Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип. За това свидетелстват изследвания на американски учени. Резултатите от изследванията сочат, че съдържащите се в плода полифеноли имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, пише вестник „Експрес“.

Мангото съдържа редица добре познати биоактивни съединения като каротеноиди, токофероли, аскорбинова киселина, фибри и фенолните съединения мангиферин, галова киселина и кверцетин. Учените провели експеримент с пациенти с диабет от втори тип и добавили към диетата им манго. Няколко месеца по-късно нивото на кръвната захар при доброволците намаляло значително, а освен това голяма част от тях „стопили“ и мазнините в организма. Все пак експертите предупреждават, че мангото съдържа много захар, затова пациенти от рискови групи трябва да консумират малки порции от него.
Коментиран от #2
-0 +11
До коментар #1 от "Биде":
... а солта е вредна и за това го избягваме :)
-0 +0
-0 +1
-0 +0
пектин (вид разтворими фибри), който понижава нивата на липопротеините с ниска плътност (известни още като LDL-холестерол или т.нар. „лош“ холестерол);
полифенолните съединения катехин, кверцетин и магнеферин, които притежават мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства;
ниски нива на натрий за сметка на съдържанието на калий, което прави плодът подходящ за хора с високо кръвно налягане.
-0 +0
-0 +0