Last news in Fakti

16 Януари, 2013 11:32 1 669 0

Google с doodle за Франк Замбони

  • франк замбони-
  • машина за подравняване на лед

Коя е любимата секс поза на канадците? Това се питаше в един стар виц. Отговорът е кучешката, защото при нея и двамата партньори могат да гледат хокей, докато се любят.

 

Днес хокеят зад океана нямаше да бъде толкова интерактивен, ако ги нямаше машините за подравняване на леда. 

Днес Google - 16 януари, излезе с интерактивна игра на мястото на логото си, посветена на Франк Джоузеф Замбони. Той е американски изобретател, известен с това, че създава машина за подравняване на повърхността на ледените пързалки.

Франк Замбони е роден през 1901 г. в Юрека, щата Юта. Дете е на италиански емигранти, пристигнали в САЩ. Родителите му купуват ферма в Лава Хот Спрингс, близо до Покатело, Айдахо, където израства.

През 1920 г. семейството се мести в пристанищния район на Лос Анджелис. Не след дълго Замбони се записва да учи в търговското училище в Чикаго. През 1922 г. основава в предградията на Ел Ей фирма за електрозахранване заедно с по-малкия си брат Лорънс. На следващата година се жени. По-късно му се раждат и три деца.

През 1927 г. той и брат му добавят към бизнеса си завод за производство и обработка на лед. Към 1939 година бизнесът им запада заради напредъка на електрически управляваните машини за охлаждане. Ето защо двамата предприемчиво решават да използват останалите си съоръжения за охладяване, в които не виждат търговско бъдеще, за да открият публична ледена пързалка за кънки наблизо. Начинанието им се оказва крайно успешно. Днес пързалката им все още работи и още е собственост на семейство Замбони.

През 1949 година Франк изобретява машината, която превръща задачата по обработването на повърхността на леда за любителите на кънките и хокея в 10-минутна работа за един човек, вместо в начинание от час и половина, изпълнявано от трима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА