Last news in Fakti

26 Януари, 2021 16:57 2 355 6

Еколог разкри какви опасности крие зимата без сняг

  • сняг-
  • околна среда-
  • екология-
  • зима

Зимите стават все по-топли и непредвидими напоследък

Еколог разкри какви опасности крие зимата без сняг - 1
Снимка: Shutterstock

Ако през зимата не вали сняг, през лятото реколтата ще е слаба. Освен това няма да има комари и други насекоми, важни за хранителната верига. Предупреждението отправи Кимо Сааринен, директор на института по алергии и околна среда в Южна Карелия, предава Блиц.

Комарите се размножават в среда, образувана от топенето на снеговете напролет. При липса на сняг те няма къде да се размножават. Отсъствието им на свой ред ще създаде проблеми с храненето на птиците, които ядат насекоми. Липсата на сняг води и до лоша реколта на някои култури. Снежната покривка е източник на влага за почвата, а и предпазва посевите от ветрове и преохлаждане.

Въпреки липсата на сняг не бива да се притесняваме за рязка промяна в климата или за екологията, каза експертът. Той напомня, че е имало и други случаи на аномално топли зими. Сааринен добави, че състоянието на повечето растения е същото като при обичайните за месец януари температури.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    19 0 Отговор
    Глупости на търкалета за комарите. Размножават се на влажни места. Сигурно по черноморието всяка година вали сняг затова е пълно с комарри.
  • 2 Христо

    5 0 Отговор
    Като няма сняг няма да има комари, но ще се навъдят много повече мушици заради топлото време. Като няма сняг птиците ще са все така охранени, а аз ще трябва да си купя бмв и да си продам куатрото... Та дано да има сняг!
  • 3 бобо

    8 0 Отговор
    Почвам да си мисля, че по-големи мрънкалници от еколозите няма. От глобалното затопляне, северните страни само печелят. Проблемите са при нас-на юг.
  • 4 Еколози

    3 0 Отговор
    Не е това опасността, защото не се върви срещу природата, дето казват,, белята,, е станала.....като сте еколози и кво,,, му датите,, винаги са имали превес.....!?
  • 5 хаберих

    0 0 Отговор
    Освен това няма да има комари и други насекоми, важни за хранителната верига. ТАКА Е. БРОЯЩИТЕ КОМАРИ ПО ДУНАВА НЯМА ДА МОГАТ ДА ЗАРАБОТВАТ И СОРОС ЩЕ ИМ СПРЕ ПАРИТЕ. А БЕЗ ПАРИ НЯМА ХЛЯБ,КОМАРИТЕ СА ВАЖНИ,КАТО ЖИТОТО.
  • 6 cpv

    0 0 Отговор
    А тези държави в които няма сняг са много по-добре от тези които има голямо количество сняг!