20 Февруари, 2021 15:43 9 706 10

Най-добре пазената тайна на Египет от туристите (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • египет-
  • тайна-
  • туристи-
  • туризъм-
  • долина на китовете

Древната държава крие много повече тайни от това как са построени пирамидите

Най-добре пазената тайна на Египет от туристите (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Египет е страна на чудесата, в която можете да намерите истинска океанска сцена в пустинята. Малко хора знаят тази тайна на очарователната африканска държава, пише pochivka.blitz.bg.

„Когато гледам тази пустиня, виждам океана“, казва палеонтолог от Университета на Мичиган, който е работил на разкопки в Египет и се е влюбил в пустинята.

Само на няколко часа път с кола от Кайро се намира долината на китовете в безкрайната пустиня край Нил.

Пустинната долина и археологическият обект със стотици вкаменелости на китове са уникални в света - никъде другаде няма такива находки в такова количество и концентрация.

Най-добре пазената тайна на Египет от туристите (ВИДЕО+СНИМКИ)

За това колко добре е запазено всичко, свидетелства фактът, че там могат да се намерят остатъци от храна, както и крокодили, морски кучета, костенурки и т.н. Най-големият открит скелет е бил дълъг внушителните 21 метра.

Първите вкаменелости са открити в началото на 20-ти век, но са били нужни 80 години, за да предизвикат по-голям интерес. Изследването се е забавило и от липсата на технологично оборудване. През 90-те години най-накрая били открити стотици вкаменелости и се смятало, че са открити още много.

За съжаление, докато районът все още не бил защитен, някои вече се били възползвали от възможността да откраднат част от „сувенирите“.

Цялата долина е разположена в подножието на планината, която местните наричат ​​Планината на ада, поради специалните светлинни ефекти, които се появяват, когато слънцето залезе зад планината. Днес това място не е известна туристическа атракция. Трудно е да се достигне и много хора никога не са чували за него.

Очевидно египтяните са щастливи и благодарни за факта, че тази дестинация не е залята от туристи, какъвто е случаят с пирамидите.

Най-добре пазената тайна на Египет от туристите (ВИДЕО+СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радус пелтека

    3 2 Отговор
    Знае много тайни...!
  • 2 Тутанкамон 2

    4 4 Отговор
    Открили са ми папуците,търся си ги от 3 000 години..
  • 3 Тайни и загадки

    10 2 Отговор
    А в музея на Сталин има негов скелет като малък.
  • 4 Не вярно

    5 4 Отговор
    Египет не е криел тайна за строенето на пирамидите защото въобще не са знаели нищо нито даже са търсили , група от европейски археолози(така помня) обаче откриват свитъци, в които не само е описано как, но даже е и нарисувано. Вече се знае много, от къде са камъните, как са превозени, как са ги замъкнали и как са ги редили. Първия документален филм, поне за в България, Viasat History пусна още преди три години

    Коментиран от #5

  • 5 дискавъри

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не вярно":

    Та в този свитък пише,че египтяните когато са дошли по тези земи са намерили пирамидите вече построени.Има филм по Дискавъри.Там казват,че има опис на ремотните дейности по пирамидите които вече са били там. Египтяните нищо не са построили.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Не вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "дискавъри":

    Аз по телевизията гледам само такива канали, Дискавъри, акцентира предимно върху новооткрития или документира конкретни занимания на разни личности с разни хобита, да речем,
    но не се занимава с търсене или предоставяне на доказателства, имам мътен спомен за това, което говориш, но съм сигурен, че като цяло темата не е била за предоставяне на догадки свързани с пирамидите , най-вече защото Дискавъри не се занимава с догадки или представянето им, докато Viasat History пуска само научно доказани документални филми. свитъците ги дадоха в близък план и дори отбелязаха, че очевидно не е случайно, че всички са строени в близост до поречието, установено е точно в кой район се намира вида скала от която е ползвана за направата на блоковете, а този вид в близост до пирамидите няма, всичко е надолу по реката. филма го изгледах, а след три дни хванах повторение и пак го изгледах с интерес, много добре помня нещата, които събуждат интерес. препоръчвам ти да дебнеш, няма начин да не го повторят пак , всички филми рано или късно ги преповтарят и потретват
  • 7 Подсказвам

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "дискавъри":

    Всичко е датирано, и пирамидите и свитъците, а това което казваш, мисля че бъркаш, понеже ако египтяни са дошли на по-късен етап, то несъмнено се получава така, че научната общност лъже с датировките, а това на практика не е възможно, понеже до сега да се е заформила война между археолозите. Има някакъв пропуск в твърдението ти, но не мога да оспорвам, докато не видя с очите си

    Коментиран от #9

  • 8 ШИфьора

    1 1 Отговор
    А фараоните/мумиите от къде и кой ги е поставил в "готовите заварени" пирамиди?
  • 9 винкел

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Подсказвам":

    Датировката не е точна,непрекъснато я променят.Даже наскоро промениха датировката на Сфинкса.Египтяните са били там само че някои им е помагал.Дори не се знае какво е предназначението на пирамидите.
  • 10 Весел пор

    0 0 Отговор
    Пирамиди има по цял свят,а тези в Египед и тази в Хърватия не са строени от древните хора! Стига с тази лъжа ! В пирамидите няма намерена мумия или ковчег! Няма надписи ! Всеки който е ходил го знае !