децата нямат елемнтарна двигателна култура! По игрищата поникна трева заради неизползването им. Преди 20, 30 и повече години там кипеше живот, трябваше да чакаш да се освободи игрише за да играеш футбол, баскетбол или нещо друго. А сега...?! Децата навряни някъде по ъглите, си играят на телефоните, някои от площадките им се превърнаха в жилищни блокове, а малкото останали пустеят. И за капак в училище предмета физическо възпитание ( култура ) на практика не съществува. Училищния спорт също. Всеки, който желае да спортува, трябва да се запише в някой клуб, да си плаща такса, а от там да го заблуждават, че е голяма спортна надежда ( за да не изгубят паричките на мама и тати ).

    Коментиран от #17

  • 14 Това за селяните

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вируслав":

    Се отнася ше и беше полезно, че не мислеха за грозни баби, за друго, те си знаят....!(Пловдив, София и други големи градове, всичко що има спорт, беше заето.... сега, разруха.....!
  • 15 адаша

    1 0 Отговор
    Това е така защото министъра на спорта е изявен спортист. Ужас! И Баце е каратист, а Цв Цв е даскал по физическо . Фискулт... ура... ура... ура .
  • 16 Ивайло

    6 1 Отговор
    По какъв критерий определят, че сме най-малко спортуващата нация??? Не всеки който спортува ходи на фитнес!!! Много хора си имат фитнес уреди вкъщи или се занимават с някакъв друг вид алтернативен спорт - лостове, колоездене, футбол, баскетбол!!! Аз например тренирам по лостове и успоредки, карам колело и във фитнес не стъпвам, както и много други хора!!! Това, което сте го написали - че българите не спортуват, е тотална глупост и е много далеч от истината!!!
  • 17 Въх

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ицо":

    Я това, нали казах, или искаш наготово зелентийка от бабите калинки чиновнички....!
  • 18 Движението е жизненоважно

    0 0 Отговор
    спор няма. Но да са естествени човешки дейности - чистене, работа в градина, ходене... А не тези измишльотини с фитнеса. Той е еквивалент на ГМО при храните.