Last news in Fakti

25 Януари, 2021 12:28 2 188 6

Задава се първият Ретрограден Меркурий за годината

  • меркурий-
  • планета-
  • ретрограден меркурий-
  • 30 януари-
  • обратно въртене

Планетата ще промени своя ход три пъти тази година, тако първият ще е на 30 януари

Задава се първият Ретрограден Меркурий за годината - 1
Снимка: shutterstock

Тази година Меркурий ще бъде „ретрограден“ три пъти. Това ще се случи в периодите: 30 януари – 21 февруари; 30 май – 23 юни; 27 септември - 18 октомври. Въпреки всеобщото схващане, промяната на въртене на най-близката планета до Слънцето, не вещае несгоди и беди, обясняват астрономите от планетариума в Смолян.

Поради близостта си до Слънцето, Меркурий се наблюдава най-добре около моментите, когато е видимо най-далеч от него – на ъглово отстояние около 22° източно или западно от централното ни светило.

Тези максимални видими отдалечавания на планетата се наричат максимални елонгации. Когато Меркурий се намира в максимална източна елонгация, той се наблюдава вечер след залеза на Слънцето, ниско над западния хоризонт и от този момент планетата започва да се движи обратно (на запад) на фона на звездите – т.е. „ретроградно“. Това продължава около 44 дни, докато Меркурий достигне максималната си западна елонгация. Тогава той се наблюдава най-добре рано сутрин преди зазоряване над източния хоризонт. В тези прави и обратни (ретроградни) видими движения на планетата няма нищо смущаващо.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нататосинчето

    2 3 Отговор
    боко: с тая елонгация на меркурий никой не знае моята дислокация
  • 2 Белгиеца

    6 1 Отговор
    И сега ще е моментът на всички врачки, гадателки, астроложки да редят хороскопите както им е угодно и да вещаят пари, любов и работа на населението. Или обратното- проблеми, безпаричие, ядове в службата или разбити сърца.
  • 3 Да те мърмарочат

    0 1 Отговор
    Колко пъти в "живота" на земята сте е задавал. И все пак ТЯ СЕ ВЪРТИ. Едни го преживяват, други умират но не от това, А от съдбата си. И астролозите ХЛЯБ ЯДЪТ.
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    4 1 Отговор
    Планетата ще промени своя ход три пъти тази година,‼‼‼ мъъъка, мъъъка! Планетата НЯМА да промени своя ход ! Друго се променя!

    Коментиран от #6

  • 5 Хмммм

    1 2 Отговор
    За територията България Меркурий винаги е ретрограден.
  • 6 село

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    Хайде не придиряй толкова! На дамите в сайта, това им е "тавана". Ти се радвай, че не ти го е обяснила Мара.