15 Април, 2021 22:30 22 718 4

8 симптома издават проблем с бъбреците

  • симптоми-
  • бъбреци-
  • здраве-
  • инфекция-
  • проблеми

Често симптомите на бъбречни проблеми остават незабелязани

8 симптома издават проблем с бъбреците - 1
Снимка: Shutterstock

Бъбречните заболявания обикновено остават незабелязани в продължение на години. Те често се проявяват единствено с отклонения в показателите на урината, изразяващи се в повишено количество протеин. Това е основната причина, поради която само 10% от възрастните с хронично бъбречно заболяване знаят за съществуването му. След незабележимите на пръв поглед симптоми следват предупредителни оплаквания, на които трябва да обърнете внимание, защото те алармират за заболяване. Ето кои са симптомите, издаващи наличието на бъбречни проблеми, пише actualno.com.

1. Суха и сърбяща кожа

Кожни проблеми като суха и сърбяща кожа могат да бъдат признак за липса на минерали в костите, които е възможно да придружават бъбречни заболявания. Това се дължи на факта, че бъбреците вече не могат да поддържат необходимия баланс на хранителни вещества и минерали в кръвта.

2. Пенеста урина

Това е един от симптомите на бъбречно увреждане, който изобщо не е трудно да се забележи. Урината, съдържаща прекомерно количество мехури, е признак на съдържанието на високо количество протеин. Един от начините да разберете това е да сравните пяната в урината си с тази, която се получава при разбиване на яйца. Протеинът, открит в урината - албуминът, е същият протеин, който се намира в яйцата.

3. Мускулни крампи

Мускулните крампи може да бъдат резултат от нарушена бъбречна функция. Ниските нива на калций и лошо контролираният фосфор могат да допринесат за мускулни спазми.

4. Метален вкус в устата

Този удивителен симптом означава, че бъбреците ви са засегнати. Уремията, свързана с натрупването на отпадъчни продукти в кръвта, може да "промени" нормалния вкус на храната и да причини лош дъх.

5. Камъни в бъбреците

Това заболяване е един от най-честите симптоми на бъбречна недостатъчност. Причинява се от натрупването на минерали, които се отлагат в бъбреците. По-големите камъни могат да причинят болка, а малките често не се свързват с наличие на болка.

6. Бъбречни инфекции

Обикновено се причинява от бактерии, които попадат в бъбреците от пикочните пътища. Инфекциите могат да причинят треска, повръщане или болка в слабините. Незабавното им лечение може да предотврати трайно увреждане на бъбреците.

7. Високо кръвно налягане и диабет

Високото кръвно налягане е друг често срещан признак на бъбречна недостатъчност. С течение на времето, ако не се лекува, хипертонията може да увреди бъбречната тъкан. Нелекуваният диабет може да доведе до неконтролирани нива на кръвната захар. В резултат на това вътрешните органи на тялото, особено бъбреците, страдат. Ето защо е необходимо внимателно да следите нивото на кръвната си захар дори и да нямате специфични оплаквания.

8. Сутрешно гадене и влошен апетит

Друг един от най-ранните признаци за проблем с бъбреците е сутрешното гадене, което допринася и за лошия апетит. В напреднал стадий на бъбречна недостатъчност пациентът се оплаква от чести позиви за повръщане и пълна загуба на апетит.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 6 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 2 Направо

    18 0 Отговор
    Бройте същите симптоми и при увреден черен дроб, та най–добре не се самодиагностицирайте по нещо, прочетено някъде. Ако се чувствате недобре, просто отидете на лекар, но внимавайте с К19 и истерията покрай него и ваксините.
  • 3 Много ги имат, тези проблеми,

    11 1 Отговор
    Но ги вижте на,, манежа са,, и пенеста урина също имат и конете...!
  • 4 qwerty

    9 1 Отговор
    на сутрешното гадене не му ли казваха махмурлук?