17 Май, 2021 18:56 26 146 1

Лекарствата за разреждане на кръвта са опасни, ако...

  • сърце-
  • кръв-
  • кръвоносни съдове-
  • антикоагулант-
  • разрежда-
  • разреждане на кръвта

Ето какви храни и напитки да НЕ консумирате, когато приемате антикоагуланти

Лекарствата за разреждане на кръвта са опасни, ако...  - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки знае, че когато купува някакво лекарство, винаги трябва внимателно да прочете листовката към него.

Но, за съжаление, в нея не е добавена информация за храните, несъвместими с този препарат. Затова днес ще говорим за продуктите, които трябва да бъдат изключени от вашата диета при лечение с антикоагуланти.

Приемът на лекарства за разреждане на кръвта заедно с консумацията на следните неща може да причини мозъчни кръвоизливи, алармира zdrave.to.

Как действа храната върху антикоагулантите?

Антикоагуланти и алкохол

Алкохолът намалява броя на тромбоцитите в кръвта, отчасти като пречи на производството на кръвни клетки в костния мозък. Той предпазва тромбоцитите от слепване и образуване на кръвни съсиреци. При едновременния прием на алкохол и антикоагуланти ефектът се усилва при взаимодействието им, а алкохолът е в състояние също да увеличи концентрацията на антикоагуланти в кръвта, удължавайки тяхното действие. По този начин съществува риск от кървене.

За биоактивирането на индиректни антикоагуланти в черния дроб е отговорен цитохром P450, ензимът CYP2C9. Системата цитохром P450 е отговорна и за биотрансформацията на алкохола в черния дроб, което води до претоварване на тази ензимна система и в резултат ефектът от антикоагулантите може или да бъде отменен, или да увеличи вероятността от странични ефекти.

Антикоагуланти и витамин К

Витамин К е отговорен за синтеза на факторите на съсирването в черния дроб. Антикоагулантите и витамин К имат противоположни ефекти.

Храни с високо съдържание на витамин К:

• сушен босилек – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• смлян градински чай – 2143% дневна норма за 100 г продукт

• сушена мащерка – 2143% дневна норма на 100 г продукт

• пресен магданоз – 2050% от дневната норма на 100 г продукт

• кейл (зеле) – 1021% от дневната норма на 100 г продукт.

Антикоагуланти и сок от червена боровинка

Сокът от червена боровинка инхибира ензима CYP2C9 в черния дроб, който разгражда варфарина. За всичко това са виновни антиоксидантите в боровинките.

Антикоагуланти и витамин Е

Механизъм на взаимодействие: витамин Е инхибира агрегацията на тромбоцитите, което може да увеличи риска от кървене при прием на големи количества витамин Е с антикоагуланти.

Храни с високо съдържание на витамин Е:

Пшенични кълнове – 747% витамин Е на 100 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    7 1 Отговор
    При ваксинация срещу КОВИД докторът винаги трябва да пита клиента дали взима антикоагуланти.Ако е заинтересован де.