4 Февруари, 2021 07:49 8 419 42

Наша студентка сътвори нови банкноти

  • банкноти-
  • студентка-
  • графичен дизайн-
  • сибила керелезова

В цялостната концепция на новите средства за разплащане е залегнала идеята за съхраняване на вярата

Нови банкноти сътвори студентка от Националната художествена академия. По магистърски проект 23-годишната Сибила Керелезова изготвя прецизно графичния дизайн първо на 50-толевки със 7-слойна защита от фалшификация, а след това се заема и с останалите номинали. В цялостната концепция на новите средства за разплащане е залегнала идеята за съхраняване на вярата.

Дизайнът на новата емисия проследява развитието на църковната архитектура и изкуство по българските земи. Различните номинали отразяват различни периоди от националната история. Банкнотата от 50 лв., първата в обращение от емисията, представя Възраждането. На лицевата част на банкнотата е илюстрирана западната фасада на храма "Успение Богородично", построен през 1817 г. в Копривщица. На обратната страна е изобразен кръстът от иконостаса в храма, както и иконата "Богородица играеща", датирана от XIX век, намираща се в черквата.

В 7-степенната защита на банкнотата от 50 лв. са заложени както плътен слой с фоново изображение, прозрачен слой с две защитни ленти и холограмно число 50, така и слой с основната илюстрация и прозрачен фон. Освен това е поставен и слой с допълнителна защита - холограмен кръст и полупрозрачен чертеж.

"Най-долният слой е с текстура, изготвена на база детайл от фасадата на църквата. Това е много добър начин за защита. Геометрично е създадено, като умишлено някои фигури в дизайна са направени да се различават за по-трудна фалшификация. Поне докато биткойните не ни превземат. Не е невъзможно, гледайки как вървят нещата", споделя пред "България Днес" Сибила.

Родена и израснала в Кърджали, студентката е първи курс магистратура в Националната художествена академия. Животът ѝ протича в мултикултурна среда, като в южния град преобладава мюсюлманското население. Категорична е, че трябва да съхраним вярата си и националните светини, които вплита в своята визия за новите банкноти.

"Работя и по останалите номинали. Върху тази с най-малкия - петолевката, ще бъде изобразена ротондата "Свети Георги" като ярък представител на Античността. Върху банкнотата от 10 лв. ще сияе златната църква във Велики Преслав, характеризираща Първото българско царство. На тази от 20 лева като един от символите на Второто българско царство ще бъде илюстрирана църквата "Св. Димитър Солунски" във Велико Търново, където историческите сведения я свързват с обявяването на въстанието на братята Асен и Петър, довело до възстановяването на българската държава през 1186 г. А на банкнотата с най-голям номинал ще грее образът на Александър Невски", разказва още пред вестника студентката в НХА.

Всяка банкнота ще бъде с различен цвят. Петолевката ще бъде червена, защото фасадата на ротондата е в същата окраска. Тази от 10 ще бъде в златист нюанс, от 20 - комбинация от златисто и червено, а 100-левката също ще е комбинация, но от тюркоазено и златисто.

"Концепцията е много добре обмислена и издържана. БНБ вероятно има допълнителни изисквания за дизайн, които не се съобщават на масовата публика. Те спокойно могат да се реализират с помощта на експерти, които се занимават именно с това и ако решат от националната банка да пуснат банкнотите в истинско обращение", казва още Сибила и допълва, че е по-добре да запазим българската валута за сметка на еврото като единна разплащателна единица.

Научен ръководител на Керелезова е Красимир Андреев. "Главната идея е да може да се развие концептуалното мислене, което да приеме графична форма. Заедно с нейната колежка имаха задание за нов дизайн на банкнотите, които имаме сега в обращение. Направиха много задълбочено проучване, включващо световни образци и нашия път от първите до последните ни банкноти. Например норвежката и швейцарската банкнота имат модерна визия и отлична графика. На базата на това изградиха концепция за цялата палитра от номинали на банкноти, които имаме. Сибила се насочи към храмове светини у нас, докато колежката ѝ предпочете да се насочи към прочути българи зад граница, които са по-малко известни у нас", разказа пред вестника Андреев.

За да може банкнотите да излязат в обращение, има сложна и продължителна процедура. При нея художествен съвет от експерти от БНБ, историци, художници и други специалисти решава визията на банкнотите - лицето ни пред света. Ако предложението бъде отправено, трудно, но не и невъзможно би се получило.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    66 42 Отговор
    Не са красиви! А и концепцията е грешна: Вярата няма нищо общо с парите!

    Коментиран от #12, #22

  • 2 Последния Софиянец

    56 4 Отговор
    Аз пък наивника си мислех ,че парите са изобретение на дявола.
  • 3 Буха ха

    16 24 Отговор
    Нищо особено.
  • 4 😁😁😁😁

    14 20 Отговор
    Местя го...
  • 5 човек от народа

    14 18 Отговор
    тази не е " в час" !
  • 6 Ковидиот

    46 4 Отговор
    Браво моето момиче! Издържано от всяка гледна точка....но не е политкоректно! Трябва да се изобразят...не храмове и църкви...а спринцовка с ваксина....коронавирус......бил гейтс....тедрос гебрейесус......и евентуално...на столевката...бат бойко. тогава...хем едното...хем другото.

    Коментиран от #7, #32

  • 7 Дельо Хайдутин

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ковидиот":

    Лика на Бойко Борисов ще бъде на банкнотата от 200 евро.
  • 8 ДжафДжаф

    12 5 Отговор
    Е, като се има предвид, че 99% от хората вярват в парите, това е начин да накараш и най-заклетите атеисти и материалисти да повярват в бога. Много хора разбира се слагат парите в джобче близо до сърцето. Кво праим, обаче в случаите, когато пари се крият в сутиени, гащи, дюшеци, буркани.....

    Коментиран от #33

  • 9 Истината

    7 6 Отговор
    Изгледа е важен, но по важното е стойността на банкнотата. С тези
    50 лв. какво можеш да си купиш?
  • 10 Нумизмат

    13 5 Отговор
    А лика на другаря Борисов на 500 лв-та банкнота, кога ?

    Коментиран от #30

  • 11 Диверсант

    29 6 Отговор
    Нека сега се намери един каменоделец и издялка името на това дете в някоя скала за спомен на историята.. Да не повярва човек че сред стадото соросоиди, атлантици, европейци, гейци и гейки е останало едно семенце още немодифицирано...
  • 12 Bingo

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "az #Победа75":

    Тук си в голяма грешка, от както я има религията поне в храмовете е свързана с парите. А иначе за концепцията си прав не трябва да се обвързват двете неща. След като има с християнски символи със сигурност ще направят и с мюсюлмански, а тогава ще стане скандал. Нека си вземат паричките за проекта и да се скрият някъде. А тези които дават парите другия път да зададат по-конкретни условия с избягването на религиозни символи или не чак толкова силно застъпени. Нищо, че очакваме включване в еврозоната и цялата идея се обезсмисля.
  • 13 Въй

    6 2 Отговор
    Сърбила Кикерезова, Бравосъ на това момиче,Бравосъ!
  • 14 Ök r Öl

    1 1 Отговор
    Приличат на франкове
  • 15 Адвокат

    1 3 Отговор
    Сибила искам да се омъжиш за мен! Може ли и една обаче снимка в цял ръст?
  • 16 волан

    3 5 Отговор
    Сибила Керелезова ,Кирила Сербезова ,Кармила Леберкезова ,Многомила Коневръзова .
  • 17 Лора

    7 2 Отговор
    Си била, виж ко ще ти кажем, за многослойната защита, ок, но,прекалено набожните,, много станахме,та това не ми харесва, един прекалено честен човек се стряска от тези символи.....!
  • 18 Stéphanie 🎲

    6 8 Отговор
    Това момиче на каква дрога е била кога е рисувала тези банкноти леле😁😄Абе как са тръгнали хората утре може и на тоалетна хартия да гледаме такива символи 😂С извинение към набожните
  • 19 Мнение

    11 2 Отговор
    Вяра и пари??? Все едно Бойко и честни избори!
    Сибилче, вярата не трябва да бъде свързвана с каквито и да е пари, защото нали знаеш "...кесаревото кесарю, Божието Богу...?!
  • 20 новия свят на дявола а...х

    5 1 Отговор
    тая мома май не е на ясно че ще си докара гнева на “вярващите” към “неверниците” новите европейци които заселват в европа никога няма да допуснат невернически синволи по която и да е банкнота виж ако беше нарисувала джамия даже щяха да потърсят за още ...
  • 21 Дедо Пене

    6 2 Отговор
    Когато художничка дава съвети за смяната на лева с Евро - резултатът е като пожарникар управляващ държава и военен представящ я като Президент.
  • 22 Как да няма

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "az #Победа75":

    Индулгенцията от кого е измислена?

    Коментиран от #36

  • 23 Малоумна

    4 2 Отговор
    Каква е връзката на Вярата с финикийските знаци на Сатаната?Тая не е добре и тя.
  • 24 Учен

    3 3 Отговор
    Що за РЕЛИГИОЗНИ Извращения?!

    Хора, 21 век е, ама от НОВАТА Ера... уж :(
  • 25 Браво

    4 2 Отговор
    Много хубави банкноти.саво вместо Александър Невски .може да се сложи Иван Рилсси и Рилският манастир.примерно...Банкнотите е добре да съдържат такива символи за защита! Браво на това момиче!
  • 26 Гост

    3 2 Отговор
    Доста по-добре изглеждат от сегашните пълни с масонски символи.
  • 27 Ъхъ

    1 3 Отговор
    Какво съхранение, на каква вяра ??? Който иска да си я съхранява, до кога ще си натрапвате невежеството ??? Епохата на малоумщината свърши, а те искат да се връщат. Ае стига с тия гнусни извращения

    Коментиран от #35

  • 28 Ъхъ

    1 3 Отговор
    Кой ви пречи да си я съхранявате уе ? Каква е тая психотична мания да си натрапвате жалките нужди на всички останали ?

    Коментиран от #34, #38

  • 29 Павел Пенев

    1 1 Отговор
    Тази идея е меко казано идиотска.Вярата на хората не струва пари.Попитайте в Снетия синод и тогава рекламирайте тези глупости.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    1 0 Отговор
    Това не е ли светотатство? Да сложиш образът на Богородица и Младенеца, на пари?!?! Парите са символ на всичко покварено. Как може такава наглост и безбожие?
  • 32 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ковидиот":

    Малко ли царе и ханове имаме, че не са техните ликове по банкнотите ни? Защо сквернят вярата Христова?
  • 33 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "ДжафДжаф":

    Представи си къде си крият парите тлъстите избирателки? По кои части на туловищата си? И тази ми сложила образа на Богородица, на банкнотите?!?! Безобразие!
  • 34 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ъхъ":

    Никой не ти натрапва вяра. Ти натрапваш безверие.
  • 35 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ъхъ":

    Прав си мон ами 😂 Съмнението разбира се е било най-големия враг на църквата и на вярващите и заради него много умни хора са загинали. И ако човек се запознае малко по надълбоко и с останалите религии от Египет, Месопотамия и Персия, и ако знае повече за слънчевия култ няма да му е много лесно да вярва в истории които са съществували дълго преди Христос. Разбира се, че учен може да вярва във Възкресението, но това е само поради простата причина, че всеки учен е подвластен на Ефектът на Дънинг и Крюгер. Тоест може да са някакви дипломирани учени примерно по биология или химия, но съответно да са доста слаби по история, история на религиите, по физика или по математика. И съответно слабите им познания в тези науки могат да ги накарат да вярват във всякакви измислици по отношение на тези науки. Съвсем нормално е. Науката е достигнала до такива нива, че просто учените вече е трудно да са енциклопедични и да познават всички науки.

    По отношение на Възкресението на Исус е твърде самонадеяно да се твърди че имало археологическо доказателство за неговото съществуване. Няма такива доказателства за съществуването на подобен бог, божи-син или друго подобно нещо. Вероятно е съществувала историческа личнст Исус, който е бил някакъв вожд и месия (спасител) на юдеите от гнет някакъв, но нищо повече. Просто няма никакви данни и никакви факти нито за непорочното зачатие нито за чудесата.  И това не е научен скептицизъм или атеистични атаки срещу вярата, а просто такива

    Коментиран от #37

  • 36 qwerty

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Как да няма":

    Наистина няма. Православните не продават индулгенции.
  • 37 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Stéphanie 🎲":

    просто такива са фактите. Нито написаното от някои вярващ в миналото нито някакъв консенсус между вярващи е някакво доказателство за тези неща.
  • 38 объркал си се

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ъхъ":

    Психотичните мании ходят по феновете на психотичните вещества като теб.

    Коментиран от #39

  • 39 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "объркал си се":

    Докажи го не с обида ,дай доказателство .Само слабите хора си служат с обида когато нямат отговор!!!!Нямаме машина на времето и няма как да пратим камера в момента на смъртта на Христос, за да видим дали той ще възкръсне. По онова време не е имало лаборатории и микроскопи, че да анализираме процесите на клетъчно ниво. Единственият човек, който е изразил желание да бръкне в раните и да провери дали наистина тая работа е реална, си е отишъл отдавна от този свят.
  • 40 Даниела Ванцетова

    1 0 Отговор
    Банкнотите са красиви,на мен ми харесват,а коментарите добри или лоши идат само да покажат,че изображенията са докоснали много хора.Това му е хубавото на изкуството...
  • 41 Анонимен

    0 0 Отговор
    Банкнотите са си супер!
  • 42 радул

    0 1 Отговор
    Момата иска да покаже веруюто на ББ -вярата му в парите и бог да му прости престъпленията.......