Last news in Fakti

21 Май, 2021 10:58 2 697 4

Чрез измама взели най-известното интервю на принцеса Даяна, журналистът се извини (ВИДЕО)

  • журналист-
  • измама-
  • принцеса даяна-
  • принц чарлз-
  • интервю-
  • мартин башир

Разговорът на Лейди Ди с журналиста Мартин Башир предизвика фурор през 90-те

Чрез измама взели най-известното интервю на принцеса Даяна, журналистът се извини (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският журналист Мартин Башир си е послужил с измамни средства, за да убеди принцеса Даяна да даде скандалното си интервю, излъчено от BBC през 1995 година, твърди в."Telegraph", цитирайки независимо разследване.

BBC обяви през миналия ноември, че ще направи независимо проучване на случая, което беше поверено на бившия член на Върховния съд Джон Дайсън и бе приветствано от сина на принцесата принц Уилям.

Интервюто, което даде неимоверен тласък на кариерата на 58-годишния Мартин Башир, предизвика ефекта на истинска бомба. Принцесата, починала в Париж през 1997 г. вследствие на автомобилна катастрофа, тогава за пръв път публично разкри, че в нейния брак фигурират "трима души". Лейди Ди намекваше за връзката на принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс. Самата тя също призна, че поддържа любовна връзка по същото време.

Според независимото разследване, цитирано от "Telegraph", репортерът бил нарушил журналистическите правила, като фалшифицирал документи за получаване на интервюто. Отговорни фактори в BBC също били замесени в случая, тъй като прикрили действията му.

Мартин Башир бил показал на Чарлз Спенсър, братът на Даяна, извлечения от сметки, които се оказали фалшиви. Тези документи трябвало да докажат, че на определени лица било платено, за да следят съпругата на принц Чарлз. А именно тези извлечения подтикнали Спенсър да представи журналиста на сестра си.

В последствие журналистът се извини за използваните подвеждащи методи, с които убеждава принцеса Даяна да му даде експлозивното интервю. "Беше глупаво да го правя и съжалявам много за това", заяви той.

Башир обаче добави, че според него не извлеченията са били определящи за личния избор на принцеса Даяна да отговори на въпросите му.

Британската полиция и медийният регулатор на страната решиха да не разследват случая. В средата на май от BBC беше съобщено за напускането на г-н Башир поради здравни проблеми, припомня БТА. От 2016 година той отговаряше за отразяването на религиозните теми за британската медия.

След интервюто с Лейди Ди репортерът продължи кариерата си в САЩ, след което отново се завърна на работа в BBC до неговото напускане. Освен от принцесата той взе интервю и от Майкъл Джексън за документален филм, пуснат на екран през 2003 година от ITV.

Покойният днес Крал на попмузиката след това се оплака пред британския медиен регулатор, обвинявайки г-н Башир за изкривено представяне на поведението и бащинството му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тредстоун

    7 1 Отговор
    Лъжливи мисирки има навсякъде по света , до ри и в страни които са по напред в свободата на словото , факт
  • 2 Гледащ

    11 2 Отговор
    Язък за жената. Думнаха я , щото си го слагаше с арабина пред очите на всички. Тая новата американка и тя много плямпа, че да видим катастрофа ли, падане от балкона ли, подхлъзване в баня ли...
  • 3 СиСиБиСи

    7 0 Отговор
    Като е проста... Като гледам Хари и той на същия хал.
  • 4 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Точно след това интервю от 1995г кралицата се е обадила на Чарлз и Даяна и им казала да се развеждат веднага. Днес Уилям заяви, че ако този Мартин Башир не бе направил това интервю, майка му можеше да е жива.