Last news in Fakti

26 Януари, 2013 16:37 3 537 10

По три медицински сестри дневно заминават в чужбина

  • медицински сестри-
  • лекари-
  • чужбина-
  • заплата

Mедицинските сестри продължават да се топят и техният брой вече е под санитарния минимум, съобщи пред в. „Преса” председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

В началото на 80-те години на миналия век медицинските сестри са били 45 449, а през 2011 г. - 31 609. През миналата година още 1200 са напуснали страната. Въпреки че и лекарите не достигат, техният брой се е увеличил и от 21 796 през 1980 г. те са вече 28 411 през 2011 г.

Според европейските изисквания на един доктор трябва да се падат две медицински сестри, защото в противен случай се затруднява лечебният процес. Това означава, че в момента страната ни има нужда от 56 000 сестри, а те са около 30 000, поясни Василева.

От две десетилетия средно по три сестри на ден заминават в чужбина. Основната причина за бягството им е мизерното заплащане. Средната заплата миналата година е била между 480 и 540 лева, цитира БГНЕС изданието.

Най-много медицински сестри заминават за Великобритания, Италия, Белгия, Швейцария и Германия. Там получават минимум 2000 евро стартова заплата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    0 0 Отговор
    Народе , след като затварят лечебни заведения , на управляващите не им трябват посоченият брои сестри . Това е върховна демагогия. За тях винаги ще има лекари и сестри. Ако мислеха за тях заплатите им нямаше да са такива малки.
  • 2 Пацо

    0 0 Отговор
    А кой точно не заминава освен политиците, пенсионерите и шмекерите?
  • 3 джустри

    0 0 Отговор
    бегат от чудо,а именно защото са им много големи заплатите тука и не могат да ги похарчат...
  • 4 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор
    офф и аз се замислям :( как се работи като луд за 500-600лв :( не се живее вече :Х
  • 5 чиста истина

    0 0 Отговор
    Знам че ще ме оплюете но ще напиша.Всяка една буква е истина---В Русия в болница като пирогов сестрата получава около 1850 евро+профсаюзни 125евра+губернаторски за отработен стаж+интензивност+северни надбавки=около 2670.Плащаш си данаците и ти остават около 2370евро.Още имат всяка година отпуск на който се плащат самолетните билети-ако работят на север.След като си плати разноските за парно, ток,вода,боклук,чистене на входа,чистене на територията около блока,видео-наблюдение,СОТ на апартамента,дребни ремонти и т.н. остават около 2120-2100 евро. Дали живеят лошо??? Вие отговорете......

    Коментиран от #6

  • 6 .............

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "чиста истина":

    @5
    Точно така е .БЕДЕН РУСНАК НЯМА.

    Коментиран от #7

  • 7 бездомно ку4е

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от ".............":

    руснаците са богати а ние сме бедни като църковни мишки.
  • 8 Heinrich

    0 0 Отговор
    това е грозната истина,всички бягаме от българия ,за да можем да оцелеем и да си прехраним семействата.жалко много жалко но това е самата реалност,как може да се живее в такава мизерия,та ние едвам оцеляваме,а иначе се мислим за европейци......
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    бягайте за бога от тука докато сте млади и с образование.не по 3 а по 6 минимум бягат от Бг
  • 10 ропт

    0 0 Отговор
    Да са живи и здрави, само да вметна и тлъстите взятки които получават в Русия. На ден си докарват по 50-100 евро само от квартални инциденти и обслужване на възрастни следработно време за сменени катетър или проверено кръвно.