Last news in Fakti

30 Декември, 2012 20:47 1 445 1

Болниците с ежедневен отчет пред НЗОК

  • болници-
  • нзок-
  • отчет

Нови правила в здравеопазването. От 1 януари болниците ще се отчитат всекидневно на Касата и ще могат да лекуват определен брой пациенти от едно заболяване. От 2013-а НЗОК започва да плаща за медицински дейности, за които досега плащаше министерството.

Бюджетът на Здравната каса е малко по-голям в сравнение с изтичащата година. Но догодина Касата ще започне да плаща за ваксините, ин витро процедурите и интензивните грижи.

От Лекарския съюз прогнозират, че парите няма да стигнат и скоро ще се наложи увеличение на здравната вноска. Лекарите възразиха и срещу друга промяна - определяне на точен брой на клиничните пътеки във всяко лечебно заведение.

В големите градове, където изборът е по-голям, и пациентите, и лекарите са по-спокойни. Според директора на Втора градска болница в София и действащите до момента общи бюджети на лечебните заведения се определят от преминалите болни.

„По същество няма нищо да се промени. Въвежда се един нов регламент за ежедневно отчитане на постъпили и преминали болни, което лично според мен се прави, за да може да се контролират фалшивите, неистински хоспитализации”, коментира пред бТВ д-р Красимир Пандев.

От Българския лекарски съюз обаче прогнозират трусове. „Когато дойде 101-вият пациент какво ще стане? Ще станат листите на чакащите. Или другото, което става е, че лекарите и медицинският персонал работи без да получава пари”, смята пред бТВ д-р Юлиан Йорданов.

От Касата коментираха, че по-добрият контрол ще доведе до по-добро планиране на разходите и нуждите.

От първи март догодина вероятно ще бъде пуснато и електронното здравно досие. Всеки пациент ще има персонален код и ще може да влезе в досието си. В него лекарят ще попълва всички услуги и медикаменти, които пациентът е получил. Няма да се изисква електронен подпис, тъй като това би ограничило достъпа на голяма част от пациентите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пича

    0 0 Отговор
    МАФИЯ