Last news in Fakti

28 Април, 2021 15:17 2 210 2

Oткриха 110 древни гроба в делтата на Нил

  • египет-
  • древни гробове-
  • археолози-
  • река нил-
  • делтата на нил

Останките са на възрастни и деца

Oткриха 110 древни гроба в делтата на Нил - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Египетски археолози откриха 110 древни гроба на исторически обект в губернаторство Дакахлия в делтата на Нил, съобщи АP.

Някои от гробовете са с човешки останки. Намерени са на археологическия обект Кум ел-Кулган на около 150 км северозападно от Кайро. От тях 68 са овални. Датирани са към прединастичния период - 6000-3150 г.пр.н.е.

Има и 37 правоъгълни гроба от Втория междинен период (1782-1570 пр.н.е.), когато Древен Египет е управляван от хиксите. Други пет овални гроба са от периода Накада III - 3200 - 3000 г.пр.н.е.

Освен човешките останки на възрастни и деца в гробовете има погребално оборудване и керамика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаберий

    6 1 Отговор
    И във "Факти" живуркат неграмотин и неуки писачи. В Египет имало "хикси" в периода 1782-1570 пр.н.е.
    Абе неуки журналя, тия хиксоси, а не хикси, са нистина "студио "Х" в световната историография, защото на световните исторически измамници и фалшификатори някак си им е неудобно да си признаят,че наследниците на онези митични хиксоси, с днешните българи. Да си призная, онези древните не са като днешните българи потурджии и чалгаджии, тикви и гавази на генерални секретари на БКП и царе като Симеон ІІ, а истински древни "смели българи", каквото всъщност означавало това прозвище.

    Коментиран от #2

  • 2 патриота

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаберий":

    Правилно,не случайно египетската богинята Бастет е погребана в България. Изображенията на всички фараони показват,че са от бялата раса. Може и да се лъжа,но не съм виждал черен фараон,