Last news in Fakti

25 Януари, 2013 14:43 1 127 0

Отравяне с мухоморка "оневини" лекар

  • отравяне-
  • д-р атанас дамов

Отравяне с бяла мухоморка е причината за смъртта на Павлина Спасова, която почина в общинската болница в Дупница по време на дежурство на д-р Атанас Дамов.

Непосредствената причина за смъртта е остро отравяне с този вид гъба, пише в тройната съдебномедицинска експертиза. Това съобщи Дарик радик, като цитира говорителят на Окръжна прокуратура-Кюстендил Марияна Сиракова.

Експертите казват: "Смъртта е била непредотвратима. Няма диагностични пропуски и липсват категорично данни за неоказана медицинска помощ, както и за липсата на реанимационни мероприятия. Направени са всички лечебни мероприятия и не може да се твърди, че са допуснати медицински или професионални правонарушения".

Бялата мухоморка е често бъркана с печурката.

Факти.бг припомня, че смъртта на 35-годишната пациентка настъпи на 7 октомври миналата година. Близките й веднага подадоха сигнал в полицията, твърдейки, че дежурният лекар е пиян. Проверка с дрегер показа, че в кръвта на Дамов има 2,47 промила. Той обаче беше подменил кръвната си проба, за да опровергае това твърдение. Оказало се, че в кръвта, записана на името на Дамов, няма алкохол и упойващи вещества. Експертиза на Националния институт по криминалистика и криминология обаче доказала, че пробата всъщност е на лице от женски пол.

За резултатите наблюдаващият прокурор Камелия Стефанова информира Медицинския одит на Министерството на здравеопазването.

Разследването по случая продължава, като от прокуратурата отказват повече подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА