Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 14:56 6 191 5

Взривът от Челябинския метеорит е най-силният от един век насам (ВИДЕО)

  • метеорит-
  • метеор-
  • експлозия-
  • сблъсък-
  • земя

Тунгуският метеорит е последният, който пада на Земята с толкова мощна експлозия

Челябинският метеорит, който влезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 г., предизвика експлозия с мощност 500 килотона в тротилов еквивалент. Това е най-голямата стойност от 1908 г., когато Тунгуският метеорит пада на Земята, съобщи ТАСС.

Енергията, освободена по време на експлозията, е 40 мегатона в тротилов еквивалент.

Олга Еретнова, доцент на катедрата по теоретична физика в Челябинския държавен университет, заяви това по повод годишнината от падането на небесно тяло, предава БТА.

Челябинският "суперболид" изглежда по-ярък от Слънцето. Падането на метеорита в Челябинск е сред десетте най-големи регистрирани в историята. Масата на откритите фрагменти от метеорита е около 1 тон. За сравнение, най-големият каменен метеорит е Джилин, паднал в Китай на 8 март 1976 г. Намерената маса на всичките му фрагменти е приблизително 4 тона.

Според Еретнова Челябинският метеорит е един от най-добре проучените. Той пада в гъсто населен район, за първи път са получени голям брой видео и фото материали, има голямо количество разкази на очевидци, различни инструментални данни. Около 300 научни статии са посветени на изследването му.

Челябинският метеорит навлезе в земната атмосфера на 15 февруари 2013 г. около 7:10 ч. московско време, причинявайки силна експлозия на височина 30-50 км и падане на множество фрагменти върху голяма площ в района на Челябинск. Експлозията е наблюдавана от стотици хиляди хора в Урал и Северен Казахстан. Най-големите фрагменти от метеорита са паднали в близост до езерото Чебаркул, на 78 км западно от Челябинск. Взривната вълна счупи прозорците в стотици хиляди къщи в Челябинск и околните населени места.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    10 9 Отговор
    Това не е никакъв метеорит а тест на новите фишеци, от които НАТО пълни гащите.

    Коментиран от #5

  • 2 Уфолога

    4 1 Отговор
    Това е беше извънземен кораб взривил се!

    Коментиран от #4

  • 3 Сега, къде ше падне

    1 0 Отговор
    Ко казват, дано е там, където си мисля...!
  • 4 Лооооо

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Уфолога":

    Руснаците го удариха с ракетите"Беркут Зет".Много рядко можеш да намериш инфо за тях-но се знае,че от стратосферата следват целта си и пропуск нямат-
  • 5 Колко ви се

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    иска (също и на джуджето) да беше така... Реалността, обаче, е съвсем друга.