Last news in Fakti

19 Декември, 2012 10:42 1 579 0

Ракът застрашава все повече британци

  • рак-
  • рак на простата-
  • великобритания

Все повече британци са застрашени да се разболеят от рак в следващите 15 години. Това предупреждават водещи експерти във Великобритания.

Според тях мъжете ще страдат предимно от рак на дебелото черво, простатата и меланома. Лекари все пак отбелязват, че за последните 40 години два пъти се е увеличил броя на хората, които са се преборили със страшната болест.

Според прогнозите на Британския център за борба с рака през 2027 г. около 416 000 жители на Острова ще живеят с диагнозата рак срещу 324 000 през 2010 г.

Лекари отбелязват, че откриването на ефективна ранна диагностика за рака на простатата е особено важна за успешното лечение. Не всички видове рак на простата са животозастрашаващи, отбелязват медиците.

Според тях мъжете трябва да променят начина си на мислене и да започнат по-сериозно да гледат на изследванията за рак на дебелото черво. Всеки мъж на над 40 години трябва да се изследва редовно, ако баща му е бил болен от рак на дебелото черво.

В момента много по-често жените, за разлика от мъжете, се подлагат на изследване, коментира проф Алън Уайт, ръководител на Форума за здраве за мъжа и професор по здраве на мъжа към градския университет в Лийдс.

Той не пропусна да припомни тревожните данни, които показват, че силният пол е по-предразположен към рак на дебелото черво.

Профилактиката е най-доброто средство в борбата с рака, не пропуска да отбележи проф. Уайт.

Някой мъже са фаталисти за скрининга. Но той е изключително важен, защото колкото по-рано „хванем“ рака, толкова по-бързо можем да го излекуваме, коментира проф. Уайт.

Според него ограничаването на злоупотребата с алкохол и цигари, активното занимаване със спорт и спазването на здравословен режим на хранене може да ни помогне да избегнем развитието на страшната болест.

В Англия са налични скрининг процедури за рак на дебелото черво, на гърдата и на шийката на матката. Британците могат да поискат да бъдат изследвани за рак на простата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА